Ukrayna'dan BM Genel Sekreteri Ban'a tepki

BM Genel Sekreteri Ban'ın Rusya'nın liderliğini övmesi Ukrayna'nın tepkisini çekti.
Ukrayna'dan BM Genel Sekreteri Ban'a tepki

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un St. Petersburg'da yaptığı bir konuşmada Rusya'nın liderliğini övmesi Ukrayna'nın tepkisine neden oldu.

BM Genel Sekreteri Ban, Rusya temasları kapsamında St. Petersburg'da düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forum'da konuştu.

Genel Sekreter Sözcülüğü'nün paylaştığı kayda göre, Ban Ki-mun, konuşmasında, "BM'nin kurucu üyesi ve BMGK'nın daimi üyesi olarak Rusya'nın çok önemli rolü var ve ben Rusya'nın liderliğine güveniyorum." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Volodymyr Yelchenko, BM'de düzenlediği basın toplantısında, Genel Sekreter'in Rusya'da yaptığı konuşmayı eleştirdi.

Genel Sekreter'in Ukrayna'da ayrılıkçıları destekleyen Rusya'yı övmesine anlam veremediğini kaydeden Yelchenko, "Genel Sekreter'in Ukrayna-Rusya sorununda söz söyleme hakkı kalmamıştır." dedi.

Yelchenko, konuya ilişkin ülkesinin görüşlerini içeren mektubu da BM'ye sunacaklarını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, konuya ilişkin sorular üzerine, Rusya'nın BMGK'nın daimi üyesi ve uluslararası sorunlarda kritik rolü olduğunu belirterek, geri adım atmayacaklarını söyledi.

Bu açıklamayla Ban Ki-mun, 10 yıllık Genel Sekreterlik görevinin son yılında üçüncü kez bir ülkenin ağır tepkisine muhatap oldu.