Aman dikkat! Uykusuzluk bu hastalıklara yol açıyor!

Ramazan ayında bozulan uyku düzeni devam ettiği takdirde önemli sağlık sorunlarına yol açıyor. Sağlık açısından uyku düzenin çok önemli olduğunu belirten Diyetisyen Hatice Altunsoy, uyku düzenini düzeltebilmek için önemli önerilerde bulundu.
Aman dikkat! Uykusuzluk bu hastalıklara yol açıyor!

Ramazan ayında bozulan uyku düzeni devam ettiği takdirde önemli sağlık sorunlarına yol açıyor. Sağlık açısından uyku düzenin çok önemli olduğunu belirten Diyetisyen Hatice Altunsoy, uyku düzenini düzeltebilmek için önemli önerilerde bulundu.

Ramazan ayında en çok karşılaşılan uyku sorunları, uykuya dalma zorluğu, yorgun uyanma ve gün içinde aşırı uykululuk olarak karşımıza çıkıyor. Bu tür sorunların çözümünden bahseden Pandomim Aile&Psikolojik Danışma Merkezi Diyetisyeni Hatice Altunsoy, “Ramazan ayı hem fiziken hem de ruhen iyileşme dönemi olsa da maalesef ki sirkadiyen ritim dediğimiz düzen bozulmaya başlıyor. Uyku düzensizliği farklı hastalıkları da tetikleyebiliyor. Bu yüzden Ramazan sonrasında uyku düzenini oturtmak bizim için çok önemli.” dedi.

hatice-altunsoy.jpg

UYKUMAKTA ZORLANIYORSANIZ BUNLARI UYGULAYIN

Uykuya daha rahat ve daha hızlı geçmek için çeşitli önerilerde bulunan Altunsoy, “İlk olarak kendimize bir uyku saati belirlememiz gerekiyor. Eğer gece 12’de uyuyorsak, ortalama olarak 2 saat öncesinde yemeyi ve içmeyi bırakmamız gerekiyor. Sadece azar miktarda su tüketebiliriz. Çünkü uykudan önce yemek yeme durumu vücudun sindirim sistemini çalıştırdığı için uykuyu açıyor. Bunların haricinde, akşam yemeklerinden sonra çay ve kahve tüketiminin de azaltılması gerekiyor. Eğer Ramazan döneminden dolayı değişen bir uyku saatimiz varsa ve uykuya dalayamıyorsak, yine uyku saatimizin ortalama 2 saat öncesinde açık havada yarım saat yapılan yürüyüşler vücudu rahatlattığı için uykuya daha hızlı geçiş yapmanızı sağlayabilir.” şeklinde aktardı.

‘SİRKADİYEN RİTMİ BOZUYOR’

Uyku düzensizliğinin, sirkadiyen ritminin düzgün çalışmasına engel olduğunu aktara Altunsoy, “Uyku düzeni, vücudun sirkadiyen ritminin bir kısmını oluşturuyor. Sirkadiyen ritim dediğimiz sistem ise, insan sağlığının çalışması için çok önemlidir. Bu sistemle bizim uyku saatimiz, yemek yeme saatimiz, vücudun ve organların dinlenme saatinin hepsi belirli noktalardadır. Uyku düzeni bozulduğu zaman, aynı bir saatin bozulması gibi tüm saatler ve dakikalar kayıyor. Uyku düzenimiz bozulduğu zaman vücudun çalışma sisteminin de bozulduğunu düşünmemiz gerekiyor. Böyle olduğu için de uyku düzeninin bozulması sirkadiyer ritmin bozulmasına neden oluyor. Sirkadiyer ritim bozulduktan sonra kişinin yemek yeme, tuvalete çıkma saatlerinde, salınan hormonlarda ve vücudun metabolik dengesinde bozulmalar yaşanıyor. Uyku düzenimizin oturması demek aslında vücudun daha normal çalışması demektir. Bu yüzden uyku düzeni bizim için çok önemli.” ifadelerine yer verdi.

uyku-duzeni-2.jpg

‘UYKUSUZLUK BİRÇOK HASTALIĞA YOL AÇIYOR’

Uyku düzensizliğinin çeşitli hastalıklara yol acıktığını dile getiren Altunsoy, “Uyku düzensizliği ilk olarak metabolizmayı dengesizleştiriyor. Metabolizma dengesizleştiği takdirde insan vücudunda ilk olarak yorgunluk, halsizlik, gün içerisinde hiçbir şeye odaklanamama, konsantrasyon bozukluğu gibi rahatsızlıklara sebep oluyor. Daha sonrasında ise kişinin uyku dengesizliği iştahına da yansıyor. Bazı insanlarda çok fazla iştah açılma durumu yaşanırken, bazı insanlarda iştahsızlığı tetikleyebiliyor. Bu süreç maalesef ki kişilerde çok ciddi kilo almaya veya zayıflamaya sebep oluyor. Ama genellikle görülen metabolizma dengesizleştiği için vücudumuzda kilo almaya yönelik bir sistem oluşuyor. Kilo alma durumuyla beraber hastalıklar tetiklenebiliyor. Şeker hastalığı, tansiyon gibi hastalıklar ortaya çıkıyor. Uyku düzensizliği organlarımızı da etkilediği için özellikle bağırsakları çok etkiliyor. Bundan dolayı da kabızlık, anlık ishal ve şişkinlik durumları yaşanıyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :