Üç ülke Brezilya etine kısıtlamaları kısmen kaldırdı

Çin, Şili ve Mısır, Brezilya'daki bozuk et skandalının ardından uyguladıkları kısıtlamaları kısmen kaldırdı. Bahsi geçen ülkeler usulsüzlüklere karışan firmalardan et ithalatını yasakladı.
Üç ülke Brezilya etine kısıtlamaları kısmen kaldırdı

ÇinŞili ve Mısır'ın, ülkedeki bozuk et skandalının ardından Brezilya'dan et alımına yönelik kısıtlamaları kısmen kaldırdıkları, sadece usulsüzlüklere karışan firmalardan et ithalatını yasakladıkları bildirildi.

Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, yaptığı açıklamada, Çin hükümetine teşekkür ederek, diğer ülkelerin de Çin'i izleyerek yeniden et ithalatına başlayacaklarına inandığını söyledi.

"Çin'in tutumu, son günlerde tüm kıtalarda Brezilya hükümeti tarafından gerçekleştirilen aydınlatma çalışmalarının tümünün onaylanmasıdır." diyen Temer, Çin'in bu kararını tarımsal savunma sisteminin güvenilirliğinin kabulü olarak yorumladı.

Brezilya Tarım Bakanı Blairo Maggi de yayımladığı bildiride Çin hükümetinin kısıtlamaları azaltma kararını doğrulayarak hükümetin teşekkürlerini sundu.

Şili de ithalata başlama kararı aldı

Ülkedeki kesimhanelerin Şilili uzmanlar tarafından incelenmesinin ardından bu ülke de Brezilya'dan et ithalatına yönelik kısıtlama kararlarını kaldırdı ancak usulsüzlüklere adı karışan firmalarla ilgili yasak sürüyor.

Daha önce yetkili firmalardan et ithalatına devam edileceğini duyuran Mısır'a gönderilecek ürünler ise çift taraflı kontrole tabi tutulacak.

Bu arada, önceki günkü toplantıda bozuk et skandalına karışan firmaların Avrupa'ya gönderdiği ürünlerin geri yollanacağını açıklayan AB Komisyonu'nun da görevlendireceği temsilciler aracılığıyla Brezilya'daki üretim tesislerini inceleyip görüşmelerde bulunarak kısıtlayıcı önlemlerin gerekli olup olmadığını değerlendireceği belirtildi.

Dünyanın en büyük et ihracatçılarından Brezilya'da bozuk etlerin son kullanma tarihlerini değiştirdikleri, etlere kimyasal madde ve su karıştırdıkları iddiasıyla 21 şirket hakkında soruşturma başlatılmış, 3 firmaya üretim yasağı getirilmişti. AB ile 22 ülke, bu ülkeden et ithalatına çeşitli kısıtlamalar getirmiş, Brezilya'nın en fazla et ihraç ettiği Hong Kong alımlarını geçici olarak durdurmanın yanı sıra piyasadaki ürünleri geri çekme kararı almıştı.