Van'da binlerce kişi 'mukabele'de buluşuyor

Van'da aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kişi, ramazanda camilerde asırlardır uygulanan mukabele geleneğini sürdürüyor.
Van'da binlerce kişi 'mukabele'de buluşuyor

Ramazanın asırlık geleneği mukabele için Van'da binlerce kişi camilere akın ediyor.

Kent genelindeki camilerde bir araya gelen vatandaşlar, ramazan ayında huzurlu bir şekilde ibadetlerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

İl Müftüsü Nimetullah Arvas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının aynı zamanda Kur'an ayı olduğunu belirtti. Kentteki bütün cami ve Kur'an kurslarında mukabele ve yaz Kur'an kurslarının devam ettiğini söyleyen Arvas, günde iki, bazen de üç defa mukabele okunduğunu ifade etti.

Arvas, şu bilgileri verdi:

"İl genelinde toplam bin 741 cami ve Kur'an kursunda mukabele okunuyor. Bu yıl ortalama olarak 33 bin 679'u kadın, 56 bin 943'ü de erkek toplam 90 bin 622 kişi tarafından her gün mukabele okunuyor. Yine il genelinde ramazanın ilk haftası yaptığımız tespitte teravihe devam eden kadın sayısı 56 bin 833, erkek saysı 176 bin 131 ve çocuk sayısı da 31 bin 230 olmak üzere toplam 264 bin 194 kişi oldu. Bu yıl başta çocuklar olmak üzere teravih namazlarına yoğun bir ilgi oluyor."

"Yaz Kur'an kurslarına 60 bin başvuru oldu"

Ramazan ayı süresince birçok faaliyet gerçekleştirdiklerini anlatan Arvas, şunları kaydetti:

"Yaşlılar, engelliler, yetimler, mülteciler, ihtiyaç sahibi aileler, emekli personel, şehit ve gazi ailelerine yönelik sosyal alanda çalışmalarımız devam ediyor. 10 camimizde hatimli ve teravih namazı kılınıyor. Bazı camilerimizde namazdan sonra ney dinletisi, çay ikramı, hat sanatı gibi çeşitli etkinliklerimiz oluyor. Her yerde Kur'an kurslarının açılması ve Kur'an okuyan bayanların sayısının artması ile camilerdeki yoğunluğumuz da arttı. Yaz Kur'an kurslarına tahmini olarak 60 bin civarında öğrenci başvurusu oldu ve bu sayı giderek artacak. Bizim için en sevindirici hususlardan biri de başta hanım kardeşlerimiz olmak üzere vatandaşlarımızın Kur'an öğrenmeye gösterdikleri ilgi. Mukabelelere iştirak etmede ciddi bir gayret gösteriyorlar."

Kınalı Cami İmam Hatibi Ali Rıza Yıldırım da Kur'an kurslarına yoğun bir talep olduğunu ve kimseyi geri çevirmediklerini dile getirdi.