U Turkiye potvrđen prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama

Resorni turski ministar Koca saopćio je da je zaraženi pacijent u izolaciji, a da praćenjem kontakata nije pronađen nijedan drugi slučaj
U Turkiye potvrđen prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama

Vlasti Turkiye danas su saopćile da je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj zaraze virusom majmunskih boginja (monkeypox), javlja Anadolu Agency (AA).

"Kod jednog našeg pacijenta otkrivene su majmunske boginje. Pacijent ima 37 godina i ima imuni nedostatak", naveo je turski ministar zdravlja Fahrettin Koca na Twitteru.

On je također saopćio da je zaraženi pacijent je u izolaciji, a da praćenjem kontakata nije pronađen nijedan drugi slučaj.

"Kao što znamo, ova bolest se ne prenosi kapljičnim putem, već bliskim fizičkim kontaktom", naveo je Koca.

Slučajevi rijetke, ali potencijalno smrtonosne bolesti majmunskih boginja zabilježeni su proteklih sedmica u nekoliko evropskih zemalja te u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Majmunske boginje su zarazna bolest koju izaziva virus sličan velikim boginjama. Bolest je identificirana 1958. godine u kolonijama majmuna koji su se koristili za istraživanja. Prvi slučaj majmunskih boginja kod ljudi zabilježen je 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo.