Uzman isimden 'OVP' değerlendirmesi! Nasıl başarılı olunacağını açıkladı

Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasındaki süreci değerlendiren NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Öcal, “OVP’nin gerçekten başarıya ulaşması için tüm maddelerinin eksiksiz olarak sahada uygulanması gerekiyor. Aksi takdirde başarıya ulaşamayan diğer programlar gibi olur” uyarılarında bulundu.
Uzman isimden 'OVP' değerlendirmesi! Nasıl başarılı olunacağını açıkladı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Mehmet Öcal Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program hakkında değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Öcal, yeni programın sahada eksiksiz uygulanması halinde başarı getireceğini dile getirirken, bundan önceki açıklanan tüm programların da sona erdiğini dile getirdi. Öcal, son yıllarda birçok ekonomi programı açıklandığını belirterek, “Bu programların açıklanması geleceğin belirlenmesi için olumlu adımlardır. Olumsuz bir durum ise böyle programların sık sık açıklanmasıdır.

fiyat-denetimi-1.jpeg

Bu durum, önceki diğer programların başarısız olduğu anlamına da geliyor. Gelişmekte olan ülkelerin kaderi genellikle böyledir. Gelişmiş ülkelerde sistem oturmuştur ve o sistem devam eder. OVP’nin farkı diğer programlardan daha ciddi olmasıdır. Cumhurbaşkanımız tarafından bizzat takip ediliyor olması çok önemli. Yeterliliği de uygulamaya gerçekten konulup konulmadığına bakılınca ortaya çıkacak. OVP, bunu yürütecek olan bürokrasinin kişisel çıkarları veya parti çıkarlarından arınmış olup milli olarak uygulanmasıyla faydalı olur. Yoksa ciddi bir uygulama görülmezse diğer programlardan bir farkı kalmaz ve başarısızlığa ulaşmış olur.” diye konuştu.

fiyat-denetimi-2.webp

“VERGİ ADALETİNİN SAĞLANMASI, SAHADA UYGULANMASI GEREKİYOR”

OVP ile birlikte tüketim çılgınlığının bitirilip üretime yöneltecek politikalar uygulanacağı söylemini de değerlendiren Prof. Dr. Öcal, “Lüks tüketim yapan kesim her zaman lüks tüketimini yapmaya devam eder zaten. Buradaki püf nokta, ülkenin yüzde 60’ını oluşturan orta gelirli vatandaşların durumudur ve kemer sıkma politikasının uygulanmasıyla ortaya çıkan sıkıntıdan bu orta gelir grubunun nasıl etkileneceğidir. Özellikle orta gelir grubunun yükleri azaltılırken ve zengin kesim ise ürkütülmeden vergilerin başarılı şekilde toplanması gerekiyor. Vergide adaletin gerçekten sahada sağlandığının görülmesi gerekiyor. Vergi kaçırmanın önlenmesi çok basittir. Bir ürün satıldıktan sonra makbuz veya fiş kontrol edileceğine o ürünün ilk üretiminde denetim yapılırsa, vergi kaçırma sorunu otomatik olarak ortadan kalkıyor. Eski Ekonomi Bakanlarından Kemal Unakıtan, ‘Biz vergi alır gibi yapıyoruz, vatandaş da vergi verir gibi yapıyor’ demişti. Günümüzde de bu durum böyle devam ederse OVP kesinlikle başarısız olur ve bu durumdan en çok zararı da orta gelirli kesim alır” dedi.

fiyat-denetimi-4.jpg

“SAHA UYGULAMASI OLMADAN OVP BAŞARIYA ULAŞMAZ”

Paranın korunması ve değer kaybetmemesi için önerilerde bulanan Prof. Dr. Öcal, “Mal ve ürünlere, enflasyon üzerinde zam yapılıyor. Bu nedenle alınan maaşların veya gelirlerin alım gücü de bitiyor. Fiyatların kontrolsüz şekilde artırılması her kesimi zora sokuyor ve bu duruma da fiyat enflasyonu deniyor. Bunun gerçek manada önlenmesi gerekiyor. Zamların yapılması için yeterli bir sebep yokken başkası zam yaptı diye herkes ürününe zam yapıyor. Böyle bir durumda para tasarrufu yapılıp birikim yapılmaz. Bizim ülkemiz gibi kontrolsüz fiyat artışının olduğu ülkeler üçüncü dünya ülkeleridir. Gelişmekte olan ülkeler içinde bizim kadar başıboş kontrolsüz fiyat artışı yapılmıyor. Fahiş fiyat artışlarının önlenmesinde yaptırımlar gerçekten yetersiz. Bu programın başarıya ulaşması, gerçekçi politikaların sahada bire bir uygulanmasından ve sıkı bir denetimden geçer. Eğer denetim ve saha uygulaması eksiksiz yapılırsa OVP rahatlıkla başarıya ulaşır. Bunun başarıya ulaşmasının başka yolu yok.” dedi.

 Yazı İşleri Müdürü
Etiketler :