Ürdün'den İsrail'e çağrı

Ürdün Hükümet Sözcüsü Mumeni:- "Atılan bu adımlar (Kudüs Belediyesinin kiliseleri vergilendirme planları), Kudüs'ün dini, insani, tarihi ve medeni mirasının bir parçası olan ve dinler arası ortak yaşamı en güzel şekilde gösteren Hristiyan varlığını doğrud
Ürdün'den İsrail'e çağrı

AMMAN (AA) - Ürdün hükümeti, İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesinin, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendirme niyetinden ivedilikle vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Ürdün resmi haber ajansı PETRA'da yer alan habere göre, Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed el-Mumeni, İsrail'in uygulamalarını kınayarak, ülkesinin bu uygulamaları tamamen reddettiğini bildirdi.

İsrail uygulamalarının, Doğu Kudüs'te bulunan kutsal mekanların tarihi ve yasal statüsünü değiştirme amaçlı sistematik uygulamalar olduğunu ifade eden Mumeni, "Atılan bu adımlar, Kudüs'ün dini, insani, tarihi ve medeni mirasının bir parçası olan ve dinler arası ortak yaşamı en güzel şekilde gösteren Hristiyan varlığını doğrudan hedef alıyor." dedi.

Mumeni, İsrail hükümetini, söz konusu kararlardan geri adım atmaya ve Doğu Kudüs'te işgalci bir güç olarak uluslararası kanunlarla ilgili yükümlülüklerinin dışına çıkmamaya çağırdı.

Mumeni, Kudüs'teki kutsal mekanların hamisi olan Ürdün Haşimi Krallığı'nın, Filistin halkının direnişini destekleyecek, kutsal mekanları ve Kudüs'ün tarihi statüsünü koruyacak her türlü adımı atacağını vurguladı.

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, daha önce yaptığı açıklamada, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendirme niyeti olduğunu açıklamıştı. Belediye, 882 kilise mülkünü vergiye bağlayacağını, yıllardır süregelen "vergiden muaf olma" durumunu kaldıracağını ve vergisi ödenmeyen mülklere el konulacağını beyan etmişti.

Kentteki yaklaşık 300 bin Filistinli nüfusun 10 ila 12 binini Hristiyan Araplar oluşturuyor.

Hristiyan dünyasının en kutsal mekanı sayılan Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi de (Kutsal Kabir-Yeniden Diriliş), İsrail'e bağlı belediyenin kentteki kiliseleri vergiye bağlama planına itiraz amacıyla ibadete ve ziyarete kapatılmıştı.




Kaynak: