Ulema: Başörtüsü yasaklanmasın renklensin!

Kırgızistan Ulema Konseyi kadınların siyah renk yerine renkli başörtüsü takmalarını tavsiye etti.
Ulema: Başörtüsü yasaklanmasın renklensin!

Kırgızistan Müftüsü Maksatbek Toktomushev, başörtüsünün yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini belirtti ancak tesettür için belli bir yaşa gelinmesini ve giyim tarzında milli öğelerin ön plana çıkması gerektiğini savundu.

Kırgızistan Ulema Konseyi de kadınların siyah renk yerine renkli başörtüsü takmalarını tavsiye etti.

‘Radikal’ dini grupların yayılmasının önlenmesini konu edinen Ulema Konseyi toplantısında konuşan Kırgızistan müftüsü, okullarda ve devletin diğer eğitim kurumlarında başörtüsü konusunu gündeme getirdi.

Kırgız Müftü burada yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Yakın günlerde kızlarımızın okullara başörtüsü ile gitme konusunu Başbakan Temir Sariev ile görüşeceğiz. Ulema Konseyi kızlarımızın okullara siyah başörtüsü ile gitmemesi konusunda bir karar aldı. Diğer İslam ülkelerinde siyah başörtüsü olağandır ve herhangi bir olumsuz tepkiye neden olmaz. Bizde ise siyah renk matem belirtisidir. Bundan dolayı kızlarımızın başka renklerde ve milli kimliğimizi belirten şekilde giyinmeleri ve başlarını örtmelerini öneriyoruz.”

Bunun yanında Müftü Maksatbek Toktomushev okul öğretmenlerine sadece öğrencilerin dış kıyafetlerine değil, onların eğitim performanslarına, ders konularını nasıl öğrendiklerine dikkat etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Müftü, "Başörtülü olmak ya da olmamak herkes için bir gönül meselesidir. Yani kızları başörtüsü takmaya ya da takmamaya zorlamak kabul edilemez. Küçük kız çocukları zaten takmazlar. 11-12 yaşına geldiklerinde ise Müslüman kızlar başörtülü olmalıdırlar” dedi.

Dünyabülteni