Merve Ateş

Merve Ateş

VAN MİNUTE...

VAN MİNUTE...

Gezerken gördük

Aktarıyoruz…

               Geçtiğimiz Cumartesi  Van’daydık. Amacımız  Konya’nın hayrıseven insanlarıyla Mevlana Zihinsel Engelliler İlk ve Orta Okulu’nun temelini atmaktı.Aslında bir binanın eğitim yuvasının temeli atılmış gibi görünse de  Konya, gönüllere temel atmıştı.

       Van Konya kardeşlik köprüsünde Engelli kardeşlerimiz için yaptırılan bu okul köprünün bacaklarını ve temelini oluşturuyordu.Görünen o ki temeller de  iyi atıldı, deprem bile sallayamaz.Irkına diline bakmadan bir uçak dolusu adam Van’a, eğitime, insanlığa Mevlana’dan aldığı ilhamla yatırım yapıyordu.Tıpkı 23 Ekim 2011′de Van’da yaşanan deprem sonrası ilk yardımı gönderdiği gibi

***

     Şehrin sokaklarında dolaşırken Doğu’da dolaşıyormuş hissine kapılmadım ben hiç bunun nedeni kozmopolit yapıdan kaynaklanabilir..İnsanlar kargaşa içerisinde bi yerden bir yere koşturmuyorlar büyükşehirlerde olduğu gibi en çokta bunu sevdim şehirde..Vücudunuz  başka birinin çarpmasıyla yüz seksen derece dönmüyor..

 

Dikkatimi çeken bir diğer nokta ise geleneklerine kültürel kodlarına  son derece  bağlı olmaları şehrin sokaklarında tarihsel süreçte kurulan devlet isimlerine rastlayabiliyorsunuz. Urartu Medeniyetine başkentlik yapan Van, bugüne değin, Hurriler, Hititler, Persler, Medler, Selçuklular, Osmanlılar gibi birçok kültürüde  bağrında taşımıştır ki bir caddede ki 10 dükkandan  6’sına Urartu,Tuşba, Ah Tamara, Arzaşkun gibi isimler verilmiş...

***

           Van programının  eğlenceli olacağı daha  uçağa biner binmez belli oldu.Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı Başkanı Ercan Uslu ve koltuk arkadaşları yolculuğun sıkıcı geçme olasılığını hesaba katmışlar ki,  hazırlıklı gelmişler.Çantalarından defi çıkarmaları ile birlikte ilahiler ezgiler ile  dikkati kendilerine çektiler. Def eşliğinde ilahileri yolculuk boyunca devam etti . Sesi duyan arka koltuklardan bir yer ediniyordu kendisine..

              Dış İşleri Bakanı Ahmet  Davutoğlu ise mütevazı kişiliğinin de etkisiyle  yolculuğa katılan herkesle ayrı ayrı selamlaştı.Diğer STK temsilcileri de yolculuk boyunca muhabbeti elden bırakmadılar.Daha yolculuk sırasında başladık bizde  röprotajlara .. Konya oradaydı, muhabbet oradaydı samimiyetle Kardeş şehre böyle bir yolculuk başlamıştı.Kısacası kenti yönetenler ve bel kemikleri oradaydı.

      Programın en duygusal anlarından biri de okulun temelini atarken yaşandı.Yüce gönüllü ama fiziksel olarak engelli öğrenciler işaret dilinde Davutoğlu'na,  "Sizleri çok seviyoruz" dedi.Müziği duymadan halay çektiler Sadece hocalarının gözlerinden ellerinden aldıkları talimatlarla..İşte bu nesillere yatırım yapma gayretiydi Konya’yı da oraya götüren ..

 

“Hayatımda ilk kez Van’ a geldim dedi, KTO Başkanı Selçuk Öztürk Konya kendi öz kaynakları ile ayağa kalktı siz de bunu yapacaksınız mesajı verdi

KTB Başkanı Memiş Kütükçü ise İlkokul yılarlından beri Van’a duyduğu yakınlığı anlattı.Kendisine  Konya’ya en yakın il neresidir diye sorduklarına  hep Van diye cevap verirmiş..Gönüller yakın olsun o yeter diyelim bizde, mesafeleri aşmak kolay ..

***

        Van misafirperver insanların olduğu bir kent, bunu Vanlı meslektaşlarımız hava alanında bizlere şehrimize “ hoş geldiniz”, “hoşnut ettiniz” dediklerinde daha iyi anladık, bir de karanfillerle karşılandık.Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ı da bu vesile ile de  gördük,sohbet ettik  ve onun kentine misafir olduk.En kısa zamanda Konya’mıza da bekleriz.Bir  dakikada sizlere Van yolculuğumuzu anlatmaya çalıştık.Okulun açılışını da gerçekleştiririz  en kısa zamanda İNŞALLAH…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Merve Ateş Arşivi
SON YAZILAR