Ümmetin son kalesi: Türkiye

Ümmetin son kalesi: Türkiye

Türk halkının sokaklara dökülerek 15 Temmuz darbe girişiminin önüne geçmesinin Arap Sokağında büyük yankı bulduğunu söyleyen gazeteci yazar İsmail Yaşa Türk halkının demokrasi mücadelesinin birçok Arap ülkede destek bulurken, Mısır başta olmak üzere bazı ülkelerde ise bu destansı zaferin karalanmaya çalışıldığını söyledi.

15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminde Arap dünyasının ikiye bölündüğünü bir kesimin Türk halkını desteklerken diğer bir kesimin ise darbenin yanında durduğunu söyleyen gazeteci yazar İsmail Yaşa, “Türkiye’de bir hareketlilik olduğuna yönelik haberler düşmeye başlayınca ümmet coğrafyası da dikkat kesilerek haberleri takip etmeye başladı. Daha sonra bu hareketliliğin bir darbe girişimi olduğu ortaya çıkınca özellikle Mısır darbesini destekleyen yayın kuruluşları darbe sanki başarılı olmuşçasına yayın yapmaya başladılar.  Özellikle Birleşik Arap Emirliklerinden yayın yapan Sky News Arapça ve El Arabia kanalı ile Mısır kanalları darbenin gerçekleştiği yönünde yayın yapmaya başladılar. Bazı Arap gazeteciler Tayyip Erdoğan’ın işinin bittiğine yönelik twit attılar. Türkiye’yi ve Erdoğan’ı seven, Mısır darbesine karşı olan kesimler ise ülkemizde yaşananlara son derece üzüldü. Son gelişmeleri aynı Türkiye’de olduğu gibi an be an takip ettiler. 15 Temmuz gecesini nasıl tüm Türkiye uykusuz geçirdiyse Arap Sokağında da milyonlarca insan o geceyi uykusuz geçirdi. Sabaha kadar Türkiye’de yaşanan gelişmeleri takip ettiler ve darbe girişiminin başarısız olması için dua ettiler. Türk milleti 15 Temmuz gecesinden beri meydanları doldurarak tepkisini dile getiriyorsa bunun birkaç misli de Arap ve İslam ülkelerinde meydanları dolduramadıklarından dualarla Türkiye’ye desteklerini ifade ediyorlar.” şeklinde konuştu.

ummetin-son-kalesi--(1).jpeg

ARAP DÜNYASI TÜRK HALKINA HAYRAN

15 Temmuz’da yaşananların ardından Türkiye’de darbe girişiminin neden başarısız olduğu, Mısır’da ise neden başarılı olduğunun Arap dünyasında sorgulanmaya başlandığını söyleyen Yaşa, “Türk halkının darbe girişimine karşı gösterdiği efsanevi direniş çok büyük hayranlık uyandırdı. Ben de Türk milletinin sıradan bir vatandaşı olarak, Arap Sokağında Türk halkına karşı duyulan hayranlıktan gurur duydum. Türk halkı aslında tüm dünyaya bir ders verdi. Tankın önüne yatan, sopasını eline alıp sokağa çıkan, kamyonu ile darbecilere karşı koyan kadının görüntüleri, tarlasının ürünlerini yakıp uçakların kalkmasını engelleyen çiftçinin hikâyeleri, Türk halkının direnişine olan hayranlığı daha arttırdı. Arap dünyasının büyük bir kısmı Türk halkının yanında yer aldı. Mısır darbesini destekleyen küçük bir kesimin ise 15 Temmuz gecesinden sonra sevinçleri kursaklarında kaldı. Türk halkının bu davranışının başka ülkelere de örnek olmaması için karalama kampanyaları başladılar ancak bu çabaları da başarıya ulaşamadı.” ifadelerini kullandı.

ummetin-son-kalesi--(1).jpg

TÜRKİYE SON KALE OLARAK GÖRÜLÜYOR

Türk halkının darbe girişimine tepkisinin ve asker ile polisin tümüyle darbeye destek vermemesinin Arap dünyasında takdirle karşılandığını aktaran Yaşa, “Askerin ve polisin içinden vatanını seven halk iradesinin yanında tavır alan bir kesimin çıkmasına dikkat edip hayranlık duyuyorlar. Çünkü Mısır’da böyle bir şey olmamış ve ordu ve polis halk iradesinin karşısında durmuştu.  Bir başka konu da Recep Tayyip Erdoğan’ın göstermiş olduğu liderlik ve cesaret, olaylardan kaçmayıp halkı sokaklara davet etmesi de hayranlıkla karşılandı.  Türkiye’de İslam Coğrafyasının bir parçası olarak kabul edip son kale olarak görüyorlar. Türkiye’de yaşananları Mısır’da ve birçok ülkede yaşanan Arap baharının bir uzantısı olarak görüyorlar. İslam dünyasında yürütülen darbe girişimleri Türkiye’de duvara çarptı. Daha da ilerleyemeyecek. Türkiye’yi düşüremediler ve şua anda da bunun korkusunu yaşıyorlar.  Arap Baharını yaşayan ülkelerde yaşayan insanlar Türkiye’ye karşı zaten hayranlık besliyorlardı. Bu darbe girişimin sonuçsuz kalmasıyla ve Türkiye’nin güçlü bir görüntü vermiş olması bu hayranlığı daha da artırdı.” diye konuştu. 

ummetin-son-kalesi--(5).jpg

15 TEMMUZ SONRASI ARAP BASINI İKİYE BÖLÜNDÜ

Arap Basını Türkiye’de yaşanan olaylardan sonra ikiye bölündüğünün altını çizen Yaşa, “Mısır basını ertesi gün darbe başarılı oldu, Erdoğan devrildi manşetleriyle çıktı. Çok komik bir şekilde tüm dünya darbe girişimin başarısız olduğunu bilirken Mısır gazeteleri bu şekilde manşetler attılar. Darbenin başarısızlığı kesinleşince bu kez darbeyi destekleyen medya bu kez Türkiye’yi karanlık günlerin beklediğini, cadı avının başlayacağını, Erdoğan’ın daha da diktatörleşeceğini ve kaos olacağı yönünde haberler yapmaya başladılar. Türk halkının ortaya koyduğu destansı direnişi ve başarıyı gölgelemeye çalıştılar.  Arap dünyasının daha büyük bir kısmı ise bu yaşananların bir tiyatro olmadığını, bir halk direnişi olduğunu, Türkiye’de artık darbe tehlikesinin tamamen ortadan kalktığını söyledi. Katar medyası gibi Türkiye’nin yanında yer alan ülke medyaları Türk halkı zafer kazandı şeklinde manşetler attı.” diye konuştu.

ummetin-son-kalesi--(3).jpg

İSMAİL KOÇ

Kaynak:YENİ HABER