Üniversitede yetiştirilen keçiler, Kurban Bayramı’na hazır

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından Honamlı Keçisi Projesi kapsamında MAKÜ Çiftliği'nde yetiştirilen Honamlı keçileri, kurbanlık olarak satışa sunulacak
Üniversitede yetiştirilen keçiler, Kurban Bayramı’na hazır

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından Honamlı Keçisi Projesi kapsamında MAKÜ Çiftliği'nde yetiştirilen Honamlı keçileri, kurbanlık olarak satışa sunulacak. MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Elmas, keçilerin damızlık ve kurbanlık olarak iki şekilde satılacağını belirterek kurbanlık Honamlı keçisi almak isteyen vatandaşların Kurban Bayramı'ndan bir hafta önce MAKÜ'ye başvurmalarını istedi.

MAKÜ Honamlı Keçisi Projesi ile Honamlı Keçi ırkının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tescil edildiğini hatırlatan Doç. Dr. Özkan Elmas, "Bildiğiniz gibi 8 -9 yıldır ülkemizin değeri olan ve bölgemizde yoğun olarak yetiştirilen Honamlı Keçi ırkı üzerinde Üniversite olarak bilimsel çalışmalarımızı yapıyorduk. 2-3 tane TUBİTAK Projesi yürüttük. Bu ırkın bütün özelliklerini ortaya koyduk. Ve bu projelerin neticesinde 2015 Kasım ayında Tarım Bakanlığımız Honamlı keçi ırkını ayrı bir keçi ırkı olarak tescil etmiştir. Bu büyük bir memnuniyet verici bu ırkın bir milli değer olduğuna inanıyoruz ve üniversite olarak da bizim görevimiz, misyonumuz. Islah çalışmalarını yapıp sahadaki çobanlarımıza yetiştiricilerimize en azından damızlık ihtiyaçlarını karşılama noktasında çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

"Kurbanlık Satışı Yapılacak"

MAKÜ idaresi tarafından alınan karar ile kurbanlık Honamlı keçisi satışlarının başlayacağını belirterek fiyatları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Özkan Elmas, "Hastalıklardan ari, verim değerleri belirlenmiş damızlık hayvanları satmayı planlıyoruz. Bu kapsamda 15 tane damızlık tekemiz var. Bunun dışından sürüden ayıkladığımız 21 tane kurbanlık satışı da gerçekleşecek. Satışla ilgili kararlarımızı aldık. Örneğin damızlık tekeler canlı ağırlık üzerinden kilosu 25 TL'den satılacak. Damızlık dışı kurbanlık dediğimiz 21 hayvan da 1 buçuk yaşından 10 erkek var. 11 tane de dişimiz mevcut. Canlı ağırlık dişilerin kilosu 12 TL'den, erkekler 13 TL'den satılacak. Satışlarımız Kurban Bayramından bir hafta önce Salı günü 6 Eylül 2016 Salı gününden itibaren üniversitemizde döner sermaye kuralları çerçevesinde satışımız başlayacak. İlk gelenler bu hayvanları seçme hakkına sahip olacak. Tabii bize göre hepsi iyi biz yetiştiricilerimizi vatandaşlarımızı üniversitemize bekliyoruz" diye konuştu.

"Honamlı keçileri, saf ve hastalıktan ari"

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi kampüsü içerisine kurulan küçükbaş hayvan çiftçiliğinde yetiştirilen Honamlı keçisinin saf ve hastalıktan ari olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Elmas, "TAGEM'in desteklediği sahada da çobanlarımız var. Islah projelerimiz var. Biz istiyoruz ki sahadaki çobanlarımız da saf hastalıktan ari verim düzeyi belirlenmiş bu gibi tekeleri kullansınlar ki, saf Honamlı olarak yetiştirebilsinler" ifadelerini kullandı.

"Honamlı sürüsünün sayısı 278'e ulaştı"

MAKÜ çiftliğinde yetiştirilen Honamlı keçi sayısının 278 olduğunu açıklayan Doç. Dr. Özkan Elmas, "Honamlı keçilerinin yaylımı çoban usulü yapılıyor. Sabah ve akşamüzeri 3-4 saat güderek yetiştiriliyor. Sahada en doğal ve en organik hali ile yetiriliyor. 3 yıl aynı şekilde yetiştiriliyor. Çobanlarımız var. Onlar bu işi biliyor. Sabah ve akşam geniş kampüs alanımızda güdülüyor. Ayrıca kışlık yem ihtiyacı olan yem, buğday ekimi yapıyor. Hem balyamızı çıkarıyoruz" diye konuştu.

"Makü, saf Honamlı sürüsünün olduğu tek yer

Saf ırk Honamlı sürüsünün olduğu tek yerin Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi küçükbaş hayvan çiftliği olduğunun altını çizen Doç. Dr. Özkan Elmas, "Rektörümüzün talimatları ile bugün bunu burada üretip damızlık, damızlık dışı hayvanlarımız olursa vatandaşlarımıza, kurban ya da değişik zamanlarda satacağız" dedi.

"Oğlak eti de satışa sunulacak"

Değişik zamanlarda oğlak etinin tüketime sunulacağını sözlerine ekleyen Doç. Dr. Elmas, "Ülkemizin et krizini çözme noktasında bir alternatif olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Üniversite olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. Doç. Dr. Elmas, oğlak etinin hiç kokmadığına vurgu yaparak, koyun, keçi ve oğlak eti tüketimin yaygınlaşması halinde et ithalatının da önüne geçilmiş olacağını savundu. Doç. Dr. Elmas, et tüketiminin büyükbaştan küçükbaşa doğru kayacağı tahmininde bulundu.

Üniversitede yetiştirilen keçiler, Kurban Bayramı’na hazır

Kaynak: