Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesindeki öğrencilerin, Türkiye Anayurtları gibi

A. AKİF SOLAK - YENİ HABER
Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesindeki öğrencilerin, Türkiye Anayurtları gibi

Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi, dünyanın dört bir köşesindeki 42 farklı ülkeden 180 yabancı öğrenciye eğitim veriyor.

Temel eğitimin yanında hafızlık eğitimi alan öğrencilerin gözünde Türkiye kendi ülkeleriyle kıyasladıklarında Amerika Birleşik Devletleri  gibi.

Bunda en büyük pay ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan.

 

foto-galeri-icin-tiklayin-007-018.png

 

Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi başarılı bir şekilde eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’de aynı konseptte 3 tane bulunan ve bunların sonuncusu olarak Konya’da kurulan Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi, 42 farklı ülkeden 180 öğrenciyi ağırlıyor. Fransa’dan Kırgızistan’a, Afganistan’dan Endonezya’ya, Uganda’dan Yemen’e, Bangladeş’e kadar dünyanın dört bir yanından gelen Müslüman çocuklar burada hem hafızlık eğitimi alıyor hem de Türkçe öğreniyor.

ASIL UNSUR TÜRKÇE ÖĞRENMELERİ

Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi hakkında bilgi veren Okul Müdürü Mevlüt Özdemir, okuldaki eğitim faaliyetlerinin oldukça iyi durumda olduğunu söyledi. Okulda müfredat olarak diğer liselerle aynı derslerin uygulandığını, fark olarak ise 10. Sınıflara 8 saat Arapça, 10 saat Kuran’ı Kerim dersi verildiğini belirten Özdemir, “Diğer okullarda olduğu gibi burada da beden eğitimi, fizik, kimya, biyoloji gibi dersler veriliyor. Müfredatta farklı olarak 10. Sınırlarda farklı olarak 8 saat Arapça 10 saat Kuranı Kerim dersi veriyoruz. Bizim burada asıl unsur Türkçe öğretmek. Bu yüzden öğrencilerin Türkçe öğrenebilmeleri için aynı ülkeden 2 öğrenciyi aynı sınıfa koymuyoruz. Yine aynı şekilde yatakhanelerde aynı ülkeden 3 kişiyi koymamaya çalışıyoruz. Geçen sene gelen öğrencilerin yüzde 80’i Türkiye’deki 10. Sınıf seviyesinde öğrenim gördüler. Pakistan Afganistan gibi öğrenciler Türkçe’yi daha çabuk öğreniyor. Uzak Doğu ülkelerinden gelen öğrenciler dillerindeki ses yapılarından dolayı daha zor öğreniyor. Ama diğer öğrencilerimiz de Türkçe’yi rahatlıkla öğrenebiliyor. Gönlünü kazanabilirsek Türkçeyi de çabuk öğreniyor eğitimini de çabuk alıyor. ” dedi.

OLDUKÇA YÜKSEK RAĞBET VAR

Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde planlanan öğrenci sayısı 400. Ancak şu an 180 öğrenci bulunuyor. Okulun fiziki şartları iyileştirildiği zaman 400 hedefine ulaşılması planlanıyor. Okulun kapasitesinin yüzde 20’lik kısmı Türk öğrenci kontenjanı olarak ayrılmış. Bununla da yabancı öğrencileri Türklerle kaynaştırmak amaçlanmış. Bu yüzden gelecek yıldan itibaren yüzde 20’lik Türk öğrenci kontenjanına alım yapılacak. Okula dünya çapında büyük bir rağbet var. Gelen öğrenciler 2 bin 700 başvurunun arasından seçilerek alınmış.

SOSYAL FAALİYETLER YAPILIYOR

Okulda çeşitli sosyal aktiviteler yapılıyor. Tarihi mekan gezileri, öğrencilerin Cuma namazında hutbe vermeleri, Sportif faaliyetler gibi sosyal aktivitelerle öğrencilerin yaşantısı renklendiriliyor. Bunun yanında çeşitli yarışmalara da katılarak başarı elde ettiklerini de anlatan Okul Müdürü Mevlüt Özdemir, “Arapça bilgi yarışmasında Konya birincisi olduk. Hafız yarışmasında yine 1. Olduk.” dedi.

HAFIZ YETİŞİYOR

Okulda şu an 13 hafız bulunuyor. Ayrıca 68 kişi de hafızlık eğitimi alıyor. Okulun hedefi ise 40 hafız çıkarmak. Bunun için oldukça gayret gösterdiklerini belirten Mevlüt Özdemir hem öğrencilerin hem hocaların ellerinden geleni yaptığını söyledi. Ayrıca hafızlığı tamamlayan öğrencilere ödül de vereceklerini anlatan Özdemir, “hafızlık eğitimini başarıyla tamamlayan öğrencileri umreye götüreceğiz. Bunun için sponsor arıyoruz. 20 çocuğumuza bulduk. Eğer başarabilirsek bütün hafızlarımızı götüreceğiz.” diye konuştu. 

TÜRKİYE ONLARIN GÖZÜNDE AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ GİBİ

Mevlüt Özdemir, öğrencilerin masraflarının tamamen karşılandığını ve Türkiye’nin onlar için önemli bir ülke olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “Türk Diyanet Vakfı öğrencilere 100 TL civarında burs veriyor. Ayrıca yıllık 400 TL giyim parası veriliyor. Yerme içme konaklama ulaşım masrafları ise karşılanıyor. Burada para biriktirip evine para götüren var. Türkiye onların gözünde Amerika Birleşik Devletleri gibi. Öyle görüyorlar. Bunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın etkisi büyük.  Ücretsiz internetlerini karşılıyoruz. Ancak şu an 5 bilgisayar var. Bilgisayar ihtiyacı var okulun. Ayrıca Uğur İbrahim Altay da buraya bir saha yapma sözü verdi. O da yapılırsa çocuklar faydalanır diye düşünüyoruz.”

ÇOK HIRSLILAR

13’ten başlayıp 17-18 yaş grubundan öğrencilerin olduğunu belirten Özdemir, çocukların yüzde 80’inin yabancı dil bildiklerini belirterek şöyle devam etti,  “İngilizce bilirler, kendi kabile dillerini bilirler. Komşu ülkelerinin dillerini bilirler. Buraya gelince de Türkçe, Arapça öğreniyorlar. 4-5 dile çıkıyor bildiği diller. Çok hırslı oluyorlar bu konuda. Bizden daha bilgililer.”

ETLİEKMEĞİ SEVİYORLAR

Yabancı öğrencilerin Konya’nın yemeklerini özellikle de etliekmeği sevdiklerini anlatan Özdemir, “Etliekmeği çok seviyorlar. 15 günde bir etliekmek çıkarıyoruz yemek olarak. Hafızlık çalışanlara da her hafta bir gün ödül olarak etliekmek yedirmeye götürüyoruz. Artık etliekmek bizde gelenek oldu.” diye konuştu.