Üniversite öğrencisinin öldüğü kaza davası

Maltepe'de kullandığı otomobil ile çarptığı üniversitesi öğrencisi Yaren Büyükölmez'in ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına neden olduğu iddia edilen 17 yaşındaki sürücünün 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı
Üniversite öğrencisinin öldüğü kaza davası

İSTANBUL (AA) - Maltepe'de kullandığı otomobil ile çarptığı üniversitesi öğrencisi Yaren Büyükölmez'in ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına neden olduğu iddia edilen 17 yaşındaki sürücünün 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık U.B.Ç ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada, kazada yaralanan Sevda Civelek ile Yaren Büyükölmez'in anne ve babası da hazır bulundu.

Duruşmada savunması alınan sanık U.B.Ç, kazayla ilgili hiçbir şey hatırlamadığını belirterek, "Hakkımda düzenlenen hastane raporunda bu husus belirtilmiştir. Bir yıl sonra hatırlayabileceğime dair kanaate ulaştılar. Zaman zaman olay günü sabah kalktığımı, akşam eve dönüşümü hatırlıyorum. Ailemden habersiz ayda bir aldığım arabaydı. Boş bulunmuş olabilirim fakat çok hız yaptığımı zannetmiyorum. Yarış yapmıyordum." diye konuştu.

Sanık U.B.Ç'nin avukatı Erkan Kılıç da müvekkilinin kazadan sonra uzun süre yoğun bakımda kaldığını, kaza nedeniyle beyninde ödem oluştuğunu belirterek, "Doktorlarla görüşmemizde 6 ay veya 1 yıl içinde hafızasının yerine geleceği söylendi. Kazayı hatırlayamaması kesinlikle ifadeden kaçma olarak algılanmamalı." dedi.

Baba Timur Büyükölmez ise sanıktan şikayetçi olduğunu kaydederek, "Sanığın hız tutkunu ve meraklısı olduğu Instagram hesabındaki paylaşımlarından bellidir." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Mehmet Atıf Öztürk de Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesinden gelen raporda sanık U.B.Ç'nin asli kusurlu, kazada ölen Yaren Büyükölmez ile yaralanan Sevda Civelek'in ise kusursuz olduklarının bildirildiğini tutanağa yazdırdı.

- "Çok pişmanım"

Duruşmada daha sonra Cumhuriyet Savcısı Ahmet Çekiç mütalaasını sundu. Mütalaada, sanığın olay günü aracıyla en az 150 kilometre hızla giderken direksiyon hakimiyetini kaybederek, aynı istikamette solunda giden Sinan Özkan'ın aracına sürttüğü, sürtmenin etkisiyle orta refüjü aşarak karşı istikamette seyreden araçların yoluna girdiği ve ilk önce Yaren Büyükölmez'in aracına, daha sonra da arkadan gelen Sevda Civelek'in aracına çarptığı belirtildi.

Kaza nedeniyle Yaren Büyükölmez'in hayatını kaybettiği, Sevda Civelek'in de yaralandığı bilgisi verilen mütalaada, bilirkişi tarafından düzenlenen rapora göre sanık U.B.Ç'nin kullandığı aracın kilometre saatinin 150 kilometrede kilitlendiğinin tespit edildiği kaydedildi.

Mütalaada, sanık U.B.Ç'nin "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 2 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması, ayrıca tutuklanması talep edildi.

Sanık U.B.Ç'nin avukatı Erkan Kılıç, müvekkilinin sağlık probleminin çözülmesi için tutuklu yargılanmasının sağlıklı olmayacağını belirterek, "Kendisi lise öğrencisidir. Mahkemenizin tutuklamaya yönelik kararı müvekkilim açısından bu aşamada cezalandırma olacaktır. Tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Mütalaaya karşı diyecekleri sorulan sanık U.B.Ç. ise "Çok pişmanım, ablam yaşında birisiydi." dedi.

Mahkeme, sanık U.B.Ç'nin avukatına mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre verilmesine karar verdi.

Sanık U.B.Ç'nin tutuklanmasına yönelik talebi, hakkında verilen adli kontrol tedbirine aykırı bir davranışta bulunmadığı ve kaçma eğilimi içine girmediği gerekçesiyle reddeden mahkeme, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanık U.B.Ç'nin olay günü sevk ve idaresindeki aracıyla saatte 150 kilometre hızla seyir halindeyken, direksiyon hakimiyetini kaybederek önce bir araca yandan sürttüğü, daha sonra da refüjü aşarak karşı şeride geçtiği anlatılıyor.

Sanık U.B.Ç'nin kullandığı aracın karşı şeride geçmesiyle diğer yönden gelen Yaren Büyükölmez'in kullandığı otomobile çarparak ölümüne, daha sonra arkadan gelen Sevda Civelek'in kullandığı aracın da ön kısmına çarparak yaralanmasına neden olduğu belirtilen iddianamede, U.B.Ç'nin "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 2 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: