Van Gölü'nde kaçak avcılıkla havadan ve karadan mücadele

İnci kefalinin kaçak avcılardan korunması amacıyla jandarma, 2 bot timiyle gölde, 10 asayiş timiyle de karada "drone" destekli denetim gerçekleştiriyor- Kıyı şeridindeki sazlık alanda 600 metrelik ağ ele geçirildi
Van Gölü'nde kaçak avcılıkla havadan ve karadan mücadele

VAN (AA) - Van Gölü'nün endemik türü olan ve üreme dönemi ilkbaharda tatlı suya göçü sırasında görsel şölen sunan inci kefalinin kaçak avcılardan korunması amacıyla jandarma ekipleri, havadan ve karadan sıkı denetimlerini sürdürüyor.

İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin 3 bin 712 kilometrekare yüz ölçümüne sahip en büyük gölünde neslini devam ettiren inci kefalinin kaçak avlanılmasına karşı çalışma yürütüldüğü belirtildi.

Bu kapsamda oluşturulan "çevre timi" bünyesinde 2 bot timinin gölde, 10 asayiş timinin karada görev alacağı bildirilen açıklamada, havadan ise "drone" ile Van Gölü havzasının 7 gün 24 saat denetim altında tutulacağı vurgulandı.

Alınan tedbirler sayesinde geçen yıl inci kefalinin yolculuğunu sorunsuz tamamlayarak yumurtalarını derelere bıraktığı anlatılan açıklamada, bu yıl da önlemlerle göl kenarındaki yerleşim birimleri ve tatlı su ağızlarında kaçak avlanmanın önüne geçileceğine işaret edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Van'ın simgelerinden olan inci kefalini üreme mevsiminde korumak maksadıyla her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde av yasağı ilan ediliyor. Bu yıl ekipler inci kefalinin avlanmasının önlenmesine yönelik karada devriyelerle, Van Gölü'nde bot timleriyle, havadan ise drone ile tedbirlerini artırdı. Aldığı tedbirleri gece gündüz devam ettiren İl Jandarma Komutanlığına bağlı çevre timi ve Edremit İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Asayiş Bot Timi, Van Gölü ve kıyı şeridinde drone ile yaptığı kontrollerde sazlık alana saklanmış 600 metre ağ tespit etti. Ele geçirilen ağlar, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi."

Açıklamada, İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekiplerin aldıkları tedbirlerle yasak döneminde inci kefalinin korunmasına yönelik çalışmalarına kararlılıkla devam edeceği kaydedildi.

Kaynak: