Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı Açılış Töreni

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan:- "Üsküdar İstasyonu dahil olmak üzere 13.5 kilometrelik Marmaray İstanbullular'a hizmet veriyor. Ancak Marmaray'ın her iki yakadaki banliyö sistemleriyle entegre olması ve onların da Marmaray araçlarını k
Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı Açılış Töreni

İSTANBUL (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Üsküdar İstasyonu dahil olmak üzere 13.5 kilometrelik Marmaray İstanbullular'a hizmet veriyor. Ancak Marmaray'ın her iki yakadaki banliyö sistemleriyle entegre olması ve onların da Marmaray araçlarını kullanarak Halkalı'dan Gebze'ye kadar kesintisiz hale gelmesi çalışmalarımız, inşallah önümüzdeki yılın sonunda bitecek. 2018 yılı itibariyle Gebze'den Halkalı'ya kesintisiz hale gelecek." dedi.

Üsküdar-Ümraniye Metro Hattı Açılış Töreni'nde konuşan Arslan, vatandaşların erişebilmesi ve ulaşabilmesi adına, hava yolunda, demir yolunda, denizcilikte, kara yollarında sistemlerin birbiriyle entegre olmasının önemli olduğunu dile getirerek, son 15 yılda taşımacılık konusunda hayatı kolaylaştırmak adına çok büyük hizmetler yapıldığını ve yapılmaya da devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın insanların şehrin her yerinden her yerine raylı sistemle gidebilmesi için çalışılması talimatı verdiğini belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanım, bu talimatınız çerçevesinde Doğu-Batı aksında, Marmaray projesinde çok önemli mesafeler aldık. Üsküdar İstasyonu dahil olmak üzere 13.5 kilometrelik Marmaray İstanbullular'a hizmet veriyor. Ancak Marmaray'ın her iki yakadaki banliyö sistemleriyle entegre olması ve onların da Marmaray araçlarını kullanarak Halkalı'dan Gebze'ye kadar kesintisiz hale gelmesi çalışmalarımız, inşallah önümüzdeki yılın sonunda bitecek. 2018 yılı itibariyle Gebze'den Halkalı'ya kesintisiz hale gelecek. Kuzey-Güney aksında da tam 18 raylı sistemle Marmaray entegre olacak, Üsküdar-Ümraniye, Kadıköy-Kartal dahil olmak üzere."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Bakanlığın iş birliğiyle yaptığı çalışmaları anlatan Arslan, bu iki kurumun çok güzel bir uyumla raylı sistemleri birbirini bütünleyecek şekilde gecelerini gündüzlerine katarak çalıştıklarını söyledi. Bakan Arslan, "İnşallah biz Marmaray'la günde 1.5 milyon kişiyi taşımakla yetinmeyeceğiz, Marmaray'la entegre olan 18 raylı sistemle 10 milyon üzerinde İstanbullu'ya günde hizmet eder hale geleceğiz." ifadelerini kullandı.


- "İstanbul metrosunun çok önemli bir aksı açılıyor"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da, İstanbul'un ulaşım sorunlarına merhem olacak yeni bir metro hattını daha hizmete aldıklarını, mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

İstanbul'un, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gösterdiği hedefle bu vizyona ulaştığına dikkati çeken Uysal, son 15 yılda AK Parti iktidarı döneminde İstanbul'a büyük yatırımlar gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bağlantı yolları gibi İstanbul'a yapılan yatırımlara değinen Uysal, şu bilgileri verdi:

"İstanbul sadece ülkemizin değil bölgemizin ulaşım ihtiyacına cevap veren büyük bir ulaşım yatırımına Allah'ın izniyle kavuşmuş olacak. Açılışını yaptığımız Üsküdar-Ümraniye-Yamanevler metro hattı, Marmaray entegrasyonu ile 2 kıta arasında, ulaşımın en önemli parçası olacak. Kadıköy-Maltepe-Kartal metrosunun ardından bir kez daha güzel şehrimiz 2 yakası raylarla birbirine bağlanmış olacak. İlk etabı açtığımız Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosu, böylelikle İstanbul'un tamamına hizmet vermiş olacak.Toplam uzunluğu 160 kilometreye ulaşan İstanbul metrosunun çok önemli bir aksını burası oluşturacak. Hattın en önemli özelliği sürücüsüz metro olması. Bu Türkiye'de bir ilk olacak. Sürücüsüz sistem şu anda sadece dünyada 6 şehirde mevcut. Bugün de bu hattın 10.5 kilometresini açıyoruz. Geri kalan 10 kilometresini kısa zaman sonrasını açmış olacağız."

Uysal, hedefin toplu ulaşımı cazip hale getirmek olduğunu vurgulayarak, "Açılışını yaptığımız metro hattıyla İstanbul'da raylı sistem uzunluğu yaklaşık 160 kilometreye erişmiş olacak. Şu anda 10.5 kilometresini açıyoruz, öncesinden de yaklaşık 150 kilometre işleyen bir metro hattımız var. Allah kısmet ederse yakın gelecekte devamını da açmış olacağız. Geride açılmayan 7 istasyon var, onlar da devreye girmiş olacak. İstanbul'da her gün yaklaşık ortalama trafiğe 400 araç çıkıyor. Bu 400 araç için, her gün ilave 2 kilometre yol yapmamız gerekir. Bu da yıllık 730 kilometre yol inşa etmemiz manasına gelir. Bu verilere baktığımızda ulaşımda tek çözümün raylı sistemler olduğunu görmekteyiz." dedi.

Belediye olarak yapımı sürdürülen yaklaşık 150 kilometre metro inşaatı olduğunu hatırlatan Uysal, "Ayrıca 117 kilometre metro hattımızı da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız yapmakta, onun da inşaatı devam ediyor. Toplamda inşaatı devam eden metrolar bittiğinde İstanbul'daki metro ağımız yaklaşık 427 kilometreye ulaşacak. Yaptığımız çalışmaya göre, İstanbul'da raylı sistemler, yani metro uzunluğu bin kilometreye ulaştığı taktirde, o zaman toplu ulaşım tamamen çözülmüş olacak." şeklinde konuştu.

Mevlüt Uysal, Üsküdar Meydanı'ndaki düzenleme çalışmasının mayıs veya haziran ayında biteceğini sözlerine ekledi.


Kaynak: