Turski AFAD: Od početka rata u Ukrajinu poslano 67 kamiona humanitarne pomoći

U saopćenju AFAD-a navodi se da Turkiye nastavlja slati humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu
Turski AFAD: Od početka rata u Ukrajinu poslano 67 kamiona humanitarne pomoći

 Ured za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Turkiye (AFAD) objavio je da je od početka rusko-ukrajinskog rata do sada u Ukrajinu poslano ukupno 67 kamiona humanitarne pomoći i jedan kamion s mobilnom kuhinjom, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju AFAD-a navodi se da Turkiye nastavlja slati humanitarnu pomoć ukrajinskom narodu.

Dodaje se da se humanitarna pomoć šalje pod koordinacijom AFAD-a, a uz podršku relevantnih institucija, organizacija i nevladinih organizacija.

U saopćenju se navodi da je od početka rata do sada u Ukrajinu poslano ukupno 67 kamiona humanitarne pomoći i jedan kamion s mobilnom kuhinjom.

Kamion s mobilnom kuhinjom služio je tople obroke na graničnom prelazu Siret u Rumuniji od 12. do 18. marta, a od 20. marta kamion je počeo da služi tople obroke u gradu Lavovu u Ukrajini.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, najmanje 1.892 civila su ubijena, a 2.558 ranjeno u Ukrajini od početka rata. Istovremeno, više od 4,6 miliona Ukrajinaca pobjeglo je u druge zemlje, a milioni su interno raseljeni, govore podaci Agencije UN-a za izbjeglice.