Tuzla’daki anaokulu skandalı davasında öğretmenler tanık olarak dinlendi

Tuzla'da bir anaokulunda öğrencilere şiddet uygulandığı, kız ve erkek öğrencilerin çıplak halde tuvalete götürüldüğü iddiasına ilişkin davada,...
Tuzla’daki anaokulu skandalı davasında öğretmenler tanık olarak dinlendi

Tuzla'da bir anaokulunda öğrencilere şiddet uygulandığı, kız ve erkek öğrencilerin çıplak halde tuvalete götürüldüğü iddiasına ilişkin davada, anaokulunda öğretmenlik yapan 2 kişi tanık olarak dinlendi. Sanığın çocuklara karşı sert davrandığını söyleyen tanıklar, çocukların sanıktan korktuğunu iddia etti.

Tuzla'da özel bir anaokulunda öğrencilere şiddet uyguladığı, kız ve erkek öğrencileri çıplak halde tuvalete götürdüğü iddia edilen öğretmen ve okul sahibi Güler Mert'in "kötü muamele" suçundan 1 yıl 9 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya sanık Güler Mert katılmazken, avukatı salonda hazır bulundu. Mağdur çocukların aileleri ve avukatları da duruşmaya katıldı.

"Sanığın tutuklandığını söyledik, dövüldüklerini itiraf ettiler"

Duruşmada dinlenen müşteki Münevver G., çocuklarını sanığın sahibi olduğu anaokuluna gönderdiğini söyleyerek, "Çocuklarım kendilerine kötü davranıldığına veya dövüldüklerine dair herhangi bir şey söylemediler. Olay ortaya çıkıp görüntüleri izledikten sonra çocuklarım yine inkar ettiler. Daha sonra sanığın tutuklandığını söyledik. Kendilerini güvende hissettikleri için anaokulunda kendilerine kötü davranıldığını, kendilerine sanık tarafından vurulduğunu, okula giderken servise binmek üzere olduklarında gülümsemeleri gerektiğini yoksa okulda kendilerine kızacaklarını, dövüp öldüreceklerini söylediğini bana anlattılar. Bu olaylardan dolayı çocuklarımın psikolojisi bozulmuştur. Büyük kızım küçük kızımı dövüyor, nedenini sorduğumuzda "yaramazlık yaptığı için dövüyorum" diyor. Kreşten önce böyle bir davranışı yoktu. Küçük kızım da tuvaletini yapmasını bilmesine rağmen 4 yaşında olduğu halde ayakta altına yapmaktadır. Çocuklar korktukları için herhangi bir doktora götürmedim" dedi.

"Toplu halde tuvalete götürülüyorlardı"

Anaokulunda 7 ay öğretmenlik yapan Deniz Kavaklı duruşmada tanık olarak dinlendi. Kavaklı, "Olay tarihinden önce annemin kanser olması sebebiyle onunla ilgilenmem gerekiyordu. Sanık Güler Mert iş yerine gelmemi söylüyordu. Daha sonra bir olaydan dolayı işe gidemedim ve sanık tarafından işten çıkarıldım. Sanık Güler Mert, bazen sınıflarda öğretmenin yanında bulunuyordu ancak ben eğitim verdiğini görmedim. Sanık tarafından çocukların tuvalete gidecekleri saatler belirtiliyordu, bu saatlerde çocuklar toplu halde tuvalete götürülüyordu. Dışarıda bekleyenler de çıplak değillerdi. Sanığın bir çocuk herhangi su, boya vb. bir şey döktüğünde ona bağırdığını ve o döktüğü yeri sildirdiğini gördüm. Çocuklara hemşire olduğunu ve iğne yapacağını söylüyordu. Çocuklar da bu söylemden korkuyordu. İlk işe başladığımda sanık daha sakinken son iki aydır daha gergin ve sert tavırlıydı. Hatta bunu bizim üzerimizde de hissettiriyordu. Çocuklara karşı sertti" diye konuştu.

"Çocuklar sanıktan korkuyordu"

Anaokulunda öğretmenlik yapan tanık Özlem Onat da, "Ben 2014 yılından suç tarihine kadar sanık Güler Mert'in sahibi olduğu anaokulunda çalıştım. Görüntüler sömestr tatilinde çekilmiştir, ben o tarihte okulda bulunmuyordum. Ben çocukları tuvalete götürürken kızları ayrı erkekleri ayrı götürüyordum, çıplak vaziyette bekletmiyordum. Ancak sanık sifonun her çocuk için çekilmesini istemiyordu. Ben sanık görmeden sifonu çekiyordum. Sanığın sadece çocuklara karşı değil bize karşı da sert biz mizacı vardı. Çocuklar sanıktan korkuyordu" dedi.

Duruşmada katılan Zeynep Atasever'in, "Tanık Özlem Onat bizim eve geldi. Güler Mert'in çocukları tuvalete çıplak götürdüğünü, çocukları dövdüğünü söyleyerek, "ben önüne geçiyordum bana kızıyordu" dedi" beyanında bulunması üzerine tanık, böyle bir şey söylediğini hatırlamadığını öne sürdü.

Mahkeme ara kararında, taraf avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı erteledi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Zeynep Atasever'in 4 yaşındaki oğlunun, okulun sahibi ve öğretmeni Güler Mert'in kendilerine kötü davrandığını, sürekli bağırıp saçını çektiğini söylemesi üzerine anaokulunda işe başladığı anlatılmıştı. Zeynep Atasever'in Güler Mert'in çocuklara karşı kötü muamelede bulunduğunu, yarı çıplak vaziyette hep birlikte tuvalete soktuğunu kayıt altına aldığı belirtilirken, videoları diğer velilere gönderdiği ve okul yönetimi hakkında şikayetçi olduğu kaydedilmişti.

Video kayıtları ve fotoğraflarda Güler Mert'in sınıfta ders sırasında öğrencilere karşı sert bir üslup kullandığı, sürekli olarak kızgın ve yüksek ses tonuyla konuştuğu, kız ve erkek öğrencileri kendi aralarında toplu halde tuvalete göndererek alt tarafları çıplak vaziyette tuvaletin önünde sırada beklettiğinin tespit edildiği vurgulanmıştı.

İddianamede, Mert'in 30 çocuğa yönelik "kötü muamele" suçundan 1 yıl 3 aydan 1 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

İHA