Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı

- Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı (UMAEP) faaliyet raporu açıklandı.
Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı

Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu, Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı'nın (UMAEP) 13 aylık faaliyet raporunu açıkladı. Plan kapsamında temmuzda hizmete açılan "ALO 191 Uyuşturucuyla Mücadele Hattı"nı günde 700 kişinin aradığı ve çoğunluğunun annelerden oluştuğu raporda yer aldı.

Uyuşturucu ile Mücadele Kurulu Başkanı Necdet Ünüvar, Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı (UMAEP) faaliyet raporunu, ilgili 8 bakanlıktan paydaşların katılımıyla düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. 

Ünüvar, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, uyuşturucu ile mücadelenin her zaman gündemde olması gereken bir husus olduğunu söyledi.

Uyuşturucu kullanım oranı rakamlarına bakıldığında Türkiye'nin "vahim" bir tabloyla karşı karşıya olmadığını aktaran Ünüvar, "Uyuşturucu hem bugünü hem yarını etkileyen sosyal bir terördür, Başbakanımızın ifadesiyle. Kaldı ki, Anayasamızın 58'inci maddesi gereğince de bir devlet politikası olmak durumundadır. Nitekim AK Parti iktidarları boyunca uyuşturucu, diğer madde bağımlılıklarıyla ilgili çok etkili bir mücadele yapıldı" diye konuştu.

 UMAEP kapsamında 14 Temmuz 2014'te 13 aylık dönemde yapılanları anlatan Ünüvar, "Uyuşturucu sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sorunudur, hatta batı dünyasının daha büyük sorunudur" dedi.

Ünüvar, 15-24 yaş arasında uyuşturucu maddeyi en az bir kez deneme itibarıyla bakıldığında Türkiye'nin yüzde 2.7'lik bir oranla batıdan düşük bir rakamda olduğunu belirterek, uyuşturucuyla mücadelede kısa, orta ve uzun vadede stratejik yol haritasını anlattı.

Yapılan düzenlemeleri, arz ve talep ile mücadele faaliyetleri hakkında da bilgi veren Ünüvar, bu konuda ilgili bakanlıklarla yürütülen çalışmalara değindi.

Sınır kapılarında x-ray cihazları ve teknik ekipmanların yaygınlaştırılması sürecinin başladığını, cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklular için çeşitli projeler ile sokak çocuklarına yönelik koruyucu önleyici hizmetler ve ailelere yönelik psiko sosyal destek, bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını kaydeden Ünüvar, konuya ilişkin çeşitli çalıştaylar ve sempozyumlar düzenlediklerini de anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanların eylem planına çok büyük desteği olduğunu ifade eden Ünüvar, "Toplumdan bu çalışmaları duydukça 'daha çok yapın' diye talep var. Bundan sonra da 2015 sonuna kadar planlarımız devam ediyor" dedi.

Ünüvar, 2015'in kasım ayında "2. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası"nın düzenleneceğini, uyuşturucu ile ilgili mevzuatı bütüncül bir şekilde ele alacak çalışmanın gerçekleştirileceğini, 2016-2018 dönemi uyuşturucu ile mücadele eylem planının her yıl güncellenecek şekilde yapılacağını bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilciliğince yabancı dile tercüme edilen Türkiye'nin Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı, diğer ülkelere örnek olarak sunulacağını anlatan Ünüvar, 13 aylık dönemde 250 milyon lira civarında bir bütçeyle çalışmaların yürütüldüğünü de dile getirdi.

- ALO 191 Hattı

Temmuz ayında hizmete başlayan ALO 191 hattı hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ünüvar, çoğunluğu psikolog, sosyolog sağlık çalışanı 130 personelle hizmet verilmeye başlandığını belirtti. 

Ünüvar, "Bundan daha büyük bir hizmet düşünmek mümkün değil, Sağlık Bakanlığı'nı ve ilgili kurumlarımızı kutluyorum. Çok önemli ve gelişecek bir faaliyet. Yakında sadece telefon hattının ötesinde sosyal medyayı ve diğer iletişim enstrümanlarını da içine alarak, gelişecek" diye konuştu. 

- "Anneler arıyor"

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik de hattın hizmete sunulduğu ilk gün bin 300'e yakın arama yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Daha sonraki aramaların gün ortalamasına baktığımızda 700 civarında  bir arama gerçekleşiyor. Bunun yaklaşık yüzde 60'ı danışma amaçlı, sorunların çözümüyle ilgili uzman kişilerin danışmanlık faaliyetini kapsıyor. Yüzde 30'u da randevu talebi. Diğer yüzde 10'luk kısmı da diğer diyebileceğimiz kısım, bazen gereksiz aramalar da olabiliyor. Arayanların önemli bir kısmı aileler, özellikle de anneler arıyor. (Uyuşturucu kullanan) Kişilerin kendilerinin arama oranı daha düşük yüzde 10-15 civarında. Çoğunlukla anneler sahipleniyor."

Çelik, annelerin şüpheleri üzerine ya da çocuklarının madde kullandıklarını bildikleri halde nasıl yöneteceklerini bilemedikleri için kendilerini aradıklarını belirterek, randevu talepleriyle ilgili şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı olarak, kendi içinde kademeli bir uygulamaya geçtik. Bir tanesi 23 bine yakın aile hekiminin uyuşturucuyla mücadele konusundaki yetkinliklerini, farkındalıklarını arttırdık. Sadece AMATEM, ÇEMATEM değil, psikiyatri uzmanı olduğu bütün hekimlerin bağımlılıkla mücadelede rol almaları için hem özel eğitimlere başladık hem de onlara bağımlılık poliklinikleri açmaları konusunda uygulamayı başlattık. Eğer burada poliklinik tedavisi, sonrasında kısa süreli gözlem gerekiyorsa bütün hastanelerimiz, sayın bakanımızın talimatıyla, 10-15, büyüklüğüne göre 20 yataklı, kısa dönemli yataklar ayrılıyor. Hemen arkasında daha ağır vakaları AMATEM, ÇEMATEM'e yönlendiriyoruz. Üniversitelerimizle iş birliği çalışmaları başlattık. 360 derece anlayışıyla mücadelenin bütün boyutlarını yapılandırılmış olarak 8 bakanlığın katkısıyla devam ediyoruz."

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Celalettin Haşimi de kamu kurumlarının uyuşturucuyla mücadelede bağımlıları nasıl tasvir etmesi gerektiği, mücadele sürecinin nasıl anlatılması gerektiği ve toplumun bağımlı bireylere karşı tavrı ve benzeri hususlardaki tespitleri yayınladıkları Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı'na yönelik İletişim Stratejisi Uygulama Rehberinde dile getirdiklerini bildirdi. 

Sağlık muhabirlerinin uyuşturucuyla mücadele konusundaki önemini dile getiren Haşimi, haberlerde uyuşturucuyla mücadelede başarı hikayelerine de yer vermelerini istedi.