Uzmandan önemli uyarı! Tencere yemeği şişmanlığı önlüyor

Anadolu coğrafyasında yemek kültürü oldukça zengindir. Kalabalık sofralar kurulur; nefis yemekler afiyetle tüketilir. Ama hiç kimsede bu eşsiz lezzetlerden sonra kilo almak istemez. İşte, uzmanından kilo aldırmayacak o önemli uyarı.
Uzmandan önemli uyarı! Tencere yemeği şişmanlığı önlüyor

Yemek yemeği sevenler ama sonrasında da kilo almak istemeyenlere sevindirici haber. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, kilo almak istemeyenlere şu önerilerde bulundu: "Mutfak kültürümüzün önemli bir parçası olan tencere yemekleri, pek çok yönüyle hazır yemeklerden çok daha sağlıklı bir seçenek. Evde pişirilen tencere yemeklerini tüketmek, pek çok bilimsel çalışmaya göre obezite riskini de azaltıyor.”

image-5-yatay-1511443998.jpg

TENCERE YEMEKLERİ YENİDEN KEŞFEDİLİYOR

Özellikle son yıllarda yaşam tarzlarında yaşanan değişim, online siparişlerle hazır tüketim gıdalara kolay ve hızlı erişim gibi nedenlerle ülkemizde de tencere yemeği hazırlama geleneğinin gittikçe azaldığına dikkat çeken Örnek, “Ancak tablonun diğer tarafında organik yaşamı önemseyen, sürdürülebilirlik bilinci taşıyan tüketiciler de yok değil. Bugün pek çok insan tencere yemeklerini yeniden keşfediyor” dedi.

TENCERE YEMEKLERİ HAZIR YEMEKLERE GÖRE ÇOK DAHA SAĞLIKLI PİŞİYOR

Tencere yemekleri, ev dışı yapılan veya katkı maddeleri içeren hazır yemeklere göre çok daha sağlıklı bir seçenek olmasıyla önemini koruyor. Örnek, “Tencere yemekleri; çoğunlukla bitkisel sıvı yağlarla yapılması, birçok çeşit besinin bir arada bulunabilmesi, sebze ve bakliyat yemeklerini çeşitlendirmesi, lezzet artırıcı koruyucu katkı maddelerinin kullanılmaması gibi pek çok nedenden dolayı hazır ve ev dışı tüketilen yemeklere göre çok daha sağlıklı pişiyor” ifadelerini kullandı.

TENCERENİN ÜRETİM MALZEMESİNE DİKKAT!

Ancak tencere yemeklerinin bütün bu faydalarından yararlanmak için yemek yaparken kullanılacak tencerenin hangi malzemeden üretildiğinin de önemli olduğuna dikkat çeken Tuba Örnek, “Paslanmaz çelik, dökme demir, granit ve seramik sağlıklı tencere seçimi için en doğru alternatifler arasına giriyor. Teflon veya alüminyum gibi malzemelerle yapılmış ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekiyor” uyarısında bulundu.

İşte size tencerenizde pişirebileceğiniz hem sağlıklı hem lezzetli hem de kilo aldırmayan o tarif:

Kıymalı karnabahar yemeği

Malzemeler:

1 kg karnabahar, 1 adet soğan, 2 adet havuç, 250 gr kıyma, 1 yemek kaşığı salça, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 bardak su, tuz ve karabiber.

Yapılışı:

Zeytinyağında doğranmış soğan ve havucu birkaç kez çevirdikten sonra kıymayı ekleyin ve biraz kavurun. Daha sonra salçayı ekleyin. Yıkayıp çiçeklerine ayırdığınız karnabaharla birlikte tüm karışıma 1 bardak su ve karabiber ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakın. Tuzunu, yemek piştikten sonra eklerseniz iyottan daha fazla yararlanmış olursunuz. Bu tarifi farklı sebzeler için de uygulayabilirsiniz.

dsc-0162.jpg

Kaynak:HABER MERKEZİ