Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

VAKTİN NASIL GEÇTİĞİNİ ANLAMAYACAKSINIZ

VAKTİN NASIL GEÇTİĞİNİ ANLAMAYACAKSINIZ

Sevgili okuyucularım bu haftaki yazımızda sizlere oynarken vaktin nasıl geçtiğini anlamayacağınız bir spor dalı olan 'Badminton'dan bahsedeceğiz. Tüytop ismi de verilen badminton, raket ve bir tür tüylü topla oynanan tenis benzeri bir oyundur. Kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan bir oyun olan Badminton, topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır. Badminton, kolayca öğrenilebilen, erkek ve kadın, 7 yaşından 77 yaşına kadar bütün yaş grubunda insanların yapabildiği ender spor dallarından biridir. Tenis oyunları gurubundan olması nedeniyle rakipler arasında bir net(file) bulunur. Dolayısıyla herkes kendine ayrılan sahada oynar, topu (tüytop) oldukça zararsızdır, böylece yaralanma veya sakatlanma riski en düşük etkinliklerdendir. Her yaşta ve her performans düzeyinde oynanır ve zevk verir, kişiyi zorlamaz, aşırı yüklenmenin kötü sonuçları oluşmaz. Özellikle ayak hareketleriyle sahayı tutma ve hamleleriyle Türkler'in ata sporu kılıç kullanmaya benzemektedir.

ÜLKEMİZDE BADMİNTON TARİHİ

Türkiye Badminton Federasyonu 31 Mayıs 1991 tarihinde kuruldu. 3 Kasım 1991'de 104. Üye sıfatıyla Uluslararası Badminton Federasyonu tarafından tam üyeliğe kabul edildi. Türkiye Badminton Federasyonu’nun kurucu başkanı ve ilk başkanı İrfan Yıldırım’dır. İrfan Yıldırım aynı zamanda Badminton'un ilk antrenör ve ilk hakemlerindendir. 5 Aralık 1993 tarihinde ilk kez yapılan federasyon başkanlığı seçmelerinde ise Akın Taşkent göreve başladu. A.Faik İmamoğlu’nun 1997-2004 yılları arasında iki dönem başkanlığı sonrasında, 2004 yılı Aralık ayında yapılan seçimlerde Murat Özmekik federasyon başkanlığı görevine geldi. 2006 yılındaki özerklik sonrası 8 Eylül’de yapılan seçimlerde de Murat Özmekik ikinci defa Badminton Federasyonu Başkanlığına seçilmiştir. Ülkemizde kısa bir özgeçmişe sahip olmasına rağmen, badminton son derece zevkli ve mücadele gerektiren bir spor dalı olması sebebiyle toplumumuzun her kesiminde büyük bir ilgi gördü. Ülkemizde ilk kez düzenlenen ve Badminton Federasyonu’nun 1994 faaliyet programı içerisinde yer alan deplasmanlı Badminton Ligi Tespit Müsabakaları ise, 11 Bölgeden 24 takımın katılımı ile 4-7 Nisan 1994 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi. Bu müsabakalar sonucunda 8 takım Badminton Ligine katılmaya hak kazandı. Pek çok üniversitemizin yer aldığı Üniversiteler 1. Ve 2. Liginden başka, 10’u 1.Lig, 20’si Bölgesel lig olmak üzere toplam 30 kulübün mücadele ettiği deplasmanlı Badminton Ligi’ne 2000 yılında, ,ilk defa uygulanan sistemle, minikler ligi de dahil oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve Badminton Federasyonu’nun ortaklaşa düzenleri Minikler, Yıldızlar, Gençler Okullar arası yarışmaları ve ferdi Türkiye Şampiyonaları yanı sıra açık turnuvaların da düzenlediği Badminton sporu büyük bir hızla gelişme göstermektedir.

Değerli okurlarım. Bu haftaki yazımda sizlere badminton sporunu anlattım. Gelecek hafta başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle sağlıklı kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR