Uluırmak evleri yükseliyor

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, belediye öncülüğünde hayata geçirilen Uluırmak Evleri Konut Yapı Kooperatifi’nin tanıtımı ve kamuoyunun bilgilendirmesi amacıyla Bacıyan-ı Meram’da basın toplantısı gerçekleştirildi.
Uluırmak evleri yükseliyor

Bacıyan-ı Meram’da yapılan toplantı da konuşan Başkan Toru; “Şehirleri önemli kılan şehir yapısı kültürel yapısı şehirleşme hızı geçmişle olan bağlantısı ve geleceğe akışıdır. Bu anlamda Meram coğrafi şartları açısından toplumsal kültürel açısından belediyecilik hizmetleri anlamında biraz daha zor bir ilçemiz. Meram Belediyesi’nin kurulduğu tarihten bu güne kadar 25 yıllık süreç boyunca imar problemleri mülkiyet problemleri kronikleşti ve büyüyerek geldi. Hamd olsun göreve geldiğimiz günden bu güne kadar bu imar ve mülkiyet problemlerinin çözümü noktasında çok büyük adımlar attık. Özveriyle büyük bir çalışmayla teşkilatlarımızın meclis üyelerimizin vatandaşlarımızın ve tüm kamuoyunun desteğiyle 59 mahalledeki önümüzdeki 50 60 yıl sürecek yapılaşma ve şehirleşme hamlelerinin öncüsü olduk ve imar projeleri tamamladık. Bunlar yeterli değil dedik eş zamanlı olarak da Meram’ın en kıymetli yerleri diyebileceğimiz merkezi konumdaki beş farklı bölgede de kentsel dönüşüm ilan etmiştik bunlardan ilkini Küçük Aymanas Mahallemiz’de 408 konutluk bir projemizle faaliyete geçirdik. Özellikle orta gelir grubunda uygun taksitlerle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın ev sahibi olma ve uygun modeller arama noktasında ciddi arayışları vardı. Şu ana kadar üç bin konutluk projeyi faaliyete geçirmiş durumdayız” diye konuştu.

“SÜREÇ ÖZVERİ İSTİYOR”

Kentsel dönüşümler kolay işler değil diyen Toru; “Şükran Mahallesi’yle beraber dört kentsel dönüşüm alanında anlaştığımız kişi sayısı 4 bin 400’ün üzerinde. Dört bin 400 hane ile uzlaşarak onları konut sahibi yapmak üzere anlaşmak üç yıllık süreçte bire bir özveri istiyor. Bin 646 dairelik Uluırmak Evleri’nde normalde biz kayıtları öğleden sonra alacaktık. Ama vatandaşımız bunu duyduğu için sabah erkenden bankanın içinde sıra olmuş. Öğleden sonra başlayacak başvuruları sabah erkenden açmak zorunda kaldık. Bunu aynı zamanda belediyemize duyulan bir güvenin ifadesi olarak da düşünüyorum. Çünkü şu ana kadar üç projeyle üç bin konutluk hamle yaptık. Her birinde de başvuranların sayısı artarak devam etti. Şimdi burada bin 646 dairelik projemizde 3+1 daireler 35 bin TL peşinatla 2 bin 800 TL’lik aidatla başvurularımızı alıyoruz. Bu daireyle birlikte bin 656 araçlık kapalı otoparkımız, 320 araçlık açık otoparkımız ve 90 bin 900 metre karelik bir arsa alanı içinde yeşil alanıyla çocuk oyun alanlarıyla sportif alanlarıyla sadece bir konut alanı değil aynı zamanda bir yaşam çevresi planladık. Başlayan başvurularımız ayın 30’una kadar devam edecek” şeklinde konuştu.

“KONUTLARIMIZA TALEP ÇOK YOĞUN”

Kuralar hakkında da bilgi veren Başkan Toru; “10 gün boyunca ve ayın 30’u itibarıyla yoğun bir başvuru olursa üye kayıtlarımızda noter huzurunda bir gün sonra kuramızı çekerek hak sahiplerine burada üyelik noktasında da önünü açmış olacağız. Şu anda biraz daha göreceli olarak kira oranlarının yükseldiğini görüyoruz. Kiraların yükselmesiyle beraber vatandaşlarımızı hızlı bir şekilde konut sahibi olmayı düşünüyorlar. Bu anlamda kooperatifler 20, 30, 40 yıllar öncesinde olduğu gibi şuanda rövanşta. Tabi biraz daha kamu öncülüğünde kamu güvencesinde sosyal konutlarla belediyelerin yerel yönetimlerin oluşturacağı modellerle yapacakları konutlar bundan son artık ön planda olacak. Esasen başta şunu düşünmüştük. Çok büyük alanlarda kentsel dönüşüm yaptık. Beş tane alanda. Bizde inşallah ekibimizle birlikte bu projelerimizi hızla takip edeceğiz. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Meram belediyesi olarak hem kentleşme hem konutlaşma hem de imar planları anlamında sosyal donatı alanlarımız kültür merkezlerimiz gençliğe yönelik yapılanmalarımız spor tesislerimiz, aileye yönelik kültürel ve alt yapı çalışmalarımızla beraber hız kesmeden devam ediyoruz. Halkımız bizim için her şeyden daha değerli” ifadelerini kullandı. •GÜLŞEN YILMAZ