Uluslararası Af Örgütünden Sri Lanka uyarısı

Uluslarası Af Örgütü Güney Asya Araştırmacısı Thyagi Ruwanpathirana:- "Sri Lankalı yetkililer, Paskalya terör saldırılarının ardından linç çetelerinin evlerine, camilerine ve iş yerlerine korkunç saldırılar düzenlediği Müslüman azınlığı korumak için gerek
Uluslararası Af Örgütünden Sri Lanka uyarısı

ANKARA (AA) - Sri Lanka'da 21 Nisan'da düzenlenen terör saldırılarının ardından, Müslümanlara yönelik saldırıların yoğunlaşması üzerine, insan hakları kuruluşları ülkedeki Müslümanların can güvenliğinin sağlanması gerektiğine dikkati çekti.

Uluslararası Af Örgütü, ülkenin Kuzey Batı Eyaleti'ne bağlı Puttalam şehrinde bir Müslümanın hayatını kaybettiği saldırıların ardından yayımladığı açıklamada, Müslüman topluluğun saldırılara karşı korunması çağrısı yaptı.

Örgütün Güney Asya Araştırmacısı Thyagi Ruwanpathirana, "Sri Lankalı yetkililer, Paskalya terör saldırılarının ardından linç çetelerinin evlerine, camilerine ve iş yerlerine korkunç saldırılar düzenlediği Müslüman azınlığı korumak için gereken tedbirleri almalıdır." dedi.

Olası saldırılara ilişkin işaretlerin önceden mevcut olduğu ve buna karşı önleyici tedbirlerin alınmış olması gerektiğini vurgulayan Ruwanpathirana, "Yetkililer, ülkede korku ve şiddeti teşvik eden, toplulukları birbirine düşüren nefret güçlerine karşı çeşitlilik içinde birliği teşvik edecek adımlar atmalıdır." ifadesini kullandı.

Şiddet olaylarına karşı tepkinin insan hakları temelinde olması gerektiğini ifade eden Ruwanpathirana, saldırıları düzenleyenlerden hesap sorulması gerektiğinin altını çizdi.

- Müslümanlara yönelik saldırılar

Ülkede Kuzey Batı eyaletindeki Puttalam şehrinde dün İslam karşıtı grubun 45 yaşındaki bir Müslümanı bıçaklayarak öldürmesi üzerine, eyalet genelinde bu sabah süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Minuwangoda, Matara ve Puttalam kentlerinde, aralarında sivil toplum kuruluşu lideri 3 kişinin de bulunduğu toplam 74 kişi, söz konusu saldırılara karışma veya teşvik etme gerekçesiyle bugün gözaltına alınmıştı.

Paskalya gününde kilise ve otelleri hedef alan terör saldırıları sonrasında, geçen hafta İslam karşıtı gruplar, Chilaw kentinde Müslümanlara ait dükkanlar ile camileri tahrip etmişti.

Şiddet eylemlerinin ardından ülke genelinde sosyal medya yasağı getirilmiş, Kuzey Batı eyaleti genelinde daha önce hafifletilen sokağa çıkma yasağı yeniden ilan edilmişti.

- Sri Lanka'da terör saldırıları

Sri Lanka'da 21 Nisan'da Hristiyanlar için kutsal Paskalya ayini sırasında Kochchikade'deki St. Anthony's, Katana'daki St. Sebastian ve Batticaloa'daki Meryem Ana kiliseleri ile başkent Kolombo'daki beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine bombalı saldırılar düzenlenmişti.

Bu saldırıların ardından başkent Kolombo'nun banliyöleri Dehiwala'daki konukevi yakınında ve Dematogoda'da üst geçit yakınında patlamalar yaşanmıştı. Yetkililer, saldırılarda 253 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Kaynak: