TÜRKŞEKER'den "Şekerde zehir çıktı" haberine yalanlama

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürlüğünce, bazı basın yayın organlarında yer alan, "Şekerde zehir çıktı" başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığı bildirildi
TÜRKŞEKER'den "Şekerde zehir çıktı" haberine yalanlama

ANKARA (AA) - Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürlüğünce (TÜRKŞEKER), bazı basın yayın organlarında yer alan, "Şekerde zehir çıktı" başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

TÜRKŞEKER'den yapılan açıklamada, bazı basın yayan organlarında şeker fabrikalarında fazla miktarda "formalin" olarak bilinen "formaldehit" maddesi kullanıldığı ve dolayısıyla şekerin zehirli olduğuna dair asılsız bilgilerin yer aldığı belirtildi.

Söz konusu maddenin enfeksiyonu önleyici ve mikroorganizmaları öldürücü özelliği olduğunu ve dünyadaki bütün şeker fabrikalarında kullanıldığına işaret edilen açıklamada, literatüre göre "formalin" miktarının 100 pancarda yüzde 0,02'yi geçmemesi gerektiği vurgulandı.

"Şekerde zehir çıktı" başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Fabrikalarımızda kullanılan 'formalin' miktarı bu değerlerin altındadır. Kalite ve işletme kontrol laboratuarlarınca her saat üretilen kristal beyaz şekerden numuneler alınarak günlük vasatiler toplanarak biriktirilir. Biriken bu şekerlerden tekrar numuneler alınarak 'formalin' de dahil çeşitli kalite analizlerin yapılması için şeker enstitüsüne gönderilir."

Şeker Enstitüsünün de söz konusu numuneleri, Uluslararası Tek Düzen Analiz Metotları Komisyonunca karar alınan metotlara göre analiz ettiği belirtilerek, "Bütün fabrikalarımızda her yıl üretilen kristal şekerin fabrikalar bazında yapılan analizlerinde hiçbir 'formalin' kalıntısına rastlanmamıştır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya göre son 5 yılda verilen ortalama "formalin miktarı ve analiz sonucu şöyle:

Üretim Yılı Formaldehit Miktarı
(Yüzde)
Kristal Şekerde Formaldehit
2013/2014 0,0 13 Yok
2014/2015 0, 013 Yok
2015/2016 0,0 14 Yok
2016/2017 0, 016 Yok
2017/2018 0, 013 Yok



Kaynak: