'Ürettiğimiz projelerle toplumun önüne çıkacağız'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Seçim bildirgemiz üzerinde çalışıyoruz, değişik projeler üretmeye çalışıyoruz. O çerçevede toplumun önüne çıkacağız" dedi.
'Ürettiğimiz projelerle toplumun önüne çıkacağız'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Seçim bildirgemiz üzerinde çalışıyoruz, değişik projeler üretmeye çalışıyoruz. Onlar üzerinden birden fazla ekibimiz özel bir çalışma yapıyor. O çerçevede biz de toplumun önüne çıkacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"30 Ağustos törenlerinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile cep telefonuna bakıp gülümsediklerinin" hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'nun, telefonundan, Amerika'daki torununu gösterdiğini, sohbetlerinin torunları üzerine olduğunu söyledi.

"Geçici seçim hükümetini nasıl buldunuz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Başbakan'ın güvenmediği bir kabine. Neye dayanarak bunu söylüyorum. Bugünkü Resmi Gazete'ye dayanarak söylüyorum. Bütün atamalar aşağı yukarı durdurulmuş vaziyette. 'Benden izin almadan hiçbir bakan adım atamayacak, bu bakanlara güvenmiyorum, benim sözümden kimse çıkmayacak, yasal olan bir süreç dahi tamamlanırken, benden izin alacaksınız' diyor. Bu güvensizlik üzerine inşa edilen bir kabinenin, Türkiye'ye yarar getiremeyeceğini üç aşağı beş yukarı aklı başında olan herkes tahmin eder" yanıtını verdi.

"Seçim hükümetinde CHP neden yok? Başbakan Davutoğlu da 'Sorumluluktan kaçıyorlar' dedi" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Biz sorumluluktan kaçsaydık, Adalet ve Kalkınma Partisi ile oturup, 'gelin 4 yıllık süre için koalisyon kuralım' demezdik. Şimdi mevcut bakanlar, seçime kadar hangi sorumlulukları üstlenecekler? Bir bakan düşünün, atama dahi yapamıyor. Bu kabinede yer almak ne demektir?" dedi.

"Siz, bakanlık koltuğuna oturacaksınız, altınızda arabalar olacak, eliniz, kolunuz bağlı olacak, ondan sonra da 'ben bakanım' diye gezeceksiniz" diyen Kılıçdaroğlu, CHP'nin hukukun üstünlüğüne inanan, demokrasiyi, milli iradeyi savunan, bunlara saygı duyan bir parti olduğunu söyledi.

"Bu mu milli iradeye saygı duymak?"

Seçimlerin yenilenmesini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Şimdi biz tekrar seçime niye gidiyoruz, hangi gerekçeyle gidiyoruz? Millete dönüp diyoruz ki 'Sen oy verdin ama senin iradeni saymıyoruz, ta ki benim söylemlerimi kabul edinceye kadar tekrar seçime gideceğiz.' Bu mu milli iradeye saygı duymak? Bugüne kadar cumhuriyet tarihinde işlememiş bir süreci sıfırdan başlatıp toplumu tekrar seçime götürmek doğru bir süreç değildi. Bu sürecin içinde de CHP'nin yer alması doğru değildi" diye konuştu.

"Davutoğlu kabinesine güvenmiyor"

Başbakan Davutoğlu'nun, "Türkiye'nin renklerini barındıran bir Bakanlar Kurulu oluşturduk" sözlerinin hatırlatıldığı Kılıçdaroğlu, "Hangi renk Allah aşkına? Hangi renklerden oluşuyor bu kabine? Hangi sorunu çözecek? Bir kere Sayın Davutoğlu kendi kabinesine güvenmiyor. Güvenmediği için Resmi Gazete'de genelge çıkardı. 'Benden izin almadan adım atmayacaksınız' diyor. Hangi sorunları çözecek? Söylemle eylem arasındaki farkı görmemiz lazım" dedi.

"Koalisyon kurma gücümüz var"

Kişisel çıkarlarını düşünmediklerini, koltuk hırsına kapılmadıklarını, vatandaşları ötekileştirmediklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, bu nedenle koalisyon kurma güçlerinin olduğunu söyledi. 

Parlamentoda sadece CHP'nin bütün partilerle, taraflarla görüşebildiğini belirten Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin de HDP Eşbaşkanı Demirtaş'ın da "koalisyonda mutlaka CHP olmalıdır" dediğini hatırlattı.

"Seçim bildirgemiz üzerinde çalışıyoruz"

Milli iradeye göre bir koalisyon kurulması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, vatandaşlardan, koalisyon kuramayan partilere, "Benim irademi niye çiğnedin, neden beni tekrar sandığa götürüyorsun" demesi gerektiğini söyledi.

"Bana görev verilseydi, 'MHP ile HDP'yi yan yana getirebilirdik' mi diyorsunuz?" sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, "Hayır, ben öyle bir cümle kullanmadım" dedi. "Bahçeli'yi nasıl ikna edecektiniz" sorusuna karşılık Kılıçdaroğlu, "Konuşurduk, ikna etmeye çalışırdık. Bir görüşmemiz olmadı ama konuşurdum, kendisini ikna etmeye çalışırdım. Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar meydanda" diye konuştu.

"Yaptığınız muhalefetin sizi bağladığını düşünmüyor musunuz" sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu, anayasal bir gerek olursa, olağanüstü bir durum çıkarsa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gidebileceğini, kendisine hükümet kurma görevinin verilmesinin de anayasal bir gerek olduğunu söyledi.

"Seçim hazırlığı bakımından nasıl bir noktadasınız" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Seçim bildirgemiz üzerinde çalışıyoruz, değişik projeler üretmeye çalışıyoruz. Onlar üzerinden birden fazla ekibimiz özel bir çalışma yapıyor. O çerçevede biz de toplumun önüne çıkacağız" yanıtını verdi.

"Milletvekili çıkarılmayan yerlerde değişikliğe gidilebilir"

"Partinin yeterli olamadığı illerde bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceğinin" sorulduğu Kılıçdaroğlu, özellikle CHP'nin milletvekili çıkaramadığı illerde bir değişiklik olabileceğini söyledi.