Ustalara ahde vefa

Ahilik geleneğinin en önemli kollarından olan ayakkabıcılık sektöründe 60 yılını geride bırakan ustalar düzenlenen ahde vefa programı ile ödüllendirildi.
Ustalara ahde vefa

Ayakkabıcılık sektöründe ahilik geleneğinde yetişen son nesle bir ahde vefa programı düzenlendi. Sektörde 60 yıllını geride bırakan 200 usta yapılan etkinlikle bir araya getirildi. Kur’an tilaveti ile başlayan program protokol konuşmalarının ardından video gösterimi ile devam etti. Ardından ödül töreni gerçekleştirildi.

hasan-uzman.jpg

Konya’da ayakkabıcılığın teknolojiyle birlikte geliştiğini ifade eden Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, Konya’nın fabrika, işletme ve atölyeleriyle birlikte ayakkabıcılık sektörüne ve ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Konya’nın sektörde Türkiye’de yer aldığının altını çizen Uzman, “Konya erkek ayakkabısı noktasında önemli merkezlerden biridir. Ayrıca kalite ve standartlarıyla ülkemizdeki markalara fason üretimi yaparken aynı zamanda ihracat yapmaktadır. Sektör makine ve teknolojinin devreye girmesiyle birlikte sanayi olma zorunluluğu haline gelmiştir. Yine Türkiye’de ilk defa 2 yıllık Ayakkabıcılık Bölümü açılmış olup, önümüzdeki zamanda bir ilki daha gerçekleştirip 4 yıllık bölüm açılmasını istiyoruz” diye konuştu.

memis-kutukcu-002.jpg

“AYAKKABICILIK DİĞER SEKTÖRLERE ÖRNEK OLSUN”

Ayakkabıcılığın Konya’da, Selçukludan bu yana kadim zanaatlardan biri olduğunu söyleyen Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, “Ayakkabıcılar Bedesten içi çarşısından Eski Kunduracılar Sanayine devamında da Aykent Sanayine, burada da Aykent Ayakkabıcılık Meslek Lisesi’ne Meslek Yüksek Okulunca Ayakkabıcılık Tasarım Bölümüne uzanan bir endüstrileşme ve bir sanayileşme serüveni ve süreci yaşandı. Şu anda Konya sanayimizde sektörler sayılırken Ayakkabıcılık sektörü de ilk 5 sektör içerisinde hep yerini aldı bundan sonra da almaya devam edecek. Ancak kendi markalarımızı oluşturarak kendi markalarımızla ihracat dönemini başlatmamız gerekiyor. Firmalarımız kendi markalarıyla kendi ürünlerini pazarlayabilir duruma gelmesi gerekiyor. Bu konuda sektörün Aykent Sanayi Sitesini bir çıta daha yukarıya taşıyarak bir Organize Sanayi Bölgesi talebi ve düşüncesi olduğunu da biliyoruz.  Ayakkabıcılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurmamız bu bölgede yer alacak sanayicilerimize kendi ifadeleriyle artık dikey yapılaşmayla değil, yatay yapılaşmayla kendilerinin de dünya ticareti ve pazarına ürün sunabilecek yeni tesislere ulaşmaları gerekiyor.  Sektörün geçmişine duyduğu vefa tüm sektörlere inşallah örnek olur. Sanatın ve sanatkarlığın en yoğun yaşandığı insan odaklı ve emek yoğun sektörlerin başında gelen Ayakkabıcılık sektörüne en başından beri bir araya gelme ve birlikte hareket edebilme kültürünü bu defa da bu etkinlikle ortaya koyduğu gibi, tüm sektörlerin de aynı kararlılığı ortaya koyabilmelerini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

selcuk-ozturk-002.jpg

“FASON ÜRETİMDEN MARKALAŞMAYA GEÇMELİYİZ”  

Ayakkabıcılık usta-çırak ve usta kalfa ilişkisinin ne demek olduğunu, ustalığın sadece mesleki değil aynı zamanda ahlaki bir öğreti olduğunu da öğreten bir sektör olduğunu belirten Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Günümüzün kapitalist sisteminde her şeyin para kazanmaya odaklandığı bir dünyada bu sektörün büyüklerinin aslında mesleğim yanında ahlaki bir eğitim vermeleri hasebiyle de Ayakkabıcılığın Konya’ya çok büyük hizmeti olmuştur. KTO olarak bu sektörler her zaman birlikte çalıştık bundan sonra da birlikte çalışmak istiyoruz.  Hızlı gelişen dünyada her sektörün kendine has problemleri var. Ayakkabıcılığın da sorunları var. En büyük problem de fason üretim alışkanlığıdır. Kar marjınızın bir başkası tarafından belirlendiği, vadelerimizin de yine bir başkası tarafından belirlendiği bir ortamda hiçbir zaman karlılığınızı arttırma imkânımız olmuyor.  Fason üretimden Konyalıların kendi markalarını oluşturduğu sistemine geçmemiz gerekiyor.” dedi.

tahir-akyurek-002.jpg

AYAKKABICI SEKTÖRÜ AHİ KÜLTÜRÜNÜN EN ÖNEMLİ GRUBU

Konya’da Ayakkabıcı sektörü Konya ahi kültürünün en önemli gruplarını oluşturduğunu ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, “Aynı zamanda mesleği öğreten bir kümelenmeydi. Bu yönüyle geçmişten bugüne hizmet veren ustalarımızı, büyüklerimizin bir araya getirilmiş olması örnek oluşturacak bir durum. Güzel bir buluşma ve güzel bir ortam. Konya’da sektörün aşılması gereken sorunları var. İnşallah bu sorunların aşılması nasip olur. Konya’da yeni bir ihtisas alanı oluşturulması açısından en hazır grubu ayakkabıcılar olarak görünüyor. Bu noktada belirli çalışmalar oldu ama sonuca ulaşmadı. Katılan herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

ali-deresoy.jpg

“YENİ NESİLLERE ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ”

Ayakkabıcılık sektörünün temellerini ahilikten alan bir sektör olduğunu dile getiren  KTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Ali Deresoy, “Ahilik de kardeşlik kelimesinden türeyen bir sözcüktür. Kardeşliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz günümüzde, bu programla eski ustalarımızla tekrar bir bağ kurmak, ahilik kültürü ile yetişen son nesiller olarak kabul ettiğimiz büyüklerimizle bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak için bir araya geldik. Bu programla hem onları onore etmek hem de hatıralarını dinlemek istedik. Hem de diğer sektörlere de kendi ustalarına sahip çıkmalarına teşvik etmek amacıyla bu programı düzenledik.  Ayakkabıcılık sektörü geçmişte de Konya sanayisinde, ticaretinde ve siyasetinde çok önemli bir yere sahipti. Buraya bugün gelen ustalar sektörün buralara gelebilmesinde çok büyük emekleri olan ustalar.  Bu ustalarımızda ölenleri anıyor, kalanlara hayırlı ömürler diliyoruz. Uzun yıllardır birbirlerini görmeyen ustalarımız burada tekrar birbirlerini görme fırsatı buldular. Bu program aynı zamanda gençler ustalarıyla, ustalar da kendi akranlarıyla bir helalleşme imkânı bulmuş olacaklar. Bundan sonraki nesle de bu geleneği devam ettirmesi için bir örnek bırakmaya çalışıyoruz.  Allah nasip ederse bu programlar 10 yıl arayla tekrar edilecek. Sektör olarak Konya’nın diğer sektörlerinden farklı olarak birlikteyiz ve bir aile gibiyiz. İnşallah diğer sektörlere de örnek olur.” diye konuştu.

60-yil-bulusmasi--(1).jpg

60-yil-bulusmasi--(2).jpg
İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ