Uzmanlardan kritik uyarı! 'Sıcaklara dikkat'

Türkiye çöl sıcaklıklarının etkisi altına girdi. 40 dereceye ulaşan hava sıcaklığı günlük yaşamı olumsuz etkilerken uzmanlar yüksek hava sıcaklıklarına karşı özellikle kronik hastalıkları bulunanlara uyarılarda bulundu.
Uzmanlardan kritik uyarı! 'Sıcaklara dikkat'

Kuzey Afrika üzerinden gelen çöl sıcaklıkları Türkiye’de etkili oluyor. Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri yurt genelinde sıcaklıkların 40 dereceyi bulması bekleniyor.  Güneşin faydalı etkileri ile birlikte olumsuzluklarının da olduğunu ifade eden Medova Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uz. Dr. Ezgi Ulu, “Yazın gelmesi ile birlikte güneş yüzünü göstermeye başladı. Bu sene çok sıcak bir yaz geçireceğimiz ifade ediliyor. Bu nedenle güneşten nasıl korunmamız gerektiğini bilir ve ona göre davranırsak yazı güneşin zararlarından en az etkilenerek geçirebiliriz. Güneşin faydaları ile birlikte birtakım olumsuz etkileri de söz konusudur. Bunların başında da son yıllarda dikkat çekmeye başlayan deri kanseri vakaları geliyor. Özellikle çocukluk dönemlerinde geçirilen güneş yanıkları deri kanseri riskini ileriki yaşlarda çok ama çok artırıyor. Özellikle açık tenli, renkli gözlü ve kızıl saçlı bireylerde güneşe olan hassasiyet çok daha fazla oluyor. Bu kişilerde küçük yaşlarda oluşan hafif güneş yanıkları bile ilerleyen yaşlarda deri kanseri riskini artırıyor.” dedi.

ezgi-ulu.jpgMedova Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Uz. Dr. Ezgi Ulu
 

“SICAK HAVALARDA ÖNLEM ALMAK ŞART”

Sıcak havalardan korunabilmek için bir takım tedbirlerin alınmasının gerekliliğine değinen Ulu, “Güneşten korunma ile ilgili olarak da maalesef çok bilinçli değiliz. Böyle olunca da güneşin altında çok fazla kaldığımız tatil, piknik gibi zaman aralıklarında güneş alan kol, sırt, el ve yüzde güneş yanıkları ile aşırı kızarıklıklar meydana gelebiliyor.  Bu da o bölgelerde belli bir süre sonra deri kanserine yatkınlığı artırıyor. Aslında yazın da kışın da güneşin zararlı etkilerinden korunmak gerekiyor. Özellikle yaz aylarında dışarı çıkmadan önce güneş kremleri sürülerek ve şapka, güneş gözlüğü gibi malzemelerle güneşten korunmak gerekiyor. Mümkünse saat 10.00 ile 14.00 arasında dışarda bulunmamayı öneriyoruz.  Mecburen dışarda bulunması gerekenler ise önlemlerini almaları gerekiyor.  Ayrıca güneş ile birlikte tetiklenen hastalıkları olanlar sıcak havalarda daha çok dikkatli olmaları gerekmektedir.” diye konuştu. 

col-sicaklari.jpg

KRONİK HASTALAR RİSK ALTINDA

Sıcak havaların özelikle kronik rahatsızlıkları olanlar için büyük tehlike oluşturduğunu söyleyen Medova Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Haluk Özotuk, “Hava sıcaklığının olukça arttığı yaz dönemine girmekteyiz.  Yaz sıcağına maruz kalan yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar sıcak havalardan en çok etkilenenler oluyorlar.  Bu anlamda bu risk grubunda yer alanların zorunlu olmadıkça belli saatlerde dışarı çıkmamaları önermekteyiz.  Vücudumuzun sağlıklı bir biçimde çalışabilmesi için belli bir sıcaklığa sahip olması gerekiyor. Vücut ısındığı zaman öncelikle terleme başlar. Bu vücudun bir korunma sistemidir. Terleme ile birlikte vücut ısımızda düşme meydana gelir. Vücudumuzun bir diğer korunma mekanizması da deri altındaki damarların genişleyerek kan akımını cilt altına doğru yayması dolayısıyla da ciltte bir kızarıklık meydana gelmesidir. Normal insanlarda bu korunma mekanizmaları devreye girerken kronik hastalıkları bulunanlarda bu mekanizmalar ciddi problemlere neden olabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

haluk-ozotuk.jpg

Medova Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Haluk Özotuk
 

“GÜNLÜK ORTALAMA 3 LİTRE SIVI TÜKETİLMELİ”

Sıcak havalarda alınması gereken tedbirler hakkında da bilgi veren Özotuk, “Sıcak havalarda sıvı tüketimi çok önemli bir yere sahiptir. Sıvı kaybını tolere etmek için günlük ortalama 3 litre sıvı tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Ağır ve yağlı yiyeceklerden bu sıcak havalarda kesinlikle kaçınılması gerekiyor. Bu havalarda sokağa çıkarken koyu renk giysiler yerine açık renkli, bol ve daha çok pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Bu mevsimde özellikle de belli saat aralıklarında ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılarak mümkün olduğunca serin ortamlarda bulunulmalıdır.” dedi.

İSMAİL KOÇ / YENİ HABER GAZETESİ