TÜRSAB Konya Şube Başkanı Özdal Karahan: Mevlana Müzesi’ne giriş ücretsiz olmamalıdır

TÜRSAB Konya Şube Başkanı Özdal Karahan, “Konya’nın en değerli markasını insanlara ücretsiz sunarsanız şehri değersiz hale getirirsiniz ve hiç kimse bu markanızdan dolayı dışarıda size değer atfetmez. Çatalhöyük ve Kilistra başta olmak üzere, Konya’nın değerlerine daha çok sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.
TÜRSAB Konya Şube Başkanı Özdal Karahan: Mevlana Müzesi’ne giriş ücretsiz olmamalıdır

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Konya Şube Başkanı Özdal Karahan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 hedefi olarak koyduğu 75 milyon turist hedefine yönelik değerlendirmelerde bulundu. 75 milyon turist hedefinin gerçekleştirilebilecek bir rakam olduğunu belirten TÜRSAB Başkanı Karahan, turistlerden elde edilebilecek gelirin önemine dikkat çekti. Hedef konusunda bir sorunun olmadığını ifade eden Özdal Karahan, ”Türkiye’nin 2023’de 75 milyon turist hedeflemesi çok anormal bir rakam değil. Gerçekleştirilebilecek bir rakamdır. Rakam konusunda sorunumuz yok. Burada asıl önemli konu; biz eğer 75 milyon turisti getireceksek bundan da 75 milyar dolar kazanacaksak bir anormallik var demektir” ifadelerini kullandı.

tursab-konya-sube-baskani-ozdal-karahan-2.png

‘GETİRDİĞİMİZ TURİSTTEN AZ PARA KAZANIYORUZ’

Yurt dışında giden bir turist ile Türkiye’ye gelen bir turistin getirdiği gelirin aynı olmadığını kaydeden Karahan, “Biz getirdiğimiz turistten az para kazanıyoruz. Diğer ülkelere gelen turistlerin kazandırdıkları paraya göre bizim kazandığımız para çok az. Örneğin Paris’te bir turist gecede 300 dolar harcarken biz Türkiye olarak ne kadar kazanıyoruz? Dünya genellemesi yaptığımızda biz 1 turistten 600 ile 650 dolar arasında gelir elde ediyoruz. Benim en son aldığım verilere göre 2019 yılında 640 dolar civarındaydı. Biraz artış var ama bu artış çok az. Aynı nitelik ve nicelikte olan turistlerden Malezya bizim 3 katımız para kazanıyor. Yani biz 600-650 dolar bandında para kazanacağız diye uğraşırken daha az turistle bazı ülkeler bizim kazancımızın 3 katı para kazanıyor Bunu Konya’ya indirgeyecek olursak burada durum daha vahim” şeklinde konuştu. 

konya-mevlana-muzesi-1.png

GELEN TURİSTİN NE KADARI KONAKLIYOR?

Konya’da konaklayan turist sayısının artırılması gerektiği önerisinde bulunan Karahan, “Mevlana Müzemizi ziyaret eden insan sayısı şuanda bildiğim kadarıyla 3 milyon civarında. Biz şehir olarak gelen bu turistten ne kazanıyoruz? Bunun bir araştırılması lazım. Para kazanmadığımızı iddia ediyoruz da bunun resmi bir çalışması şuana kadar zaten yapılmamış. Bu 3 milyon turistin ne kadarı turist? Yani ne kadarı yerli ne kadarı yabancı? Gelen yabancı turistin ne kadarı bu şehirde konaklama yapıyor? Biz şuanda geçiş noktasındayız. Biz geçiş noktasını nasıl sağlıyoruz? Yabancı turistler Kapadokya bölgesine mutlaka geliyor. Kapadokya bölgesinden de Antalya’ya gidiyor. Kapadokya ile Antalya arası geçiş noktasında Mevlana Müzesi’ni de ziyaret edelim diyorlar. Önemli olan bu şehirde konaklayan turist sayısının artırılmasıdır. Ne kadar çok konaklayan turist sayısını artırırsanız o kadar çok şey yaptım diyebilirsiniz. Yani konaklayan turist sayısıyla övünebilirsiniz” diye konuştu.

konya-mevlana-muzesi-2.png

‘EN KIYMETLİ EN DEĞERSİZ HALE GELİYOR’

Mevlana Müzesi’ne ücretsiz girişlerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Karahan, “Turistler Mevlana Müzesine ücretsiz bir şekilde girmektedir. Siz bir şehrin en değerli markasını, en değerli özelliğini, en kıymetli varlığını insanlara ücretsiz sunarsanız o en kıymetliyi, en değersiz hale getirirsiniz. Bunu bu kadar ücretsiz verirseniz hiçbir kıymeti kalmaz hiç kimse size bundan dolayı ve sizin bu markanızdan dolayı değer atfetmeyecek dışarıda. Çünkü ücretsiz veriyorsunuz. Ücretsiz girişlerin kaldırılması gerekiyor. Daha sonra konaklamasını yapmayacağı için 2 saatliğine şehre giren turist geçiş güzergahında en fazla bir yemek yer. Bir de oradan Mevlana Şekeri alır. Aldığı Mevlana Şekeri ile yediği yemek bedeli 10 dolar. Şehre katkısı bu kadar.  Benim şehrime 3 milyon turist geldi diye övündükleri turist sayısının şehre olan katkısı eğer yabancı turistse 10 dolardır. Yerli turisti artık siz hesap edin. Bizim her şeyden önce Konya’nın turizm getirisini yeniden, yeni markalarla, yeni markalaşacağımız alanlarda artırmamız lazım” dedi.

tursab-konya-sube-baskani-ozdal-karahan-1.png

‘ÇATALHÖYÜK’Ü DE DEĞERLENDİREMİYORUZ”

Konya’nın Çatalhöyük gibi bir değerinin olduğundan bahseden Karahan, “Bizim 60 yıldır Çatalhöyük’ümüz var. 60 yıldır kazmışız. Bu şehir en değerli şeye sahip olmuş. Şanlıurfa, Göbeklitepe’yi bulmuş, keşfetmiş, son 2 yıldır bütün Türkiye’de Göbeklitepe rüzgarı esiyor. Belirli bir markaya belirli bir isme ulaşmış. Bizim şehrimizde daha eski daha değerli, araştırmayla daha çok bulgulara ulaşılabilecek Çatalhöyük’ümüz var. Göbeklitepe sadece tapınak ama Çatalhöyük bir yerleşim yeri. Sosyal bir ortam var, yaşam var. Üst üste gelmiş bir yapılanma var. Alet edevat var. Sosyal hayat, giyim, kuşam, ölüm, ölü her şey var. Ne kadar turistin geldiğini sormamız lazım. 50 bin kadar bile yoktur.  Yani bütün bu varlığa sahipken siz bunu değerlendiremiyorsunuz. Şehir olarak değerlendiremediğiniz zaman turizm yönünden kaybediyorsunuz” ifadelerine yer verdi. 

“KİLİSTRA’NIN ÖNEMİNİ HALA ANLAYAMADIK”

Konya’daki değerlerin yeterince tanıtılmadığından yakınan Karahan, “Geçen sene Kültür ve Turizm Bakanlığının ana teması Göbeklitepe’ydi. Katıldığım bir fuarda kendim gördüm, kendim yaşadım. Bütün fuarın ana teması orasıydı. Orayı hiç bilmeyen bir insan bile merak edip baktı ve öğrendi. Ve o Göbeklitepe’yi gösteren malzemeler yeni İstanbul havalimanında sergileniyor. Göbeklitepe ve Çatalhöyük’ün kıyaslamasını bu halk, bu vatandaş değerlendirsin. Konya’nın diğer büyük değeri de Kilistra’dır. İnanç turizmi açısından gelecekte çok fazla turist çekebilecek bir yerimiz var ama orada tuvalet yok, market yok, alışveriş yapacak yer yok, yoruldunuz çay, kahve içebileceğiniz bir yer yok. Gitmek isteseniz yolu bulmakta zorlanırsınız. Peki, yabancı nasıl gidecek?” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ