Türkülerle devlet kuran adam

Anadolu’ya köy köy gezerek büyük bir türkü repertuvarı oluşturan Muzaffer Sarısözen için düzenlenen anma gecesi sanat dünyasını buluşturdu. 1950’lerde Meclis Başkanı Refik Koraltan, Sarısözen’e ‘Hocam siz türkülerle devlet kurmuşsunuz haberimiz yok’ demiş
Türkülerle devlet kuran adam

Ömrünü Anadolu’nun kültürüne ve müziğine adayan Muzaffer Sarısözen için İBB Kültür Daire Başkanlığı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda özel bir anma gecesi düzenledi. Mehmet Erenler ve Uğur Kaya’nın şefliğindeki konserde TRT ve Kültür Bakanlığı sanatçıları Nursaç Doğanışık’tan, Ümit Tokcan’a, Mükerrem Kemertaş’tan, Yücel Paşmakçı’ya birbirinden önemli sesler, Türkiye’nin hemen her yöresinden türküler seslendirdiler. Gecede kürsüye çıkan büyük ustanın oğlu Uğur Sarısözen, Muzaffer Sarısözen’in türküler için verdiği mücadelenin temelinde Çanakkale ruhunun yattığını kaydetti. Geceye katılan sanat dünyasının önemli isimlerine Sarısözen ustayı sorduk.

-Nursaç Doğanışık/Sanatçı

En büyük örneğimiz

Muzaffer Sarısözen olmasaydı türkülerimiz bugün okunuyor olmayacaktı. Bizlere ve tüm milletimize türküleri hediye etti. Büyük bir cesaretti yaşadığı dönemlerde türkülerle o kadar yakın ilişkide olması, derleyip araştırıp sunması. Zor şartlar altında çok büyük özveriyle bizlere bugünkü repertuarımızda büyük yer tutan türküleri armağan etti. Türküyü yaşayan ve nakleden biri olarak en büyük örneğimiz.

-Ümit Tokcan/Sanatçı

Biz hazıra konduk

Hocaların hocası Muzaffer Sarısözen. Bize çok büyük bir servet bıraktı. Sarısözen at sırtında bütün köyleri gezmiş, bütün halk ozanlarını etüd etmiş, kaynağından almış. Biz hazıra konduk. Elimizden geldiğince O’nu yaşatmaya çalışıyoruz.

-ABDURRAHMAN Şen/ İBB K. Daire Bşk.

Sarısözen çeşmebaşımız

İBB Kültür Dairesi olarak kültürümüzün her dalına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Halk Müziği de kültürümüzün en önemli dayanaklarından, hazinelerinden biri. Cumhuriyet döneminde bu hazineyi canlandıran, biriktiren, günümüze taşıyan, geleceğe ulaşmasını sağlayan kişi Muzaffer Sarısözen’dir. Bu milletin gönlünü yıkayacaksak türkülerle yıkayacağız. Muzaffer Sarısözen de bunun çeşmebaşı.

ÇANAKKALE RUHU İLE TÜRKÜ DERLEDİ

-Uğur Sarısözen: Babam Muzaffer Sarısözen, Çanakkale cehennemini gördü, savaştı ve çok şey öğrendi. Kültürü olmayan toplumların akıbeti yoktur. Onun için bütün emeğini, gücünü halk kültürüne verdi. Yurttan Sesler basit bir eğlence programı değildir. Onun kendi sesiyle, verdiği mesajlarla her vilayetin kurtuluş gününü, bayramları beyinlere nakşeder. Artık Yurttan Sesler Meclis resepsiyonlarında da görev almaya başlar. Öyle büyük bir coşku görür ki o günün Meclis Başkanı Refik Koraltan ‘Hocam siz türkülerle devlet kurmuşsunuz bizim haberimiz yok der’. O insan doğuyu batıya, kuzeyi güneye Orta Anadoluyu her yere o türkülerle bağladı. Hoca türkülerle yurt dışına da gitti. Dönüşte gazeteciler Yurttan Sesler korosu bu konserlerde ne yaptı diye sorduğunda ‘Yurttan Sesler işçileri öyle bir kültür kalesi yapıyorlar ki hiçbir top, tüfek o kaleyi yıkamaz’ der.