Vekillerin bazı suçlarının soruşturulması izne bağlı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaorğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ile Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri için hazırlanan 139 dosyada soruşturma iznini Adalet Bakanı Bozdağ verecek.
Vekillerin bazı suçlarının soruşturulması izne bağlı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaorğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri için "Cumhurbaşkanına hakaret" ile "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarından hazırlanan 139 dosyada soruşturma iznini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ verecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Adalet Bakanlığı ve TBMM'de bulunan çeşitli suçlardan 152 milletvekili hakkında hazırlanan 799 dosyanın ilgili savcılıklara iade edilmesinin ardından bazı Cumhuriyet Başsavcılıkları soruşturma işlemlerine başladı.

Türk Ceza Kanununun 299. maddesinde yer alan "Cumhurbaşkanına hakaret" ve 301. maddesinde bulunan "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçunu işleyen milletvekilleri için yeni bir süreç başlayacak.

İlgili kanun maddeleri gereğince söz konusu milletvekilleri hakkında soruşturma yapılabilmesi için Cumhuriyet Başsavcılıklarınca Adalet Bakanlığına izin talebinde bulunulacak. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın izin vermesi halinde "Cumhurbaşkanına hakaret" ile "Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçlarını işleyenler hakkında soruşturma sürecine geçilecek. Böylece bazı milletvekillerine Türk Ceza Kanunu'nun 299'uncu, bazı milletvekillerine de 301'inci madde kapsamında dokunulacak.

Türk Ceza Kanununun 301. maddesi gereğince aralarında HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ'ın da bulunduğu 17'si HDP, 2'si CHP olmak üzere 19 milletvekili hakkında 35 dosya bulunuyor.

Cumhurbaşkanına hakaretten en fazla dosya Kılıçdaorğlu'nun

"Cumhurbaşkanına hakaret suçu" kapsamında ise aralarında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ'ın da bulunduğu 27'si HDP, 23'ü CHP, 2'si MHP'li 52 milletvekili hakkında 104 dosya yer alıyor. Kılıçdaroğlu bu suçtan hakkında en fazla fezleke hazırlanan milletvekili oldu. Kılıçdaroğlu hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret suçundan" 14 dosya bulunuyor. Kılıçdaroğlu'nu, 7'şer dosya ile Bahçeli ve Demirtaş, 6 dosya ile de Yüksekdağ izliyor.