Sami Gediz

Sami Gediz

UĞUR ABİM YİNE BÜYÜK İŞE İMZA ATTI

UĞUR ABİM YİNE BÜYÜK İŞE İMZA ATTI

Geçtiğimiz hafta şehrimiz adına önemli bir açılış ve temel atma gerçekleştirildi. Bunu köşemize taşımadığımızı fark ettim ve bugün yazmak nasip oldu. Konya Ticaret Borsamız tarafından, elektronik ürün senetlerinin işlem görmesi için kurulan BorsaKonya Elektronik Platformu açılışı Bakan Hayati Yazıcı’nın da katılımıyla gerçekleştirildi. Bu açılışta KTB Başkanı Uğur Kaleli, ‘Tarım eskiden kalkınmanın temel faktörüyken günümüzde, sanayileşmeyle birlikte kalkınmanın önemli bir halkası haline gelmiştir. Kırsal alanda etkin olan tarım, artık küresel ölçekte yönetilmesi gereken bir sektör olmuştur’ diyerek tarımın önemini bizlere bir kez daha hatırlatmış oldu. Bu açılışta renkli görüntüler vardı. Örneğin Başkan Kaleli, elinde bulunan fasülyeyi Bakan Yazıcı’ya tek tuşla sattı. Bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen işlemin ardından her iki tarafın telefonuna da mesaj geldi. Bakan Bey aldığı fasülyeleri bu sefer Valimiz Muammer Erol Bey’e sattı. Kısa sürede iyi bir ticaret gerçekleştirilmiş oldu. BorsaKonya Elektronik Platformu bir güven ortamı oluşturmuş. Her işlem çok basit ve şeffaf şekilde ilerliyor.

Bu açılışın ardından Anadolu Selçuklu Tarım Ürünleri ve Lisanslı Depoculuk A.Ş. tarafından faaliyetine başlanacak olan lisanslı depoculuk için çelik siloların yapıldığı alana geçtik. Burada da temel atma töreni gerçekleştirildi. Türkiye tarım ülkesi olarak biliniyor fakat ilk tarım kanununa 2006 yılında kavuştu. Bu tarım ve tarımsal üretimler ticaretinde bir dönüm noktası oldu. Tarımla ilgili çıkan 14 kanundan biri de ‘Lisanslı depoculuk kanunu’ dur. Başkan Kaleli Lisanslı Depoculuk ile ilgili de, ‘Üreticinin pazarlama sorunu yaşamadan, hazineye yük getirmeyecek şekilde çağdaş depolama imkânına kavuşması ve pazarlama mekanizmasının kurulması ancak ‘lisanslı depoculuk’la mümkündür. Bugün ülkemizde hububatın yüzde 80'i yeterli depolar olmadan piyasaya sürülüyor. Dolayısıyla lisanslı depoculuk sistemini tarımsal ticaretin temeline yerleştirmeliyiz’ diyerek depolamanın önemini açık bir şekilde dile getirdi. Türkiye’de lisanslı depoculuk izni olan 14 firma bulunuyor. Bu depolarda depolanacak ürün miktarı 600 bin tonu aşacak. Aslında bu depo olayında çok geç kaldık. Amerika’nın yüz yıldır kullandığı sistemi biz daha yeni yeni hayata geçirmiş olduk. Zararın neresinden dönersek kardır diyelim. Konya Ticaret Borsası Başkanımız Uğur Kaleli, yönetim kurulu ve tüm borsa çalışanlarını bu önemli yatırımlardan dolayı kutluyorum.

KONYA’NIN İKİNCİ BAKANI MI OLACAK?

Geçtiğimiz gün Ankara’dan bir dostum Bakanların, Belediye Başkanlığına geçişinin ardından Mecliste kulislerin arttığını söyledi. Yeni Bakan olacak isimler şimdiden konuşulmaya başlanmış. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterildiği için koltuğuna veda edecek Bakanların arasında bulunuyor. Bu koltuğa ise tekrar bayan getirileceği konuşuluyor. Konuşulan isimler arasında Ak Parti Konya Milletvekilimiz Ayşe Türkmenoğlu’nun ismi sık sık kulislerde dillendiriliyormuş. Ak Parti uzun süredir görev yapan Türkmenoğlu’nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile olan yakınlığı ve diyaloğu bu ihtimali daha da kuvvetlendiriyor. Konyamıza ikinci Bakan’ın çok yakışacağını düşünüyorum. Ayşe Türkmenoğlu’nu seven sevmeyen herkesin bu noktada desteklemesi gerekiyor. Türkmenoğlu Bakan olursa kazanan Konya olur. Konya’da STK’lar aile konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Bu noktada bakanımız olsa her yapılan iş daha fazla dikkate alınır. Bakanlık dahilinde Konya çok önemli projelere imza atar. Belki gün geçtikçe parçalanan ailelerin önüne geçecek çok önemli sosyal sorumluluk projelerine imza atılabilir. Biz Ayşe Türkmenoğlu’nu Bakanlık koltuğuna yakıştırdık, son söz Başbakan Erdoğan’ın

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sami Gediz Arşivi
SON YAZILAR