Üniversiteye girişte yeni sistem!

Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi açıklandı. Yeni sistem pek çok tartışmalara neden olurken eğitimciler yeni sistemin olumlu yanlarının olduğu kadar olumsuz yanlarının da olduğunu söyledi.
Üniversiteye girişte yeni sistem!

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversiteye girişte yeni sınav sistemini açıkladı. Yeni sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oldu. Yeni sınav sistemi, bu yıldan itibaren uygulanacak. Temel yeterlilik puanı en az 150 olan adaylar alan programlarını tercih edebilecek. 180 puanı geçenler lisans tercihi yapabilecekken, 200 puandan fazla alanlar bu puanı bir sonraki sene de kullanabilecek. Ayrıca, sınava giriş saati konusunda daha esnek olunacak. Yeni sınav sistemi ile ilgili bilgi veren Saraç, "Sınavlar iki günde yapılacak. Şu an var olan 18 puan türü önemli bir işlev görmekteyse de bu sayıda puan türü yönetilmesi gereken süreci zorlaştırmaktadır. Bundan dolayı bu 18 puan türünde azaltmaya gidiyoruz. Her bir puan türünde Türkçe ve Matematiğin katkısı olacak. Bu iki daldaki eksiklik sonraki yıllarda en güç olandır. MEB müfredatı daha önceki yıllarda olduğu gibi bu sınavda da baz alınacaktır. Ailelerimiz ve öğrencilerimiz asla tedirgin olmasınlar. Öğrencilerimiz çalışma yöntemlerini değiştirmesinler ve sıkı sıkıya derslerine sarılsınlar. Bu yeni düzenleme ile dünyadaki iyi uygulamaları da dikkate alarak daha yalın ve daha sade ve yönetilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

“TARİH, COĞRAFYA GİBİ DERLER YOK SAYILMIŞ”

Yeni getirilen sınav sisteminin hem olumlu hem de olumsuz taraflarının olduğunu belirten Eğitimci Mevlüt Uğur, “Bir öncesi sınav sisteminde 18 puan türü vardı ve bunlar öğrencinin kısmen de olsa hangi alanlarda yetenekli olduğu konusunda bilgi veriyordu. Şimdi puan türleri düşürüldü. Bu nedenle öğrenci mühendisliğe mi yoksa hukuka, işletmeye mi yatkın tespit etmek daha zorlaştı. 18 farklı puan türü öğrenciyi daha sağlıklı değerlendiriyordu. Yeni sistemin kötü yanlarından biri de ilk sınavın Türkçe-Matematik olması olmuş. Bütün ön lisans tercihi yapacaklara buradan tercih yaptırılacak. Dört yıllık fakültelere gitmek isteyenler için de baraj puanı bu sınav neticesinde gelecek. Burada Türkçe ve Matematik olmak üzere iki branşı koymuşlar ve buna da Temel Yeterlilik Testi (TYT) demişler. O zaman bizim tarih, sosyal bilgiler, coğrafya derslerimiz yok sayılmış oluyor. Ders dağılımlarının iyi yapılmaması büyük bir sıkıntı. Bu derslerimiz değer kaybetmiş olacak.” şeklinde konuştu.

“ÖĞRENCİLER MESLEK SEÇİMİNDE DAHA RAHAT OLACAK”

Yeni sistemin olumlu yanlarının da olduğuna değinen Mevlüt Uğur, “Yeni sistemin güzel yanlarından biri de sınav sonucunun bir sonraki yıl da geçerli olacak olması oldu. Bu öğrencileri rahatlatan bir değişiklik. Önceden öğrendi sınav sonucuna göre bir daha bu puanı alamayabilirim diyerek zoraki tercih yapmak zorunda kalıyordu. Bu değişiklik ile öğrenci mutlu olabileceği bir mesleği tercih edebilme imkanına kavuştu. Aynı ALES’teki gibi yüksek olan puan yıla bakmaksızın tercihte kullandırılması öğrencileri cesaretlendirecektir.  Yine iyileştirilen yönlerden bir tanesi de iki sınav arasındaki zamanın kısalması olmuş. Önceden iki sınav arasında 3 aylık bir zaman vardı. Şimdiki sistemde sınavlar peşpeşe yapılacağından öğrenicilerin aklı hiçbir şeye takılmadan strese girmeden ikinci sınava girebilecekler. Başka bir aşıdan da düşüldüğünde arka arkaya sınava girmek öğrencinin motivasyonunu da düşürebilir.” ifadelerini kullandı.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ