Uluslararası fuarlar uzmanlaşmalı

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER
Uluslararası fuarlar uzmanlaşmalı

ic-galeri-033.jpg

Öntar Tarım Makineleri 13.Tarım Fuar’ında yerini aldı. Türkiye’de yapılan fuarların potansiyellerinin aynı olduğunu belirten Öntar Tarım Makineleri Dış Ticaret Danışmanı Mehmet Burak Ceran, bu tür fuarların toplanıp tek bir çatı altında yapılması gerektiğini söyledi.

Öntar Tarım Makineleri 13.Tarım Fuar’ında yerini aldı. Konya 3.Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yaptıklarını belirten  Öntar Tarım Makineleri Dış Ticaret Danışmanı Mehmet Burak Ceran,  İlaçlama ve gübre serme makineleri üzerine üretim yaptıklarını söyledi.  81 ilde bayi ağının olduğunu ifade eden Ceran, “Özellikle son 10 yıldır Bufer adı altında dış ticaret firmamız var. Bu firmayla tüm dünyaya tarım makineleri ihraç ediyoruz. 4 bin litrelik ilaçlama makinesi Öntar Tarım tarafından üretildi. Türkiye’de ilk defa. Ürünlerimizi teknoloji anlamında da yeniliyoruz. Ar-Ge’ye önem veriyoruz. Firmamızda İspanyolca, Fransızca, Sırpça, İngilizce konuşan elemanlarımız var. Dış ticarete ciddi anlamda ağırlık vermiş bulunmaktayız. Bu anlamda da personel noktasında müşteriye hitap edebiliyoruz. Üniversite- Sanayi işbirliğinin önemi büyük. Konya için tarım makinesi sektörü önemli bir sektör. Burada maliyeti kontrol altına almamız gerekiyor. Küresel rekabet söz konusu. Bu durumda maliyetlerin iyi hesaplanması gerekiyor” diye konuştu.

FUARLAR UZMANLAŞMALI

Firmaya ilginin yoğun olduğunu belirten Ceran,  “Fuar çok yoğun hem çiftçiler hem de yurt dışından misafirler geliyor. Bu ilgiden memnunuz. Bu tür fuarların uzmanlaşması lazım. Azaltılması lazım. Örneğin İtalya’da tarım fuarı üzerine Eyma var. İki senede bir yapılıyor. Almanya’da da yine iki senede bir fuar düzenleniyor. Bu küresel anlamda müşteriler o fuara geliyor. O da fuarın büyümesini sağlıyor. Ama Türkiye’de neredeyse her ilde Tarım Fuarı var. Büyük fuar olarak İstanbul, Bursa, Konya, Antalya var. Her yerde fuar olduğu zaman her ile katılmak zorunda kalıyoruz. Bu bizim enerjimizi azaltıyor. Masraflarımızı çoğaltıyor ve gelen müşterilerin de kafasını karıştırıyor. Uluslararası anlamda Tarım makinesi dediğimiz zaman Konya’nın olması lazım. Diğerleri yerel olabilir. Antalya’da da sulama talep görüyor. Orda da sulamayla ilgili uluslararası fuar yapılsın. Konya Tarım fuarını uluslararası bir firma haline getirmemiz lazım. Bu sadece ajanslara katkı sağlıyor. Sadece fuarlara katılmaktan başka bir iş yapamıyorsunuz. Her fuarda potansiyel aynı olduğu için bunun bir fuarda toplanması gerekiyor” şeklinde konuştu.