Vali Nayir, Kureyşler Barajı Kurtarma Kazıları Sergi Salonu’nu inceledi

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Aslanapa İlçesi Kureyşler Köyü'nde yapılması planlanan Kureyşler Barajı etki alanındaki Dereköy mevkiinde yer alan...
Vali Nayir, Kureyşler Barajı Kurtarma Kazıları Sergi Salonu’nu inceledi

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Aslanapa İlçesi Kureyşler Köyü'nde yapılması planlanan Kureyşler Barajı etki alanındaki Dereköy mevkiinde yer alan Höyüktepe, Attepe Yerleşimi ve Dereköy Nekropolünde yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen orijinal parçalar ve asıllarına uygun olarak oluşturulmuş eserlerin sunulduğu Kureyşler Barajı Kurtarma Kazıları Sergi Salonu'nu ziyaret etti.

Kureyşler Barajı Kurtarma Kazıları Sergi Salonu'nun yanı sıra kazı evi, depo ve laboratuvarı inceleyen Vali Ahmet Hamdi Nayir'e, Aslanapa Kaymakamı Emin Kaymak, Aslanapa Belediye Başkan Vekili Halil Ocak, Kütahya Müze Müdürü Kazı Başkanı Metin Türktüzün, Kazı Sorumlusu Serdar Ünan, Kureyşler Köyü Muhtarı Bahattin Demircan, Dereköy Muhtarı Halil İbrahim Tetik ile ilçe protokolü eşlik etti.

Ziyarete açık olan Kureyşler Barajı Kurtarma Kazıları Sergi Salonu'nda Orta Tunç Çağı At Nalı Ocağı, Erken Tunç Çağı Ocağı, Geç doğu roma Sandık Mezarı, Roma İmparatorluk Dönemi pişmiş toprak lahit mezar, Roma İmparatorluk Dönemi torpido lahit, Geç Doğu Roma Kiremit Mezarın yanı sıra Paleolitik Çağ, Erken Tunç Çağı Ve Orta Tunç Çağı aletleri sergileniyor. Bazı eserlerin orijinalleri ise Kütahya Arkeoloji Müzesi'nde yer alıyor.

Vali Ahmet Hamdi Nayir sergi salonunu inceledikten sonra anı defterini imzaladı. Ortaya çıkarılan eserlerin tüm dünyayla paylaşılması gerektiğini dile getiren Vali Nayir, "Ülkemizin tarihi zenginliklerinin önemli bir parçası olan Kureyşler kazısının sonuçlarını gösteren bu güzel düzenlemeyi zevkle gezdik. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Müzelerimizde yer alacak olan binlerce tarihi eserin yanında bu alan da önemli bir fonksiyon ifa edecektir. Dileğimiz bu güzellikleri bütün dünyayla paylaşacak tanıtımı yapıp ilimizin turizm ve kültürüne katkı sağlayacak çalışmaların artmasıdır" diye yazdı.

2014 yılında Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü'nün finansal destekleri ile başlatılan kazı çalışmalarının 2016-2017 yıllarında barajda başlayacak su tutma çalışmalarına kadar sürmesi öngörülüyor.

Vali Ahmet Hamdi Nayir daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından örnek köy projesi kapsamında yeniden inşa edilen Yeni Kureyşler Köyü'nde vatandaşlarla bir araya geldi. Yeni yapılan evleri inceleyen Vali Nayir vatandaşla görüştükten sonra köyden ayrıldı.(MA-EFE)

Kaynak: