Murat Can

Murat Can

ÜNİVERSİTENİN İSMİ NECMETTİN ERBAKAN’MI?

ÜNİVERSİTENİN İSMİ NECMETTİN ERBAKAN’MI?

Katıldığım bir toplantıda Konya’da okuyan öğrenci arkadaşlarla sohbet etme fırsatı yakaladım. 8 öğrencinin tek tek hangi üniversitede okuduğunu sordum.

Aldığım yanıtlar çok ilginçti... epey şaşırdım…

Öğrencilerden 3’ü Selçuk Üniversitesinde okuduğunu, 4’ü Konya Üniversitesi’nde okuduğunu sadece bir tanesi ise Necmettin Erbakan Üniversitesinde okuduğunu söyledi.

Buraya kadar garip karşılanacak bir durum yok. Ancak işin tuhaf yanı öğrencilerin tamamı Necmettin Erbakan Üniversitesinde okuyordu.

Peki ama öğrenciler neden Necmettin Erbakan Üniversitesinde okuduklarını söylemek yerine Konya Üniversitesi yada Selçuk Üniversitesi’nde okuduklarını söylüyorlardı? Bu sorunun yanıtını merak edip durdum.

Bu olay gelişir gelişmez üniversitenin internet sayfasında bir gezineyim istedim.

Google’a Necmettin Erbakan Üniversitesi diye yazdığınızda sorunun aslında nereden kaynaklandığını görüyorsunuz.

Sanıyorum sorun üniversite yönetiminin henüz bu ismi kabullenememiş olmasından kaynaklanıyor. Üniversitenin internet sitesine girdiğinizde sizi konya.edu.tr adresi karşılıyor. Hatta Üniversite logosunun hemen altında Konya, arada epey bir mesafe bıraktıktan sonra ise Necmettin Erbakan Üniversitesi yazıları dikkat çekiyor. Yani Necmettin Erbakan Üniversitesi lafzına logoda yer verilmiyor. Hatta üniversitenin ismi bilinçli bir şekilde logonun dışında bırakılmış görüntüsü veriyor.

Bu görüntünün üzerine aynı dönem ismi değiştirilen Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin internet sayfasına da göz atayım dedim. Bakın internetten her iki üniversitenin web sayfasına göz atın ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Kısacası üniversite yönetimi henüz ismini kabullenmemiş görünüyor. Hal böyle olunca öğrencilerin bu ismi sahiplenmemesi çokta şaşırtıcı gelmiyor bana.

Necmettin Erbakan ismi Konya’yla özdeşleşmiş bir isim. Üniversiteye bu isim verilirken üniversiteye aynı zamanda bir misyonda verildi. Oda merhum Erbakan’ın hatırasını yaşatırken en azından Erbakan’ın teknik çalışmalarının izinden de gidilsin.

Ben şahsen beklerdim ki üniversite yılda bir kez uluslararası Necmettin Erbakan sempozyumu düzenlesin. Erbakan’ın miras bıraktığı ve bugüne kadar çoğu hükümetimiz tarafından hayata geçirilen ideallerin dünü ve bugünü hatta yarını uluslararası çapta insanlarla konuşulsun ve kamuoyuna anlatılsın. En azından yılda bir anma yapılsın. Ancak görüyoruz ki üniversite yönetimi isme sırtını dönmüş yok saymakta. Kendisini ilgilendirmeyen pek çok konuda imamın hemen arkasında duran rektör beyin asli vazifesi ile ilgili pekte hevesli görünmemesi beni üzdü. Umut ediyorum ilerleyen zamanlarda rektör ve ekibi bu yanlıştan dönerek Necmettin Erbakan ismine layık olmaya çalışırlar.

 

 

ADAY OLMA RECEP KONUK

 

Hafta sonu yazdığım yazıyı salı günü yayınlasaydım Recep Konuk'tan bahsediyor olacaktım. Ancak perşembe yayınlayım diyerek birazcık erteledim. Bu sırada Mustafa Ağabey ( Yenikaynak) konuyu köşesine taşımış. Bende bahsetmeden geçemeyeceğim. 

 

Konya Şeker, Torku ve Pankobirlik dev bir KİT haline geldi. Yapılan yatırımlar, markalaşma gayretleri, atılan adımlar hem Konya adına gurur verici hem de ülke ekonomisi adına. 

 

Peki, bu başarı hikâyesinin arkasındaki akıl ve güç Sayın Recep Konuk neden geçen hafta basına geniş bir tanıtım toplantısı ve tanıtım gezisi yaptı?

 

Öyle görünüyor ki Sayın Konuk Yeniden Milletvekilliği için aday adayı olacak. 

 

Yapılan lansmanı ben buna yordum. 

 

Torku'nun tanıtılması, bu başarının Sayın Konuk'a mal edilmesi çok doğal. Ancak buradan Recep Konuk'u uyarmak yine bize düşüyor. 

 

Recep Konuk bir destan yazdı. Bunu göz ardı etmemek gerek. Ancak ben kendisinin aday olmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. 

 

Neden böyle düşünüyorum? Hemen gerekçelerimi sıralayayım. 

 

Öncelikle Sayın Konuk'a mevcut pozisyonunda Meclis'te olandan daha çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum ben.  

 

Milletvekili olmak güzel bir şey elbette. Temsil yetkisi onurlu bir görev. Fakat şu an yapılan onca yatırım, sağlanan istihdam ve katma değer milletvekilliğinden hiçte daha aşağıda bir onur değil. 

 

Bir başka konu Meclis'e giden bu tür isimlerin temel düşüncesi genelde Meclisten ‘de kurumu yönetirim düşüncesi. Ancak bu uygulamanın özellikle sendika başkanlarında denendiğini ve pekte başarılı olmadığını, meclise gidenin yerine gelen kişilerin kendi saltanatlarını sağlama aldıktan sonra eski patrona dirsek gösterdiğini bir kaç örnekle gördük ve yaşadık. 

 

Hal böyleyken Sayın Konuk bence de aday olmayın. Milletvekili olarak değil mevcut pozisyonunuzla Konya sizi bir efsane olarak anıyor ve anacaktır.

 

Birkaç kez denediniz adaylığı ancak olmadı. Bırakın siyaseti başkaları yapsın. Siz Konya ve Türkiye’ye yaptıklarınızla ve dahi yapacaklarınızla damganızı vurun.

 

Yaptıklarınızı beğenen ve bu kervanın yürümesi gerektiğini düşünen bir fert olarak söylüyorum bunları. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR