Osman Uzunkaya

Osman Uzunkaya

Tut Beni Ey Oruç

Tut Beni Ey Oruç

Biz orucu mu yok sa oruç mu bizi tutar sorusuna bir çırpıda cevap vermek çok kolay olmasa gerek. İçimizden her ne kadar orucu biz tutuyoruz diye geçirsek de, derinlemesine düşündüğümüz de; Orucun bizi tuttuğu gerçeği filizleniverir belleğimizde. Bu soru ikilem bir cevabı çağrıştırsa da, orucun bizi tuttuğu fikri kanımca daha ağır basacaktır.

                Oruç, Allah’ın bize bahşettiği müstesna bir zenginliktir. Oruç var olmanın, Yüce Rabbe; Ben burdayım diyebilmenin fırsatıdır. Bu fırsat şu anda elimizdedir. Onu iyi değerlendirmek adına, bu mübarek ay’da elimizden geldiğince ibadet etmemiz, haram sayılan hal ve hareketlerden kaçınmamız gerekmektedir. Eğer oruç tutuyor isek, davranışlarımıza dikkat etmeli, gönül kırmamaya ve günah işlememeye azami derece de özen göstermeliyiz. Oruç tutmak bir anlamda kendimizi tutmak yani kendimize sahip olmaktır. Kendimize sahip olmak da, nefsimize gem vurmak ve onu kontrol altında tutmaktan geçer. Nefsimizi kontrol edemiyor, oruçlu olduğumuz halde elimizi ve gözümüzü haramdan, dilimizi iftira ve yalandan alıkoyamıyor isek,tuttuğumuz oruç oruç olmaktan çıkar, bizim aç kalarak geçirdiğimiz sıradan bir zaman dilimi haline dönüşür.

                Aslında biz orucu, bizi tutsun diye tutarız. Zira biz kendimizden ne kadar emin olsak da, bir anlamda insan olmanın zafiyetine sahip varlıklarız. Her an hata yapmaya ve günah işlemeye meyyal bir yapımız vardır. Onun içinde, “Tut Beni Ey Oruç” diyerek, orucumuzdan meded umar, inancımıza güvenir ve kendimizi O’nun tecelligahına teslim ederiz. Ancak o zaman orucun bizi sıkı sıkıya sarıp sarmaladığını, kalbimizi Allah’ın aşkı ile doldurduğunu görürüz. Derunumuzda orucun bizi nasıl tuttuğunu hissederiz. Rabbimize hamd ve sena eder, ona kulluk etmenin şuurunu yakalarız. O vakit amaç hasıl olmuş, orucumuz bizi çekip almıştır katına. Bize onunla geçirdiğimiz güzel anların, ne denli değerli olduğunu anlatmıştır. Sahurdaki mahmurluğumuza gülmüş, iftardaki sevincimizi paylaşarak dua ve niyazlarımızı teravih namazımızı diğer namazlarımıza taşımamıza vesile olmuştur.

                Senai Demirci yazdığı, “Ey Oruç Tut Beni” adlı şiirinin dizelerinde bize şöyle sesleniyor:

Acıktım sana; Sofrana oturt beni,

Acıttım içimi; Göğsünde avut beni,

Aktım sana; Damla damla yut beni,

 Aldandım sahte ışıklara; Beşiğinde uyut beni,

Ağular içtim bal kaselerinden; Döşeğinde sağalt beni,

Azaldım nisyanlar içinde; Gözlerinde çoğalt beni,

Ağına düştüm isyanların; Tut elimi doğrult beni,

 Ağzına düştüm yalanların; Tut dilimi doğruda tut beni,

Ayartısına kandım anlık sevdaların; Tut gözlerimi körelt beni,

Arı duru kalamadım bulandım; El üstünde tut pişmanlıklarımı, durult tut beni.Tut Beni..

                Ramazan-ı Şerifiniz mübarek, dua ve dilekleriniz kabul olsun.

                Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Osman Uzunkaya Arşivi
SON YAZILAR