Uyuz vakaları artıyor

Türkiye’de uyuz vakalarında yüzde 30 artış gözlemlendi. Her yaştan insanı etkileyebilen bulaşıcı hastalığa karşı, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Yücel Batmacı uyarılarda bulundu.
Uyuz vakaları artıyor

Uyuz hastalığı, bilimsel adı “sarcoptes scabiei” olan mikroskopik sekiz bacaklı akarların sebep olduğu bir enfestasyon olarak tanımlanıyor. Bu hastalıkta, uyuz böceklerinin dişileri derinin dış tabakalarına yumurtalarını bırakıyor. Akarların deriye yumurtalarını bırakması, deride bir alerjik tepkimeye, ağır kaşıntıya ve döküntülere neden oluyor.

Nasıl Bulaşıyor?

Uyuzun genellikle cilt teması yoluyla bulaşıtığına ve şiddetli kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi belirtilere yol açtığına dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Celal Yücel Batmacı, “Uyuz hastalığı tipik olarak, kişiden kişiye uzun süreli cilt teması yoluyla yayılır. Akarların çokça bulunduğu yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar üzerinden de yayılabilir. Aile bireyleri ve cinsel partnerler arasında kolayca yayılabilir. Normal el sıkışma ya da sarılma gibi kısa süreli eylemler uyuz akarının bulaşması için uygun koşulları sağlamaz. Uyuz akarı çok yavaş sürünen bir varlıktır ve zıplayamaz, uçamaz. Bu yüzden kısa süreli temaslarda bulaşması söz konusu değildir. Uyuz hastalığı daha çok temizlik koşullarının ideal olmadığı ve insanların uzun süre boyunca birbirine yakın olduğu yerlerde görülebilir. Herkes uyuz hastalığına yakalanabilir. Özellikle hapishane mahkumları, kalabalık koşullarda yaşayan insanlar ile anaokulu, kreş öğrencileri ya da yaşlı bakım tesislerindeki insanlar uyuz hastalığına yakalanma riski en yüksek gruplardır” dedi.

Evcil Hayvanlardan Uyuz Bulaşmaz!

Dr. Celal Yücel Batmacı, hayvanlarda görülen uyuz akarı türünün insanlarda görülen uyuz akarı türünden farklı olduğunun altını çizdi: “Kediler ve köpekler de insanlar gibi uyuz hastalığına yakalanabilir. Kedi ve köpek uyuz akarı insanlara geçse bile, insan derisinde üreyemez ve çoğalamaz. Bu da akarların herhangi bir ciddi belirtiye neden olmadan ve uyuz hastalığını başlatamadan ölecekleri anlamına gelir.”

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Bireylerin uyuz akarı ile enfekte olduğunda, cildin ilk tepkileri göstermesinin dört ila altı hafta arasında bir süre aldığına vurgu yapan LifeClub Medikal Direktörü Dr. Celal Yücel Batmacı, hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi: “Bu tepkiler arasında en yaygın olanları özellikle geceleri yoğun kaşıntı, sivilce benzeri döküntülerle kızarıklıklar, kabuklarla kabarcıklar ve sürekli kaşımadan kaynaklanan yaralardır. Hastalığın erken evrelerinde derideki döküntüler, sivilce, sivrisinek ısırığı ve diğer cilt komplikasyonları ile benzerlik gösterdiği için nedeni anlaşılamayabilir. Uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sebep amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür."

Tedavisi Nedir, Ne kadar Sürer?

Uyuz hastalığının sadece akarları öldüren reçeteli ilaçlarla tedavi edilebileceğini belirten Dr. Batmacı, “Uyuz hastalığı kendiliğinden iyileşmez, çünkü uyuz akarları kendi kendilerine bulundukları vücudu terk etmezler. En yaygın tedavi, bir krem veya losyonun boyundan aşağıya doğru tüm vücuda uygulanmasıdır. Bu krem ya da losyon vücut üzerinde 8 - 14 saat bekletilir ve sonrasında yıkanır. Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç gün kadar sürer" dedi.