Uzmanlara göre Tokyo-Pekin arasında iletişim hattı kurulması "olumlu ancak yetersiz"

Sasakawa Barış Vakfı Uzmanı Watanabe Tsuneo:- "Bölgesel güvenlik sorunları sebebiyle Japonya'nın bu kanala ihtiyacı var"- CIGS Araştırma Direktörü ve eski Japon diplomat Miyake Kuni:- "Taraflar iletişimde kalsa da bu onların mutabık kaldıklarını göstermez
Uzmanlara göre Tokyo-Pekin arasında iletişim hattı kurulması "olumlu ancak yetersiz"

TOKYO (AA) - Uzmanlar, Japonya ile Çin'in savunma otoriteleri arasında acil iletişim hattının kurulması konusunda anlaşmaya varmasını "olumlu ancak yetersiz" olarak değerlendirdi.

Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo ile Çinli mevkidaşı Vey Fınghı, en kısa zamanda iki ülke savunma otoriteleri arasında acil iletişim hattının kurulmasına yönelik mutabakata vardı.

Japon Bakan Kişi, Çin ile ilişkilerinde "çözülmemiş bölgesel sorunlara" değinerek "Dürüst iletişim kurmaya ve bunu korumaya ihtiyacımız var. Böylelikle karşılıklı anlayış ve güveni besleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Çinli Bakan Vey ise Tokyo'nun Doğu Çin Denizi'nde tartışmalı takımadalar çevresinde "yabancı güçlerin işgali" senaryosuna dayalı tatbikat düzenlemesinden duyulan rahatsızlığı dile getirdi.

Pekin'in bölgedeki egemenlik haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayan Vey, Doğu Çin Denizi'nde istikrarı sağlamak üzere ortak risk yönetimi ve kontrol mekanizmaları kurulması gerektiğini söyledi.

Japon uzmanlar, Japonya ile Çin'in savunma otoriteleri arasında acil iletişim hattı kurulmasının, olası bölgesel çatışmalara karşı "olumlu adım" ancak "bölgesel sorunların çözümünde yetersiz" olacağı yorumunu yaptı.

- "Acil hat her ülke için önemli"

Sasakawa Barış Vakfı (SPF) Uluslararası Barış ve Güvenlik Bölümü Kıdemli Uzmanı Watanabe Tsuneo, Japonya-Çin askeri iletişim koordinasyonunun artırılmasının "bölgesel olarak kritik önemde ancak yetersiz" olduğunu kaydetti.

Watanabe, acil iletişim hattının, "bölgede olası çatışmalara karşı tedbir anlamı taşıdığını ancak ikili siyasi ilişkilere katkıda bulunmayacağını" belirtti.

Japonya'nın komşusu Çin ile askeri iletişimi artırmasının her iki ülke için önemli olduğunu vurgulayan Watanabe, "Maalesef Çin, bölgede ABD ve ABD müttefiklerinin karşısında yer alıyor. Acil hat her ülke için önemlidir." dedi.

- "İletişim mutabakat değildir"

Eski Japon diplomat ve Canon Küresel Çalışmalar Enstitüsü Araştırma Direktörü Miyake Kuni ise iki ülke arasında acil iletişim hattı kurulmasını bölgesel sorunların çözümü yolunda "olumlu sinyal" olarak değerlendirdi.

Miyake, mutabakatın, "iki ülke arasındaki güvenlik sorunlarının doğasında büyük bir değişikliğe sebep olmayacağını" da vurguladı.

Tarafların iletişimde kalmalarının her konuda mutabık oldukları anlamına gelmediğini kaydeden Miyake, "Acil hat sadece bir acil hattır, iletişim kanalıdır. Taraflar iletişimde kalsa da bu onların mutabık kaldıklarını göstermez." ifadelerini kullandı.

Miyake ayrıca "Bu hattın kurulmasının, ikili güvenlik sorunlarının sonu anlamına gelmeyeceğini" vurguladı.

Kaynak:

Etiketler :