Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Ve Bayram Geldi

Ve Bayram Geldi

Bugün Arife… Öncelikle Rabbimize şükredelim bu yılda Ramazan ayına bizleri eriştirdi. Eksiği ile yanlışı ile günahı ile sevabıyla Rabbimiz kabul etsin 29 gün oruç tuttuk. İnşa Allah Rabbimiz müsaade eder bu günde tutarız ve böylece 30 günü oruçlu geçirmiş olacağız. İnşaAllah bu da günahlarımızın affına ve Rabbimizin Rahmetine vesile olmuş olur…

Ve tabi yarın mübarek Ramazan Bayramı…

Eskiden Arife günleri bir başka heyecanlı olurduk. İkindi namazı sonrası mezarlığa gidilirdi. Birkaç hafız bir gölgede oturur güzel güzel Kuran’ı kerim okurlardı. Sonra dua edilirdi. Duadan sonra ise herkes kendi akrabalarının kabirlerini ziyaret etmeye başlardı.

Bizim çocukluğumuzda köyde Arife günü aynı zamanda şehirdeki akrabalarımızın geldiği de bir gündü. İşte o birlik beraberlik içerisinde bu dünyadan darül bekaya göç etmiş akrabalarımız, büyüklerimiz tek tek ziyaret edilir ve kabirlerin başında her bayram dinlediğimiz yaşam öykülerini bir daha dinlerdik.

Kabir ziyaretlerinin dışında bir de Konya Sokakları vardı…

Her yer eskiden Arife günü tıklım tıklım olurdu. Yine öyle kalabalık oluyor ama eskisi kadar olmuyor.

Şekerler marketlerden alınmazdı, genelde Valiliğin önü, Kayalı Park asıl yoğunluğun merkezi olmak üzere Aziziye Camiine doğru, Kapu Camiine doğur, Şerafettin Camiinin hemen arkası, Mevlana Türbesine doğru ve Alaaddin Tepesine doğru kalabalık uzar giderdi.

Şekerlerde, bayramlıklarda genelde Konya halkı tarafından buralardan alınırdı.

Eski Garaj mevkiinde de meyve sebze satıcıları tıklım tıklım dolu olur ve Bayram alışverişleri buralardan yapılırdı.

Elbette belediye haklı gerekçelerle artık bu bölgelerde satıcıları engelliyor, fakat bizim şehir hafızamızı engelleyemezler değil mi? Biz Konya’nın o günlerini de seviyorduk.

Ben kalabalıkları fazla sevmiyorum ama Arife günü yaşanan o curcuna nedense benim için bile itici gelmezdi.

Neyse şimdilerde kabir ziyaretleri yine devam ediyor ama o pazarlar yok. Herkes şekerlerini AVM’lerdeki marketlerden alıyor. Curcuna oralarda…

Tabi Arife’nin en güzel tarafı sabah uyandığınızda bayram olmasıydı…

Çocukluğumuzda, belki de sadece bizim köyde oluyordu bilmiyorum, çocukların ellerine kına yakarlardı. Benim de çocukken elime kına yaktılar. Tabi ben kınanın asıl kokusunu severdim ama şimdilerde bu adetlerinde pek kalmadığını görüyoruz.

Bayram Sabahı çocuklar namaz öncesi evleri gezerler, şivlilik toplarlardı.

Arife günleri pişiler yapılır ve bayram sabahı gelen çocuklara verilirdi. Akrabaların çocuklarına bu pişilerin büyüğü verilir, diğer çocuklara ise normal pişi verilirdi.

Bayram Namazı sonra herkes evinden köy odasına bayram yemeği getirirdi.

Çocukluğumdan tadı damağımda kalan zamanlardan birisi de bu Bayram yemekleridir.

Her sülalenin bir odası vardı. Sülalenin ileri gelenleri bu evlerde oturur bayram yemeği yendikten sonra sıra ile herkes büyüklerin ellerini öper ve bayramlaşılırdı.

Küslük diye bir şey olmazdı, o sülaleye mensup herkes mutlaka yemek getirir ve mutlaka bayramlaşmaya katılırdı.

Bunlar Anadolu’ya bin yıl önce gelen Türk boylarının kadim gelenekleriydi ama Cumhuriyet döneminin ikinci yarısında nasıl oldu bilmiyorum, televizyon ve internet ile geleneklerimiz darmaduman oldu. Kayboldu gitti…

Bayramlar o yıllarda gerçekten bayram olurdu. O yıllarda çocuk olduğumuz için bayramdan tat aldığımız söyleniyor oysa öyle değil, o yıllarda büyüklerin bayramı da bayramdı.

Şimdi sen Suriye’yi düşüneceksin ve bayram yapacaksın, Mısır’da Adeviyye Meydanında ölüm kalım mücadelesi veren kardeşlerimizi düşüneceksin bayram yapacaksın.

ABD’nin Kâbe’nin memleketi Suudi Arabistan’ı kukla gibi yönettiğini düşüneceksin bayram yapacaksın. Kudüs’ü düşüneceksin, Gazze’yi düşüneceksin Bayram yapacaksın. Myanmar’da çöp poşeti gibi çukurlara fırlatılan Müslümanların yavrularını, kuzularını, kızlarını, erkeklerini düşüneceksin bayram yapacaksın…

Bayram yapamıyoruz…

Bugün Müslümanlar ne yapıp edip bayram yapacağı bir dünyayı kurması gerekiyor.

Şu mübarek günde şöyle dua edelim;

Allah’ım sen Müslümanları başsız bırakma.

Allah’ım Sen Müslümanlara kardeş oldukları şuurunu ve bilincini ver.

Allah’ım Müslüman’ların Müslümanları öldürdüğü şu zillet günlerini bitir ve İslam Âlemine huzur, barış ver.

Allah’ım sen Müslümanlara gerçek Bayramlar ver…

Bayramınız Mübarek Olsun…

Bir de uyarı: Aman yollara dikkat, lütfen dikkatli bir şekilde gidin gelin, gidip geleceğiniz yerlere…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR