Vefalılardan kuşlara 'vefa'

Vefa Lisesi öğrencileri, yüksek katlı yapılar arasında yaşam alanı bulmakta güçlük çeken kuşlar için Osmanlı mimarisinden yola çıkarak birbirinden renkli ahşap kuş evleri tasarladı.
Vefalılardan kuşlara 'vefa'

Vefa Lisesi öğrencileri, yüksek katlı yapılar arasında yaşam alanı bulmakta güçlük çeken kuşlar için Osmanlı mimarisinden yola çıkarak birbirinden renkli ahşap kuş evleri tasarladı.

Doğal ortamlarından uzaklaşan ve şehirde konaklayacak yapılar bulamayan kuşlar için iki ayda tasarlanan 80 ahşap kuş evi, Vefa Lisesindeki ağaçlara vinç yardımıyla öğrenciler tarafından asıldı.

Projenin sorumlu öğretmenlerinden Uğur Parmaksız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın, tahrip olan çevreyle birlikte içinde bulundurduğu değerleri de kaybettiğini, bu durumun canlıların doğasını bozduğunu ve onların yaşamsal faaliyetlerini kısıtladığını söyledi.

Zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip Türkiye'nin, projenin ana konusu olan kuşların göç yolları üzerinde bulunduğunu belirten Parmaksız, Türkiye'de yaklaşık 500 kuş türünün yaşadığını ifade etti.

Tarihe bakıldığında, özellikle Osmanlı mimarisinde kuşların mutlaka düşünüldüğünü aktaran Parmaksız, şöyle konuştu:

"Binaların bir köşesi onlara yuva olarak ayrılmıştır. Günümüz ileri teknolojisiyle donatılan çok katlı ve konforlu binalarda kuşlar hiçbir şekilde düşünülmemektedir. Yüksek katlı rezidanslar ve iş merkezleri nedeniyle kuşların alışık oldukları göç yolları değişmekte ve uzamakta, hiç de hesapta olmayan sonuçlar doğmaktadır. Yüksek katlı ve doğa dostu olmayan yapılar nedeniyle, enerjiden tasarruf etmek üzere, sıcak hava akımları üzerinde salınarak yol alan kuşlar, daha fazla kanat çırpmak ve daha fazla enerji sarf etmek zorunda kalırlar. Hatta bu durum ölmelerine de neden olmaktadır."

İki ayda 80 kuş evi

Öğrencilerin yaratıcılıklarını kullanarak 2 ayda 80 kuş evini kendi isteklerine göre tasarladıklarını ifade eden Parmaksız, yeniden biçim verilen kuş evlerini fotoğraflayarak, sosyal medyada da paylaştıklarını belirtti.

Parmaksız, projeyi hayata geçirirken yalnızca ahşap kuş evlerini hazırlamadıklarını, öğrencilerin bu aşamada özellikle Anadolu’nun, kuşların göç yolları üzerinde olduğunu öğrendiğini, yaratıcılıklarını geliştirdiklerini, çevre bilinçlerini ve biyolojik çeşitlilik hakkındaki bilgilerini arttırdıklarını söyledi.