Üsküp'te bir Osmanlı geleneği: Mukabele

Makedonya'nın başkenti Üsküp'e Osmanlı'dan kalma geleneklerden mukabele, "bidat" olduğu gerekçesiyle 1990'lı yıllarda uğradığı kesintinin ardından bugün yeniden eski günlerine dönüyor.
Üsküp'te bir Osmanlı geleneği: Mukabele

Makedonya'nın başkenti Üsküp'e Osmanlı'dan kalma geleneklerden mukabele, "bidat" olduğu gerekçesiyle 1990'lı yıllarda uğradığı kesintinin ardından bugün yeniden eski günlerine dönüyor.

Üsküplüler, Osmanlı'dan emanet aldıkları asırlık mukabele geleneğini günümüze taşımayı başardı. Mukabele, mübarek ayın gelmesiyle Üsküp'teki camilerde okunmaya başlandı.

Son 10 yıldır kesintisiz her ramazan ayında mukabele okunan kent merkezindeki Dükkancık Camisi, bu yıl da geleneğe sahip çıkan camilerin başında geliyor.

Dükkancık Camisi İmamı Abdülkerim Ebibi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının Kur'an ayı olduğunu belirterek, bu mübarek ayda en çok okunması ve dinlenmesi gereken kitabın da Kur'an-ı Kerim olduğunu vurguladı.

Üsküp camilerinden mukabele okunmasının Osmanlı'dan kalma çok güzel bir gelenek olduğunu ifade eden Ebibi, 1980'li yıllarda Üsküp'teki büyük camiler başta olmak üzere, Makedonya'nın tüm camilerinde öğle ve ikindi namazlarında hafızlar tarafından mukabele okunduğunu söyledi.

"Hafız olmak isteyen gençlerin sayısı artıyor"

Aile büyüklerinin yanı sıra özellikle hocası ve aynı zamanda dayısı olan hafız İdriz Efendi'nin teşvikiyle küçük yaşlarda Üsküp'teki Alaca Camisi'nde mukabele okumaya başladığını anlatan Ebibi, bu geleneğin kendilerine küçük yaşta aşılandığını, bu sayede bunu günümüze taşımayı başardıklarını ifade etti.