U Siriji neutraliziran terorista PKK-a Tebis odgovoran za bombaški napad u Turkiye

U napadu izvedenom 27. jula 2008. godine u Istanbulu poginulo je 18 osoba, a 154 su ranjene
U Siriji neutraliziran terorista PKK-a Tebis odgovoran za bombaški napad u Turkiye

U akciji turske obavještajne službe (MIT) u Siriji je neutraliziran pripadnik terorističke organizacije PKK-a Nusret Tebis, kodnog imena Rustem, koji se sumnjiči za učešće u bombaškom napadu 2008. godine u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sigurnosni izvori su saopćili kako je Tebis, jedan od odgovornih za bombaški napad terorista PKK-a izveden 27. jula 2008. godine u Gungorenu, u Istanbulu, u kojem je poginulo 18, a ranjene 154 osobe, nakon napada prešao na sjever Iraka, a potom i u Siriju.

MIT je otkrio da se Tebis krije u kući u gradu Haseke, udaljenom oko 60 kilometara od granice s Turkiye. Terorista Tebis je neutraliziran u akciji.

U optužnici Tebisu traženo je 18 doživotnih zatvorskih kazni po strogim uslovima i 1.258 godina zatvorske kazne. Tebis je organizaciji pristupio 1995. godine u distriktu Baykan, u Siirtu. Nakon toga je bio član Demokratske narodne stranke (DEHAP) i obavljao aktivnosti u distriktima Esenyurt i Beylikduzu, u Istanbulu. U tom periodu djelovao je i u ime terorista PKK-a, a nakon napada u Gungorenu pobjegao je na sjever Iraka.

Teroristi PKK-a 27. jula 2008. godine u Gungorenu, u Istanbulu. Nakon prve eksplozije u ulici Medrese aktivirana je i druga naprava postavljena u kantu za smeće na prometnom području. U eksplozijama do kojih je došlo u razmaku od deset minuta poginulo je 18 osoba, među njima petero djece, a 154 osobe su ranjene.