Ukrayna'da yerinden olanların sayısı 1 milyonu aştı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle yerinden olanların sayısının bir milyonu aştığını bildirdi.
Ukrayna'da yerinden olanların sayısı 1 milyonu aştı

BMMYK Avrupa Bürosu Başkanı Vincent Cochetel, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, Ukrayna'da ordu birlikleri ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmalardan kaçan ve Ukrayna içinde kalan kişilerin sayısının son üç haftada iki katına çıkarak 260 bini bulduğunu belirtti.

Rusya'nın verdiği bilgilere göre, bu ülkeye geçen Ukraynalı sayısının da yaklaşık 814 bin olduğunu ifade eden Cochetel, böylece ülke içinde ve dışında bulunan ve yerinden olan toplam Ukraynalı sayısının 1 milyonu aştığını kaydetti. Cochetel, Ukraynalıların bir kısmının ise Belarus, Moldova ve bazı Avrupa Birliği ülkelerine gittiğini söyledi.

BMMYK Sözcüsü Adrian Edwards ise özellikle Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk şehirleri ile bu bölgedeki diğer şehirlerde yaşayanların acil insani yardıma ihtiyaç duyduklarını belirtti. Çatışmalar nedeniyle yerinden olan kişilerin gerçek sayısının çok daha da fazla olduğuna işaret eden Edwards, evlerini terk edenlerin önemli bir kısmının aileleriyle veya arkadaşlarıyla kaldığını, resmi bir kayıt yapmaktan çekindiğini aktardı.

Ukrayna yetkililerin verdiği bilgiye göre, eylül ayı itibarıyla çatışmaların yaşandığı bölgede 2,2 milyon kişinin bulunduğuna işaret eden Edwards, koşulların uygun olması halinde BMMYK'nın bu hafta sonuna doğru bölgeye bir araştırma misyonu göndereceğini bildirdi.