UNESCO Gençlik Forumu üyeleri Bursa'da

UNESCO Gençlik Forumu üyeleri Bursa'da

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Gençlik Forumundan 26 ülkeye mensup 28 kişilik grup, Büyükşehir Belediyesinin evsahipliğinde Bursa'nın tarihi ve turistik mekanlarını gezdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan İznik ilçesinin asıl listeye alınması için çalışmalarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu konuda önemli bir organizasyonu üstlendi.

İstanbul'da 10-20 Temmuz'da gerçekleştirilecek UNESCO 40. Dünya Miras Komite Toplantısı öncesi UNESCO Gençlik Forumu üyesi 28 temsilci, Bursa'da konuk edildi.

UNESCO'nun tavsiyesi ile düzenlenen Gençlik Forumuna katılan Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Küba, Almanya, Endonezya ve İtalya'nın aralarında bulunduğu 26 ülkeden genç uzmanlar, Bursa'da teknik geziye katıldı.

İlk olarak Karagöz Müzesi'ni gezen grup, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde bulunan Karagöz Gölge Oyunu hakkında bilgi aldı ve oyunu izledi. Muradiye Külliyesi'ne geçen konuklar, 2. Murad ve Cem Sultan Türbeleri ile açık hava müzesini, Hanlar Bölgesi'nde Orhan Camii, Ulu Cami, Koza Han'ı gezip çarşılarla ilgili bilgi edindi. "Osmanlı köyü" Cumalıkızık Mahallesi'ni de gezen grup, tarihi bir evi de ziyaret etti.

Bursa gezisinin önemli bölümünü İznik'e ayıran üyeler, Lefke Kapı, Abdulvahap Tepesi, Nilüfer Hatun İmareti ve Yeşil Cami, 1. Murad Hamamı, Roma Yolu, Orhan Camii (Ayasofya), Roma Tiyatrosu ve İznik Çini Vakfına ziyarette bulundu. Heyete, 1. Murad Hamamı'nda Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından sunum yapıldı.

Genç uzmanlar, İznik Çini Vakfında dünya çapında üne sahip İznik çinisinin üretim aşamalarını izleme imkanı da buldu.

Çalışmalar kapsamında, İznik'in UNESCO Dünya Miras Listesi için adaylık dosyasının değerlendirileceği komite toplantısına yönelik değerlendirmeler yapıldı.