Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Uğur İbrahim Altay'ın işi zor

Uğur İbrahim Altay'ın işi zor

Bayramda Ramazan çabuk geçti ve nerede o eski bayramlar muhabbetinden sonra genelde ekonomi ve siyaset ağırlıklı bir sohbet vardı. Sohbet ister istemez İstanbul'da yenilenecek belediye seçimine kaydı. İstanbul üzerinden yapılan kıyaslamalar yeni dönemde Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ı epey uğraştıracak gibi...

İstanbul Büyükşehir Belediyesini kazanabilmek için adaylar çok fazla vaatte bulunuyor. Özellikle ulaşım noktasında yapılan ve icraata da geçirilen indirim bütün Türkiye'yi ilgilendirecek cinsten oldu. İnternet ve sosyal medyanın etkisiyle habere ve yoruma erişim hızlanınca karşılıklı kıyaslamalar da arttı. Önceden belediye başkanları seçim döneminde rakipleriyle yarışıp, ardından beş yıl kendi çizdikleri rotada bir yönetim izliyorlardı. Şimdi ise seçimin ardından aldıkları her karar, yönetim tarzları diğer belediyelerle kıyaslanıyor. Özellikle önemli şehirlerde vatandaş lehine alınan kararlar diğer yerlerde domino etkisine neden oluyor. İstanbul'da öğrencilerin aylık abonman ücretleri 40 liraya indirilince Konya'da da benzer bir beklenti oluşmuştu. Büyükşehir Belediyesi şu ana kadar her hangi bir adım atmadı. Lâkin okulların yeniden açılacağı dönemde atmak zorunda kalacaktır. Çünkü bu dalgaya direnmek zor.

İstanbul'da ulaşıma, Ankara'da suya yapılan indirim sürekli göz önünde tutularak Konya'da yapılan ve yapılmayan icraatlar hep bu pencereden değerlendiriliyor. Bir de Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ın aldığı oy oranı sürekli gündemde tutulacak gibi görünüyor. Bayramda konuştuğum öğrencilerin büyük bir kısmından ulaşımda indirim yapılmaması konusunda benzer laflar duydum. Gençler özetle yüzde 70'le belediye başkanı seçince böyle oldu, Konya'da seçim rekabetinin olmamasının bedelini ödüyoruz diyorlar. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Konya'da sevilen bir isim. Zaten aldığı yüksek oy da bunun bir göstergesi. Eminim önümüzdeki günlerde meclis üyeleri ve başkan benzer bir karar alıp, ulaşım başta olmak üzere vatandaş lehine iyileştirmelerin altına imza atacaklardır.

Vatandaş öncelikle ulaşım ve su da indirim bekliyor, bir diğer beklentiyi de ben dillendireyim. Belediyeler ve Kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma Vakıfları eliyle kışın ihtiyaç sahiplerine kömür yardımı yapılıyor. Fakat apartmanlara, doğal gaz bağlantısı olan evlere hava kirliliğini önlemek ve doğal gaz kullanımını teşvik amaçlı kömür yardımı yapılmamaya başlandı. Yüksek faturalar nedeniyle eski tip apartmanlarda ve müstakil evlerde doğal gaz bağlantısı olmasına rağmen soba yakan çok fazla aile var. Büyükşehir Belediyesi ve vakıflar bu noktada yardım şeklini güncelleyebilirler. Yıllık yapılan ortalama kömür yardımının maddi karşılığı bellidir. İşte bu miktar altı aya bölünüp, kış aylarında ihtiyaç sahibi vatandaşların doğal gaz faturasına destek sağlanabilir. Sistem basit; ihtiyaç sahibi her ay faturasını belediye ya da vakıfa sunar, fatura karşılığında aylık 100-150 lira kömür hesabına göre neye tekabül ediyorsa bir ödeme yapılır. Böylece hem ihtiyaç sahiplerine destek verilmiş, hem de hava kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlanmış olur.

Madem İstanbul ve Ankara ile Konya'yı kıyaslıyoruz. Belediyemizin yapacağı bir diğer güzellikte ekmek fiyatlarında olabilir. Şöyle ki İstanbul ve Ankara'da Büyükşehir Belediyeleri tarafından üretilen ekmeğin fiyatı özel fırınlara göre daha makul. Dar gelirliler genelde belediye büfelerinden ekmek alıyor. Konya'da ise Büyükşehir Belediyesi ekmek üretimi yapmasa da merkez ilçe belediyeleri yapıyor. Fakat ekmeğin fiyatı özel fırınlarla aynı. Bu noktada yapılacak bir indirim Konyalı dar gelirlilere önemli bir destek olur. Malum Türkiye'nin en çok ekmek tüketen şehirlerinden biriyiz... Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay devreye girerse ilçe belediye başkanları bu talebi geri çevirmeyeceklerdir.

Yeni dönemde yapılacak kıyaslamalar Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay'ı epey zorlayacaktır. Tabi ki bu kıyaslamalar neticesinde atılacak olumlu adımlar vatandaşın lehine olacak. Eminim Başkan'da belediye bütçesinin el verdiği ölçüde gerekli düzenlemeleri yapacaktır. Ulaşım başta olmak üzere su faturaları, kışlık yakıt yardımı, ekmek fiyatlarında indirim vb. yapılırsa işte o zaman gönül belediyeciliği tanımlamasının içi tam anlamıyla doldurulmuş olur...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR