Üreticinin yüzü hep gülecek

Bu yılki yoğun kar yağışı sebebiyle atılan önemli bir adım gündemde fazla yer edinemedi. Alınan bir kararla buğday, kuraklık kapsamına girdi. Çalış “Bu karar, kar yağışıyla sevinen Konya çiftçisinin yüzünü güldürecek” diye konuştu.
Üreticinin yüzü hep gülecek

Değişen iklim şartları, frekansı ve şiddeti artan doğal afetler ve riskler nedeniyle tarımsal faaliyetler son yıllarda önemli ölçüde etkilendi. Buna bağlı olarak, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) bu yıl 81 ilin tamamında kuru tarım alanlarında ekili buğday ürününün "kuraklık verim sigortası" kapsamına alınacağını duyurdu.

Buğdayda kuraklık sigortası başvuruları başladı. Buğday ürününde uygulanacak ilçe bazlı kuraklık verim sigortasının prim tutarının yüzde 60'ını devlet ödeyecek. Bitkisel ürünlerini, seralarını, büyük ve küçükbaş hayvanlarını, kümes hayvanlarını ve su ürünlerini sigortalayan üreticilerin ödemesi gereken sigorta priminin yüzde 50’sini, don teminatında üçte ikisi devlet tarafından karşılanacak.

ciftci--(1).jpg

Tarım sigortasına kuraklık riski de eklendi. Konuyla bilgi veren Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış; “Geçtiğimiz yıllarda tarımsal ürünler de yangın, sel, dolu, aşırı yağış bunlara karşı sigorta yapılıyordu. Devlet, 2006 yılından bu yana bunun  %50sini destekliyordu. Kuraklık 2017 yılı için kapsama alındı. Önce pilot bölgelere uygulanacaktı ancak son gelişmelerden sonra şu anda Tüm Türkiye’de buğday, kuraklık kapsamına girdi. Bu sigortasını yaptıran üreticilerimiz, Allah esirgesin tekrar kuraklık durumunda kendilerini garanti altına almış olacaklar. Konya’da en çok ekilen ürünlerden biri de buğday. Bu nedenle bu kapsama alınması sevindirici bir olay.” dedi.

celil-caliss-(3).jpg

81 İLDE BUĞDAY KURAKLIK VERİM SİGORTASI

Son yıllarda yaşanan afetler nedeniyle tarım sektöründe afetlere karşı daha fazla korunma kaçınılmaz oldu. Üreticiler bin bir emekle ürettiği ürünü afetlerle kaybediyor, tüm yılın geliri yok oluyordu. Bunun sonucunda ise üreticiler tarım sektöründen çekiliyorlardı. Bu sebeple, bu yıl 81 ilin tamamında kuru tarım alanlarında ekili buğday ürünü kuraklık verim sigortası kapsamına alınacak.

UYGULAMA İLE KONYA’DA SİGORTALANMA ARTACAK

Bu uygulamanın aynı zamanda sigortalama için teşvik ettiğinin de altını çizen Celil Çalış; “2006 yılından bu yana devlet tarafından gerçekten yüzde 50 destek olayı kayda değer ciddi bir destek. Böyle bir destek olmasına rağmen sigorta yaptıran üreticiler; Ziraat Bankasından, Tarım Kredi Kooperatifinden ve benzer şekilde teşvik destek kredi kullanan üreticilerimizdi. Bu kuruluşlar zorunlu tuttuğu için bu üreticilerimiz bunu yapıyordu. Bir miktarda bilinçli üreticilerimiz yaptırıyordu. Sigortalama olayı Türkiye genelinde yüzde 17 Konya’da yüzde 20 civarlarındaydı. Kuraklık kapsamına girmesiyle bu olay ciddi miktarda artacaktır.” dedi.

ÇİFTÇİYE TAZMİNAT MÜJDESİ

Kuraklık sigortasında belirtilen riskler nedeniyle yüzde 30 üzerinde zarar gören çiftçiler artık tazminat alabilecek. Tazminat ile çiftçinin rahatlayacağını, buna bağlı üreticinin de sigorta konusuna önem vermesi gerektiğini belirten Çalış; “Herhangi bir olumsuz durum olursa doğal afet, kuraklık gibi ödenecek olan tazminat gerçekten üreticinin kaybedeceği ürünü karşılama anlamında hatırı sayılı bir oran. Bunun karşılığında üreticimizin ödediği bedel çok küçük bir miktar. Bu anlamda üreticilerin tarımsal üretimde gübrelemeye, ilaçlamaya ne kadar önem veriyorsa tarım sigortasına da o kadar önem vermelerini biz tavsiye ediyoruz.” dedi.

HAYVANLAR VE MEYVE AĞAÇLARI DA SİGORTA KAPSAMINDA

Sigorta sisteminde kuraklığın yanında büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapan üreticilerin en büyük sorunlarından biri olan hırsızlık ile açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanları ölüm riski sigorta kapsamına alındı. Yangın, dolu, fırtına, hortum, heyelan, deprem, sel ve kar gibi riskler nedeniyle meyve ağaçları ve asmalar; yağmur riski dolayısı ile kiraz sigorta kapsamına girdi.

HASAR İHBARINA GEREK KALMAYACAK

İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası'nda hasar tespiti ilçe bazında yapılmakta olup, dolu paketinde hasar tespiti parsel bazında yapılıyordu. Dolu paketinde hasarınız dolu, yangın, sel, su baskını hangi teminatlar olursa olsun, uzman geliyor kişiye özel parselden tespit ediliyor ve hasar ödeniyordu. Kuraklıkta ise tek tek parselle uğraşmayacak, önce o ilçeyi temsil edecek köyler belirlenecek. Köylerin ortalaması alınacak. O köylerin ortalaması ilçenin ortalaması olacak. Ortalamayı tutarsa hasar ödemesi yapılacak. Bu uygulamayla ilçe bazlı kuraklık verim sigortasında hasar ihbarına gerek kalmayacak.

bugday.jpg

SİGORTA İÇİN ÇKS ÜYELİĞİ ŞART

Üreticilerin sigortalardan yararlanabilmek için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olması ya da mevcut kaydını güncellemesi gerekiyor. Çiftçiler için bu belge nüfus cüzdanı kadar önemlidir. Bu sisteme kayıt olunmadığı takdirde üreticinin bu sigortaya dahil olamayacağını söyleyen Celil Çalış; “Bu sigortadan yararlanmak için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olunması lazım. Çiftçi Kayıt Sistemi ile ektiği ürün orada belli olur. Buğdaydır, arpadır, pancardır, mısırdır ne ürünü varsa Çiftçi Kayıt Sisteminde ekmiş olduğu ürün bellidir. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmayan bir üreticimizin böyle bir sigortaya dâhil olması mümkün değildir.” dedi.

ciftci--(3).jpg

KURAKLIK VERİM SİGORTASI BAŞLANGIÇ

Çiftçinin beklediği kuraklık verim sigortasında ilk yıl için sadece kuru tarım alanlarında ekimi yapılan buğday ürünü kapsama alındı. Kuraklık verim sigortasının buğdayda kapsama alınması başlangıç yılı olarak değerlendiriliyor. Özellikle iklim değişikliği nedeniyle gelecek yıllarda tarım sigortasının önemi artacak gibi görünüyor. Bunu değerlendiren Çalış; “2006 yılından bu yana bu uygulamayı takip ediyoruz, destekliyoruz. Üreticilerimizi sigorta yaptırmaları konusunda sürekli destekledik, tavsiyelerde bulunduk. Yapılan görüşmeler ile de kuraklığın mutlaka kapsama alınması gerektiğini belirttik. Özellikle İç Anadolu ve Konya kuraklığı yaşayan bölgelerdir. Bu neden kuraklığın dahil edilmesini her zaman istedik. Bu buğday ile geldi önümüzdeki yıllarda da en kısa zamanda diğer ürünlerinde sigorta kapsamına dâhil edilmesini istiyoruz.” dedi.

BÜŞRA AKSAKBAĞI / YENİ HABER GAZETESİ