Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

UNUTULAN EFSANELER 2

UNUTULAN EFSANELER 2

Sevgili okuyucularım. Bu haftaki 'Unutulan Efsaneler' köşemizde sizlere "Asrın Güreşçisi" unvanı verilmiş Türk grekoromen güreşçi Hamza Yerlikaya'dan bahsedeceğim.

Eski bir güreşçi olan babası Mustafa Yerlikaya'nın teşvikiyle bu spora başlayan Hamza Yerlikaya'nın katıldığı ilk uluslararası turnuva Kanada Québec'de yapılan 1991 Yıldızlar (16 yaş altı grubu) Dünya Şampiyonası oldu. Yerlikaya, bu turnuvada dördüncülük elde etti.

17 yaşında iken yaşının küçük olması nedeni ile 1993 Büyükler Türkiye Şampiyonası'na alınmayan Yerlikaya, aynı yıl Uluslararası Vehbi Emre Güreş Turnuvası'nda gösterdiği başarılı müsabakalar ile büyükler kategorisinde de Milli Takıma girebileceğinin ilk sinyallerini verdi.

Başarılı sporcunun, 1993 yılında İstanbul'da düzenlenen Büyükler Avrupa Şampiyonası'na katılması o dönemin Federasyon Başkanı Sadettin Tantan'ın isteği ile kabul edildi ve bu turnuvada ikincilik başarısı kazandı. Aynı yıl Stokholm'de düzenlenen 1993 Dünya Şampiyonasında Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olarak ismini tarihe geçirdi. Yerlikaya, bu sonuç ile İstanbul'daki ikinciliğinin tesadüf olmadığını kanıtladı. Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) modern güreşin tarihinde dünya minderlerinde ilk kez 17 yaşında bir güreşçinin şampiyon olduğunu açıklamış ve Hamza Yerlikaya'yı Asrın Güreşçisi unvanı ile ödüllendirdi. Başarılı sporcu, yaşının küçük olması nedeni ile aynı yıl gençler, ümitler ve büyükler kategorisinde mücadelesine devam ederek başarılarına yenilerini ekledi.

Yerlikaya, 1986 - 1996 yılları arasında ilk kulübü olan İstanbul Demirspor'da güreşti. Efsanevi sporcu,  1996 - 1997 yıllarında Ankara'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nde askerlik görevi devam ederken Türk askeri olarak sivil bir olimpiyatta altın madalya alarak Türk spor tarihinde bir ilke imza attı,  1998 - 1999 yıllarında ise Emlakbank Kulübünde güreşti. Yerlikaya'nın bu başarılarına bir ödül olarak İstanbul Sultangazi'deki İstanbul'un en büyük spor komplekslerinden birine onun adı verildi. Hamza Yerlikaya Spor Kompleksi'nde halen futbol, basketbol, güreşe ve daha birçok spor dalı gerçekleştiriliyor.

Yerlikaya, aktif sporculuğu bıraktıktan sonra 22 Ekim 2012 tarihinde yapılan seçimle Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığına seçildi. Bu görevinden 2015 milletvekili seçimleri öncesinde aynı yılın Şubat ayında istifa etti ve 10 Aralık 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı baş danışmanı görevine getirildi.

Efsanevi sporcu, 22 Temmuz 2007 tarihli genel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi listesinden memleketi Sivas'tan TBMM 23. dönem milletvekilliğine seçildi.

Bugün sizlere efsanevi güreşçimiz Hamza Yerlikaya'dan bahsettim. Gelecek hafta efsane köşemizde başka bir sporcu ile görüşmek üzere, hayırlı pazarlar...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR