ULAK kapsamında üretilen ilk 4G baz istasyonu tanıtıldı

ULAK kapsamında üretilen ilk 4G baz istasyonu tanıtıldı

 Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe, "Şu anda Başbakan dahil herkes dinleniyor. Türkiye'de bir milli şebeke yok" dedi.

Öğe, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın desteği ile başlatılan "Yerli Dördüncü Nesil 4G Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi ULAK" kapsamında, GSM operatörleri Turkcell, Avea ve Vodafone ile yapılan işbirliği mutabakatının imza törenine katıldı.

Konuşmasında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu (BTK) 4G ihale süreci ve yerli teknolojiye destek vermediği gerekçesiyle eleştiren Öğe, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Öğe, BTK'ya yönelttiği eleştirileriyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Eleştirim Türkiye'de yerli teknolojinin üretileceğine inanamayanlara... Öncelikle bunun üretileceğine inanmaları lazım. Türk milleti ve Türk mühendisleri küçümsenemez. Bu başarılabilir, yeter ki engel olmasınlar. Direkt BTK'yı kastetmiyorum ama bu işin adresi orası. Bizimle  lisans esnasında işbirliği yapmadılar. Sadece bizden bu projenin ne zaman gerçekleşeceğini öğrendiler. Sonradan anladık ki bunun da arka planında lisansı erkene alma planları varmış. Bakın bu toplantıda onlardan kimse yok, gelme cesaretini de gösteremezler."

Orhan Öğe, bu kapsamda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na yönelik herhangi bir eleştirisi olmadığını vurgulayarak, tepkisinin kurumsal çerçevede BTK'ya olduğuna işaret etti.

ULAK'ın başlangıç aşamalarında BTK ile birlikte olduklarını dile getiren Öğe, şöyle devam etti:

"Son 6 aydır BTK, çalışmalarından hiç bilgi vermedi ve toplantılarımıza gelmedi. Arkasında sinsi bir plan olduğunu sonradan anladık. Biz koruma, destek istemiyoruz. 'Bize yabancılara tanıdığınız fırsatın yarısını tanıyın' diyoruz. Kişisel olarak söylemiyorum ama Türkiye'de gizli bir el var, bir lobi var. Barcelona'daki GSMA Zirvesi'nde Türk yetkililerden hiçbiri, Türkiye'de 4G lisansının verileceğini bilmezken, yabancılar bunun verilebileceğini söyledi, bu önemli. İhale tarihinin öne alınması tamamen yerli üreticiye engel olup, yabancıyı destekleme amaçlı."

3G ihale sürecini anımsatarak, ihale ve geçiş tarihlerine ilişkin bilgi veren Öğe, Türkiye'de 3G değil "3,5G" kullanıldığını, Türkiye'nin kapsama, kapasite, teknoloji olarak bir sorunu olmadığını belirterek, "Operatörlerin 3G İhale Şartnamesi'nde 2019 yılına kadar yatırım yapma mecburiyeti var, 4 yıl ne yapacaklar? 4G'ye mi, 3G'ye mi yatırım yapacaklar?" dedi.

"Bu ülkede Nuri Demirağ'ın, Vecihi Hürkuş'un, Devrim otomobillerinin başına ne geldiyse, şu anda 4G teknolojisini yerli üreten firmaların başına da o gelecek" diyen Öğe, toplantıda tanıtılan baz istasyonunun saha testine çıktığını, test için hazır olunduğunu, seri üretime yetişeceğini anlattı.

Kendisinin de BTK'da 5 yıl çalıştığını söyleyen Öğe, şu görüşleri savundu:

"Ben endişe ederken, ULAK Projesi'ni savunduğum için endişe etmiyorum. Bunlar bu ülkede bu teknolojiyi yok etmek için ellerinden geleni yapacaklar. Bu bir savaştır, dünyada savaşlar savunma ürünlerinden dolayı çıkmaz. Ticari ürünler için savaş vardır. Şu anda büyük bir savaş var. Ülkemizde şu an bu var; 'Türkiye'de oluşabilecek bir teknolojiyi yok etmek.' 2008 yılında yürürlüğe giren 5809 yasa hazırlanırken o zamanki Maliye Bakanlığı yetkilileri ile çok büyük mücadele verdik, BTK gelirlerinin yüzde 20'sinin Ar-Ge'ye ayrılması hususunda...  BTK'nın yıllık gelirlerinin yüzde 20'si 200 milyon dolar ediyor. 2008 yılından bu yana bu teknolojiyi üretmeyen BTK'ya birilerinin hesap sorması gerekiyor, ben de vatandaş olarak hesap soruyorum."

 

- "Türkiye'de kriptolu şebeke yok"

 

"Sayın Başbakan'ı dinleyip yabancı ajanslara servis etmeyi becerdiler, BTK burada çok başarılı oldu" diyen Öğe, şöyle devam etti:

"Kurumsal olarak söylüyorum bunu. BTK'da çalışanlar, hepsi arkadaşımız ve bu ülke için milli menfaatlere değer veren insanlar ama hepsi bir araya gelince ortada milli bir kültür oluşmuyor nedense. Bir ülkenin Başbakan'ı, gayri resmi şekilde dinlenir mi? Türkiye'de milli bir yazılım ve donanım olmadığı sürece bu dinlemeleri hiç kimse önleyemez. Onlar yargı kararıyla ya da başka sahte isim ve e-posta ve cep telefonu numaralarıyla, delil oluşturmak amacıyla mahkeme kararıyla dinlediler. Ama biz yasal olmayan şekilde, hiç bir yargı kararına bağlı olmaksızın, şebeke üzerinden dinlemeleri biliyoruz, hala da dinleniyor. Şu anda Başbakan dahil herkes dinleniyor. Türkiye'de bir milli şebeke yok. Yani bizim ülkemizde 20 kilometre uzaktan, bir baz istasyonu trafiğini istediği gibi, herkes çekebilir. Baz istasyonu aracılığıyla yapılan trafikte herkes dinlenir."

BTK'nın "ne yaptığının farkında olmadığını" öne süren Öğe, "Türkiye'de bir boşluk oluştu ve bu boşluğu başkaları doldurdu. BTK'nın sadece tabelası var, ismi var, içi yok. Hiçbir şeyden haberdar değiller. Şu an dinlemelerde mobil baz istasyonunu kullanıyorlar. Kriptolu telefonun hiçbir anlamı yok, şebeke kriptolu olması lazım. Biz kriptolu bir şebeke yapıyoruz. Türkiye'de kriptolu network yok, bundan BTK'nın hiç haberi yok, 'Kriptolu şebeke olur mu' ondan bile haberleri yok. Kimse vatan hainliği yapmasın" diye konuştu.

ULAK 4G baz istasyonunun tanıtımının ardından operatörlerle işbirliği mutabakatı imzalanan toplantıda, Vodafone, Turkcell ve Avea yetkilileri, test için hazır olduklarını, projeye gerekli desteği vereceklerini söyledi.