Turşu sezonu açıldı

Yaz aylarının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde yerli ürünlerin de çıkmasıyla turşu sezonu resmen açılmış oldu.
Turşu sezonu açıldı

Sezon açılınca da özellikle kış aylarında sofraların olmazsa olmazlarından olan turşu hazırlamak için turşu müdavimlerini tatlı bir telaş sardı.

Yaz ayının sonlarına geldiğimiz şu günlerde özellikle ev hanımlarını hummalı bir çalışmanın içine girdiler. Pazarlardan çuval çuval alınan yerli sebzeler kış ayları için turşuya dönüşüyor. Sofraların bereketi, kışın vazgeçilmezi, ağzımızın tadı, midemizin olmazsa olmazı, hünerli ellerin emeğidir, turşu. Bu işin uzmanlarına göre turşu yapımında en önemli ayrıntı ise ürün seçiminden geçiyor. Uzmanlar marketten alınan malzemeden turşu olmayacağı görüşündeler. Eğer turşu malzemeleri marketten tercih edilirse hem para hem de emek kaybına uğranabiliyor. Turşu kurmak istiyorsanız malzemelerinizi pazardan ve yerli ürünlerden tercih etmeniz gerekiyor. Zaten pazarlarda meyve ve sebzeler eriğinden havucuna, domatesinden sarımsağına varıncaya kadar en güzellerinden ve en doğalından bulabilmeniz mümkün. Günümüzde aklınıza gelen her şeyden turşu yapılabiliyor. Hırtlak(kavunun ilk hali), salatalık, domates, sarımsak, biber, patlıcan, fasulye, biber, bamya, lahana, erik, elma, üzüm, Çin hıyarı, havuç, en çok kullanılanlar arasında bulunuyor. Yani bu konuda seçim alanının oldukça geniş. Sevdiğiniz bir veya birkaç ürünü tercih edebiliyorsunuz. Bu konuda çok uç örnekler olsa da en çok lahana, fasülye ve havuç turşusu tüketiliyor.

tursu--(4).jpg

TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Turşunun iyisinin sirkeyle mi yoksa limonla mı olacağı zamanında filmlere bile konu olmuştu. Turşu da limon tadı seven varsa limon, sirke tadı seven sirke kullanabilir. Hangisinin daha iyi olduğu bilinmez ama ev hanımları daha hesaplı ve pratik olduğundan sirkeyi tercih ediyorlar. Alınan turşuluklar evde yıkandıktan sonraki aşama sapını çöpünü ayıklamak. Ayıklama işlemi turşuluğun baş kısmında ve alt kısmında bulunan kaba dokuları almakla gerçekleşir. Ayıklanan malzemeler önceden hazırlanmış bidonlara, kavanozlara ya da şişelere doldurulur. Sağlık açısından kapların cam olması daha yararlı olur. Böylece ileri ki senelerde de gönül rahatlığıyla kullanabilir. Karışımda kaya tuzu ve içme suyunu kullanmak gerekir. Bir litre suya 3 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu karıştırılır. Bir litre tuzlu su karışına 1.5 - 2 su bardağı sirke ilave edilir. Karışım kap içinde hafif sağa sola sallandıktan sonra tercihe göre turşunun en üstüne asma yaprağı, bir tutam maydanoz koyulabilir. Kabın ağzını sıkıca kapatılıp serin ve karanlık bir yere yerleştirilir. Peki mutfak gün boyu ışık alıyorsa? Karanlık yer yoksa kalın mendil tarzı ürünlerle üzerlerini örtülebilir. Ayaz yemesi ve garanti 4-6 hafta beklemesi şarttır. Kabın ağzı açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilir.
FİRDEVS YELİZ İNCE / YENİ HABER GAZETESİ