Ukrayna'da siyasi partiler aday listelerini açıkladı

Ukrayna'da 26 Ekim'de yapılacak erken seçimlere hazırlanan siyasi partiler aday listelerini açıkladı.
Ukrayna'da siyasi partiler aday listelerini açıkladı

Ukrayna'da 26 Ekim'de yapılacak erken seçimlere hazırlanan siyasi partiler aday listelerini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun partisi Petro Poroşenko Bloğu'nun listesinin başında Reform İçin Ukrayna Demokratik İttifakı Partisinin (Udar) lideri ve Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko yer aldı.

Listeye ayrıca, Udar partisinden çok sayıda milletvekilli, Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Vladimir Groysman, Kırım Tatar Liderleri Rifat Çubarov ile Mustafa Cemilev Kırımoğlu'nun yanı sıra ünlü gazetecilerden Sergey Leşçenko ile Mustafa Nayom da girdi.

Vatan Partisi

Vatan Partisi lideri Yuliya Tymoşenko, listenin ilk sırasında şu an Rusya Cezaevi'nde tutulan Ukraynalı kadın pilot Nadiya Savçenko'nun olduğunu bildirerek kendisinin ikinci sırada yer aldığını duyurdu.

Tymoşenko bu kararını, "Listeye bir numara olarak girmeyeceğim. İlk sırada Ukrayna'nın gerçek kahramanı pilot Nadya Savçenko olacak" ifadeleriyle duyurdu.  

Aday listesinde, partiden 225, tek koltuklu seçim bölgelerinden 180 olmak üzere 405 adayın yarışacağı açıklandı.

 Narodniy Front Halk Cephesi

Başbakan Arseniy Yatsenyuk'un liderliğini yaptığı Halk Cephesi'nin bugünkü olağanüstü toplantısında listede yer alacak adayların isimleri de açıklandı.

Buna göre, listenin başındaki ilk 10 kişi arasında Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Ukrayna Parlamentosu Verhovna Rada Başkanı Alexandr Turçinov, Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi eski Genel Sekreteri Andrey Parubiy, İçişleri Bakanı Arsen Avakov ve gönüllü iki taburun komutanları yer aldı.

Listeye ayrıca Askeri Araştırmalar Merkezi uzmanı Dmitriy Timçuk'ün 13. sıradan girdiği duyuruldu.

Bölgeler Partisi Parlamento seçimlerde yok

Ukrayna’nın devrik Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in liderliğini yaptığı Bölgeler Partisi'nin Divan Sekreteri ve milletvekili Boris Kolesnikov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, seçimlere katılmayacaklarını duyurdu.

Kolesnikov, savaş şartlarında seçim yapılmasının imkansız olduğunu, dolayısıyla Bölgeler Partisi'nin seçimlere katılmama kararı aldığını açıkladı.

Muhalif Blok

Ukrayna'nın muhaliflerden oluşan 6 siyasi parti ve üyelerinin çoğu Bölgeler Partisi'nden oluşan Muhalif Blok, aday listesinin 15-16 Eylül tarihlerinde yayımlanacağı duyuruldu.

Muhalif Blok'un listesinde çok sayıda Bölgeler Partisi milletvekillerinin yanı sıra 50'den fazla sivil toplum kuruluşlarından isimler olacağı kaydedildi. 

Svoboda Özgürlük Partisi

Ukrayna'nın aşırı sağcı Svoboda Özgürlük Partisi de aday listesini seçmenlerin dikkatine sundu.

Aday listesi, partinin lideri Oleg Tyagnibok'un yanı sıra listenin ilk 5'ini şu an milletvekilli olan Ruslan Koşulinskiy, Aleksander Sıç, Bogdan Benyuk ve Aleksey Mirgarodski olarak açıklandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 24 Temmuz'da parlamentodaki koalisyon dağılımından 30 gün sonra Ukrayna anayasasına dayanarak erken parlamento seçimi kararı aldığını açıklamıştı. Ukraynalılara televizyondan hitap eden Poroşenko, parlamentoyu feshettiğini, erken seçimlerin 26 Ekim'de yapılacağını ilan etmişti.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk

Öte yandan, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, AB ile yapılacak ortaklık anlaşmasının Parlamento'nun onaylamasının ardından uygulamaya geçirileceğini söyledi.

Yatsenyuk, partisinin aday listesinin açıklanması kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, "Anlaşma onaylanacak, imzalanacak ve Ukrayna Parlamentosu'nun Serbest Ticaret Anlaşması ve AB ile Siyasi Ortaklık Anlaşmasını onaylamasından sonraki gün uygulama başlayacak" ifadelerini kullandı.