Uludağ Ekonomi Zirvesi

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Faralyalı:- "Medya sektörü de artık zor günlerden geçiyor, dünyaya baktığınız zaman. Doğru zaman olduğuna karar verdik ve mutluyuz kararımızdan. Bundan sonra farklı sektörlere bakmaya, büyümeye ve yatırım yapmaya devam
Uludağ Ekonomi Zirvesi

BURSA (AA) - Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, şirketin medya sektöründe faaliyet gösteren paylarının tamamının satışı ve devrine ilişkin, "Medya sektörü de artık zor günlerden geçiyor, dünyaya baktığınız zaman. Doğru zaman olduğuna karar verdik ve mutluyuz kararımızdan. Bundan sonra farklı sektörlere bakmaya, büyümeye ve yatırım yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Faralyalı, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, BNP Paribas Cardif Türkiye Üst Yöneticisi Cemal Kişmir moderatörlüğündeki "Türkiye'nin Geleceği" konulu panelde yaptığı konuşmada, Doğan Grubu'nun medya sektöründen çıkmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Gelecek sene Doğan Grubu'nun 60. yılını kutlayacaklarını belirten Faralyalı, "Grubumuz, Türkiye ile büyüdü ve gelişti. Birçok farklı sektörde faaliyet gösterdik. Bankacılıktan sigortacılığa, turizmden perakendeye kadar birçok sektörde var olduk. Bunun önemli bir ayağı medyaydı." diye konuştu.

Neredeyse 40 senelik bir medya tecrübesi biriktirdiklerini aktaran Faralyalı, şunları kaydetti:

"Medya, sosyal sorumluluğu yüksek bir sektör. Biz, grup, çalışanlar, aile olarak her zaman bu sosyal sorumluluğun bilincinde ve farkında, sektörün evrensel standartlara uygun, her zaman ülke sevgisini her şeyin üstünde tutarak işimizi yapmaya devam ettik ve sektöre birçok öncülük getirdik. Medya sektörü de artık zor günlerden geçiyor, dünyaya baktığınız zaman. Doğru zaman olduğuna karar verdik ve mutluyuz kararımızdan. Bundan sonra farklı sektörlere bakmaya, büyümeye ve yatırım yapmaya devam edeceğiz."

Faralyalı, teknolojinin çok hızlı geliştiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yapay zeka, robotlar, hayatımızı çok etkileyecek. 2030 yılında bugünkü iş gücünün yüzde 15'inin olmaması bekleniyor. Bu gelişme, Türkiye için de hem fırsat hem de tehditler getiriyor. Ekonomi ve ticaretin ağırlığının değişmesi de diğer önemli gelişme. Dünya nüfusunun üçte biri Çin ve Hindistan. Önümüzdeki dönemde dünya üretimin yüzde 45-50'si Japonya ve Kore'yi de koyduğumuzda buralardan gelecek. Bunu gören Çin, raylı bir tren sistemiyle Asya'yı Avrupa'ya bağlıyor. Aslında Amerika'nın denizlerde sahip olduğu kuvveti karada sağlamaya çalışıyor. Bu, Türkiye için önemli bir fırsat. Çünkü 21 trilyon dolarlık bir yatırım. Bunun 1 trilyon doları da Bakü-Kars-Tiflis yolundan geçecek. Bunun Türkiye'ye getireceği önemli şeyler olacak. Türkiye, jeopolitik pozisyonu, genç nüfusuyla önü açık ve çok önemli fırsatları var."

- "Saatte 11 milyar kilowatt üretim"

Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Garih, üretimlerinin Türkiye'deki kurulu gücün bin 620 megawattına tekabül ettiğini söyledi.

Bu rakamın ülkedeki toplam kurulu gücün 1,9'una tekabul ettiğini anlatan Garih, "Dağıtımda da çok yol aldık. Bu servisleri, Afrika'da, Ortadoğu'da da verebiliriz. Biz, Meram bölgesinin dağıtımını üstlendik. Bu bölge, 6 ilden oluşuyor ve Türkiye'nin yüzölçümü olarak yüzde 10'u. Burada enerji dağıtımını biz yapıyoruz ve 2 milyona yakın abonemiz var. Mühendislerimiz, çok üstün performansla bir metodoloji yakaladılar ve kayıp kaçak oranını 9'lardan 5,7'ye çektiler. Bu, gerçekten büyük bir başarı." yorumunu yaptı.

- "Türkiye'deki tekstil yan sanayi çok güçlü"

Tay Group Şirketleri Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, fason üretim gibi görünse de şu andaki tekstil ihracatçılarının kendi tasarımlarını yaptıklarını, lojistik sağladıklarını ve inovasyon teknolojilerini kullanarak ortaya çıkardıkları ürünü pazarladıklarını belirtti.

Tekstilin Türkiye'nin vazgeçemeyeceği önemli bir sektör olduğunu vurgulayan Toprak, "Türkiye'deki tekstil yan sanayi çok güçlü. Bir tasarımcı, bir mal üretmek istediğinde akşama kadar onun hammaddesini tedarik edebilir ve onu dikip tezgahına koyabilir. Bu, çok büyük bir güçtür. Böyle bir güç, Türkiye dışında hiçbir ülkede yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

Toprak, 2010'da yurt dışında ilk yatırımı Mısır'da yaptıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bunun sebebi, Amerika ile Mısır arasında serbest ticaret anlaşmasının olması. Bizde Amerika'ya giden mal, yüzde 18-35 arasında bir gümrük vergisine tabi. Biz de Mısır'a gittik ve ihracata devam ettik. Mısır'da belli dalgalanmalar, siyasi olaylar oldu. Şu anda biraz daha stabil durumda. 2017 itibarıyla 50 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl Türkiye'de yaptığımız ihracat da 100 milyon doların üstünde. Tekstilde 4-5 yıl önce Cezayir'de entegre bir yatırım yaptık. Hammadde geliyor bitmiş konfeksiyon olarak çıkıyor. Bu büyük bir projedir ve 360 bin metrekare kapalı alanda 10 bine yakın insanın çalıştığı büyük bir komplekstir."

Sırbistan'da da yatırım kararı aldıklarını aktaran Toprak, buradan Rusya kapısını vergisiz açmayı ve Avrupa pazarı içinde daha etkin yer almayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

- "Mağazada mobil ödeme dönemi"

Migros Üst Yöneticisi Özgür Tort, perakende sektörünün Gayri Safi Milli Hasılasının ikinci bölümünü oluşturan çok kıymetli bir sektör olduğunu söyledi.

Perakendenin istihdam konusunda tarım ve sanayiden sonra 3. sırada büyüklüğe sahip olduğunu kaydeden Tort, "Temel projeler anlamında temsil söz konusu değil ama büyüklük olarak ortaya çıkardığı iş hacmi önemli boyutta." dedi.

Sektörde elektronik ve fiziki ticaretin iç içe olduğu modelin en doğrusu olduğuna değinen Tort, "Dünyanın her yerinde fiziki mağazalar, çok ciddi bir dijital transformasyondan geçiyor. Yaklaşık 8 senedir kasiyersiz kasayı hiçbir sorun yaşamadan çalıştırıyoruz. Çok yakın zamanda mobil ödemeyi mağaza içinde gerçekleştirmekten bahsedeceğiz. Şu anda bütün altyapısını tamamladık. İnternette zaten mobil ödeme, yeni bir şey değil. Mağazada, basit bir şekide kendi uygulamanızdan ödeme yapıp çıkmaktan bahsediyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: